Omdat bij Marlies Mielekamp osteoporose werd vastgesteld, stelde de internist voor om bifosfonaat te gaan gebruiken. Ze wilde echter liever proberen het afbraakproces van haar botten te stoppen met het aanpassen van haar leefstijl. Hieronder vertelt ze hoe dat haar is gelukt.

Maagklachten

Vijf jaar geleden brak ik na een val mijn pols. Omdat ik boven de 50 ben werd daarna een Dexa scan gemaakt. Daaruit bleek dat de botontkalking (osteoporose) verder was gevorderd dan op grond van mijn leeftijd mocht worden verwacht. Dat verraste me. De internist stelde voor om bifosfonaat te gaan gebruiken. Omdat mijn maag een zwak punt is en dit medicijn vaak maagklachten veroorzaakt, koos ik ervoor de osteoporose op mijn eigen manier aan te pakken.

8500 stappen per dag

Het eerste dat ik deed was: nog meer bewegen dan ik altijd al deed. Dat was vooral wandelen en Nordic Walking bij een vereniging. Tegenwoordig loop ik per jaar gemiddeld 8500 stappen per dag. Fietsen en zwemmen stimuleren botaanmaak minder maar dat deed ik ernaast.

Calcium in voeding

Daarnaast verhoogde ik de vitamine D3 naar 20 microgram per dag. Dat zorgt ervoor dat kalk (calcium) beter in de botten wordt opgenomen. En lette ik erop dat ik voldoende calcium binnen kreeg. Steeds meer onderzoek wijst uit dat calcium via voeding beter is dan het slikken van calciumsupplementen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het slikken van hoog gedoseerde calciumsupplementen kan leiden tot plaque in de bloedvaten. En dat kan weer zorgen voor hart- en vaatziekten. Het is dus belangrijk  zo’n vier keer per dag iets van zuivelproducten te eten. Ook kaas hoort daarbij.

Niet alleen in melk

Behalve melk en melkproducten zijn er genoeg andere voedingsmiddelen die veel calcium bevatten. De belangrijkste groep zijn groene groenten zoals boerenkool en andijvie, peulvruchten en bepaalde noten en zaden zoals amandelen en lijnzaad. Nu eet ik best vaak groene groenten en de noten en zaden stop ik in mijn zelfgemaakte granola. Peulvruchten gebruiken Nederlander de laatste jaren steeds minder en daar hoorde ik ook bij. En ze  kunnen zo lekker zijn! Bovendien verlagen ze je LDL cholesterolgehalte, eigenlijk dubbel gezond. Juist daarom ben ik die meer gaan eten. Ik maak er soep van of ik verwerk ze in een salade.

Peulvruchten in de soep

Omdat ik erg van soep houd, heb ik zelfs een voordelige soepmaker gekocht bij de Lidl. Helaas is die niet meer te koop, maar met een simpele blender kun je ook prima soep maken. Door elke dag een flinke kop soep bij de lunch te eten, kom ik ook gemakkelijk aan mijn 200 gram groenten per dag. Om de week gebruik ik er peulvruchten voor.

Verrassing na 5 jaar: osteoporose verandert in osteopenie

Het was de bedoeling dat ik twee jaar na de eerste Dexa scan een tweede zou laten maken. Door corona en mijn eigen onachtzaamheid gebeurde dit pas onlangs, na 5 jaar. Tot mijn teleurstelling was ik in die 5 jaar toch weer 2 centimeter in lengte gekrompen… Maar de uiteindelijke uitslag was hoopgevend: mijn osteoporose bleek osteopenie te zijn geworden. Nog steeds botafbraak, maar mijn botten blijken door mijn leefstijl serieus sterker te zijn geworden!

De verschillende fases in leeftijden van je botmassa.

Ideetjes voor gezonde soep:

  • Doe een fijngesneden ui, een grote zoete aardappel in blokjes, stukjes paprika en wat  schijfjes wortels in een pan. Voeg hier ongeveer 1 liter water aan toe, erbij een groentebouillontablet en kruiden naar smaak. Ik kies vaak voor cayennepeper, tijm, knoflook of sumak. Laat ongeveer een half uur koken en maak fijn met de blender.
  • Een groot blik (afgespoelde) bruine bonen en twee paprika’s in stukjes. Verder zie eerste recept.
  • Veel tomaten in stukjes (mogen ook uit blik zijn), twee teentjes gesnipperde knoflook, twee fijngesneden uien, blikje tomatenpuree. Zie verder eerste recept. Voeg als je de soep presenteert een scheutje room toe.
  • Snijd een pompoen met schil in kleine blokjes, voeg fijngesneden ui, twee teentjes gesnipperde knoflook en doe die in een pan. Bak even aan en verder zie eerste recept. Ook hierbij is een scheutje room lekker.

Meer lezen

Marlies Mielekamp verdiepte zich eerder in de manier waarop je je leefstijl kan aanpassen om gezond(er) te blijven. Daarover schreef ze o.a. over huisarts Tamara de Weijer die zelf jarenlang tobde met het prikkelbaar darm syndroom. Ook zij slaagde erin om door haar leefstijl klachten te verminderen. Haar boeken waren zo’n succes dat ze zelfs op leefstijltoer ging. Daarnaast schreven we op Meerdanvijftig.nl meerdere verhalen over het nut van vitamine D3 voor je botten.

Openingsfoto: Anastasia Shuraeva/pexels.com