Misschien komt het door het antwoord van mijn overleden vader op de vraag ‘Hoe gaat het met je?’ Gekscherend zei hij altijd: “Ik wilde dat ik me één dag goed voelde!” In ieder geval stop ik eerst bij de stand van Altijdziek.nl op de Nationale Gezondheidsbeurs in Utrecht. Gedachtig mijn vader denk ik meteen aan mensen die zich aanstellen. Maar niets is minder waar.
Altijdziek.nl voor mensen met defecte afweer
“Onze stichting komt op voor mensen die een stoornis hebben in het afweermechanisme”, vertelt Kees Waas. Veel mensen die regelmatig ziek zijn, wijten dat niet aan een -erfelijk- gebrek aan antilichamen. Zo ontdekte bestuurslid José Verstegen pas dat ze draagster was van het defect, toen 3 van haar 4 kinderen het ook bleken te hebben. “Doordat mijn 3 jaar oude dochtertje door een hartafwijking in het ziekenhuis kwam. Ze kreeg 3x een longontsteking achter elkaar. Dat vonden de artsen daar niet normaal”, vertelt ze op de stand van de Nationale Gezondheidsbeurs. Maar ook ‘simpele’ kwalen als middenoorontsteking of elk jaar opnieuw geveld worden door een griep kunnen wijzen op een afweerstoornis. Hier ligt dan ook een mooie taak voor huisartsen niet klakkeloos weer een antibioticakuur voor te schrijven maar verder te onderzoeken waarom patiënten zo bevattelijk zijn voor bacteriën en virussen.
Weet ik weer waarom ik doneer
José Verstegen is blij dat het bij haar gezin is geconstateerd. Ze krijgt zelf nu thuis via thuiszorg een infuus met gammaglobuline en geniet sindsdien van haar gezondheid. Nu maar hopen dat het zo blijft, want ook hier dreigen bezuinigingen. Voldaan loop ik verder langs de stands op de Nationale Gezondheidsbeurs. Want uit het plasma dat ik doneer, worden onder andere afweerstoffen voor deze patiënten gehaald. Weet ik weer waarom ik het doe!
Hoe blijven we gezond?
De stands van patiëntenverenigingen rijen zich op de Nationale Gezondheidsbeurs aaneen. Maar het allerbelangrijkste thema voor de bezoekers in Utrecht is toch: hoe kunnen we zo gezond mogelijk blijven? Niet zo gek dat er uit het testje van vitamineleverancier Flinndal blijkt dat het nuttig voor me kan zijn naast mijn dagelijkse dosis vitamine D ook glucosamine te gaan slikken. “Bij ons is er ook de mogelijkheid van een combinatie van vitamine D en curcumine, “ legt een medewerker bereidwillig uit. “De ontstekingsremmende werking van curcumine, waardoor gewrichten soepel bijven, staat vast. Daarom mag Flinndal ook die claim gebruiken.” Trots vertelt hij dat het bedrijf vorig jaar september bij een test van de Consumentenbond als beste multivitaminepil voor vrouwen tussen de 50-70 jaar uit de bus kwam. Toch ga ik niet op het gunstige beursaanbod in. Ik weet zeker dat het de gezondheid van het bedrijf helpt maar of de mijne echt nog meer extra vitaminen nodig heeft?
Bezoekers Nationale Gezondheidsbeurs zijn gelovers
Bij de stichting Skepsis en de Vereniging tegen Kwakzalverij even verder op de Nationale Gezondheidsbeurs halen ze hun schouders op. Ze verwachten niet veel bezoekers op hun stand. “Mensen hier zijn gelovers”, zegt gezondheidswetenschapper Ellen Rietman die vandaag helpt op de stand. Irritatie over de slechtgeïnformeerdheid van mensen is haar drijfveer. Dat geldt ook voor gepensioneerd arts Reinie Kaas die al sinds de jaren zestig de strijd tegen kwakzalverij steunt. Als arts zag ze veel kankerpatiënten die allerlei alternatieve methoden uitprobeerden. “Zoals het Houtsmuller-dieet (gebaseerd op het Moermandieet). Daar gaven ze dan duizenden euro’s per maand aan uit.” De patiënten werden er niet beter van.
In de rij voor bloggers
De door de Skepsis-dames benoemde gelovers staan intussen in de rij voor het optreden van bekende en minder bekende bloggers. En ze snoepen van zogenaamde keto-repen (3,50 euro per stuk) bij de stand van GoKeto. Het ketogeen dieet is een hype, waarvoor ook wordt gewaarschuwd. Het gevaar zou bestaan dat mensen met dit dieet noodzakelijke voedingsstoffen missen. Het meisje dat de stukjes reep gratis uitdeelt, haast zich te zeggen, dat GoKeto dan ook met begeleiding werkt. Het verdienmodel is in ieder geval duidelijk.
Recepten voor mensen met dieetwensen
Dan leg ik mijn oor op de Nationale Gezondheidsbeurs liever even te luisteren bij de immer enthousiaste televisiekok Rudolph van Veen, die met andere bekende koks zoals Sandra Ysbrandy een aantal jaren geleden FoodFirst heeft opgericht. “Ik weet nog dat ik bij 24Kitchen opperde eens wat te doen voor mensen met een glutenallergie. ‘Dat is een minderheid, Rudolph’, kreeg ik als antwoord. ‘Straks staan andere minderheden ook bij ons op de stoep.’” Het was niet in het belang van de adverteerders. Bij Foodfirst kunnen mensen voor 5 euro per maand een profiel aan maken met hun specifieke dieetwensen, zoals glutenvrij. Ze krijgen daarvoor recepten-zonder advertenties- die met medische specialisten zijn afgestemd. “We hebben net video’s gemaakt van 100 recepten voor mensen met een prikkelbaar darmsyndroom”, vertelt Rudolph opgewekt. “En ze zijn professioneel gemaakt, hè. Allemaal even mooi als bij 24Kitchen.”
Slechte gewoonten afleren
Even ervoor heb ik leefstijlcoach-in-wording Carla Meijer (“Ja, het woord coach is net zo’n hype als het ketogeen dieet”, lacht ze) ontmoet. Ze is ter oriëntatie op de Nationale Gezondheidsbeurs. “Ik vond vooral dat Koen de Jong van Sportrusten.nl een interessant verhaal had over ademhaling. Veel mensen blijken veel te snel te ademen,” vertelt Carla, die nog aan het nadenken is over welke mensen ze wil helpen bij het verbeteren van hun leefstijl. De boodschap die ze wil gaan verkondigen, ligt voor de hand: Gezond eten en meer bewegen. Eigenlijk weten we het toch allemaal? De uitdaging ligt in de vraag ‘hoe?’ Want slechte gewoonten laten zich nu eenmaal moeilijk afleren. Daarom is het goed dat er volgend jaar wéér een Nationale Gezondheidbeurs is. Of ga dit jaar nog. Het evenement in de Utrechts Jaarbeurs duurt tot en met zondag.
Weten wie de voorgaande jaren spraken op de Nationale Gezondheidsbeurs? Lees dan ook: Gezondheidsbeurs verlaat je met een lach en Gezondheidsbeurs onder genot van een hapje en Zo blijf je fit!
Recente reacties