Europees Museum van het Jaar

Het Boerhaave Museum in Leiden. Foto: Wikipedia/Erik Zachte

Het is de zelfde plek waar studenten bijna 4 eeuwengeleden in de rij stonden om een lezing van rector-magnificus Herman Boerhaave in Leiden bij te wonen. Nu zijn het drie generaties bezoekers die in het theatrum anatomicum van Museum Boerhaave een koptelefoontje op doen en hun hoofd in bochten wringen om een multimediaal spektakel te kunnen volgen. Een voorproefje op de tocht door het complex dat vorig weekeinde tot Europees Museum van het Jaar werd gekozen.

Niets stoffigs meer aan Nederlandse musea

De herinnering aan een opmerking van Meerdanvijftig-teamlid Wiette van Klingeren bij een bezoek aan het naburige Museum voor Volkenkunde doet me glimlachen, terwijl ik de eerste zaal van Boerhaave in loop. Ze had een beetje heimwee naar mummies die alleen een toelichting hadden op een vergeeld kaartje aan hun teen. Anno 2019 is er namelijk niets stoffigs meer aan de Nederlandse musea. En interactiviteit met het publiek wordt met een hoofdletter geschreven.

Interactief met hoofdletter

Niet alleen kinderen vinden het leuk om hun bloedvaten geprojecteerd te zien.

Zo kan er in museum Boerhaave door vergrotende lenzen worden gekeken, krijgt het publiek uurwerken uitgelegd en kunnen er natuurkundige proeven worden nagedaan. Gretig pakken bezoekers een houten stethoscopen om naar gezonde en ongezonde hartslagen te luisteren. Even later moeten ze op hun beurt wachten om onder de microscoop naar ziektekiemen te kijken van volksziekten die ons de afgelopen eeuwen hebben geteisterd. Niet alleen kinderen vinden het zo te zien leuk om hun arm zo neer te leggen dat ze hun botten en aderen geprojecteerd kunnen zien…

Begrijpelijke rode draad

Petje af voor de samenstellers bij het museum Boerhaave. Ze hebben de veelzijdigheid van naamgever en wetenschapper Herman Boerhaave (1668-1738) vertaald in een -voor iedereen- begrijpelijke rode draad door het museum. De ontwikkelingen in de natuurwetenschappen vertaalde hij uiteindelijk ook naar de geneeskunde die hij zo naar een hoger plan tilde.

Van ijzeren long tot draagbaar kastje

In sneltreinvaart nemen de presentaties ons mee door eeuwen ontwikkeling op het gebied van artsenij, verpleegkunde en medische diagnoses.

Een ‘ijzeren long’ gemaakt door Philips Nederland in 1946. Foto: Flickr.com/Bert Knot

Onvoorstelbaar dat 50 jaar geleden patiënten met zuurstofgebrek nog in een ijzeren long werden gelegd, terwijl ze tegenwoordig met een kastje ter grootte van een modem kunnen rondlopen. En gek om je te realiseren dat het pas 20 jaar geleden is dat het menselijk dna in kaart werd gebracht.

Rariteiten zijn er ook voldoende te zien in museum Boerhaave. Zoals deze gipsen modellen van oogziekten die art Felix Thibert maakte voor onderwijsdoeleinden. Foto: Museum Boerhaave

Kijken, lezen, doen en…..denken

Ontwikkelingen in de wetenschap hebben zoveel mogelijk gemaakt dat het de mensheid voor dilemma’s heeft gesteld. En zo komt de bezoeker als vanzelfsprekend in de ruimte terecht waar hij na kijken, lezen en doen ook nog kan nadenken bij een aantal video’s die maatschappelijke vraagstukken voorleggen. Wie het bezoek ontspannen wil houden, kan zich daarna nog meer verbazen over natuurkundige ontwikkelingen sinds de eeuw van Boerhaave.

Hartslag slaat sneller voor Boerhaave

In de laatste zalen van museum Boerhaave begint het ons, niet zo rekenkundig ingesteld, een beetje te duizelen. Maar dat kan ook komen, omdat we onze hartslag op een monitor hebben gemeten. Lijkt het nu zo of gaat die wat sneller? Dat moet dan zeker voor museum Boerhaave zijn! Want dat is voor opa’s, oma’s, ouders en kinderen een bezoek meer dan waard. Zeker omdat het ook nog is gelegen in een van de leukste steden die ons land telt.

Nog meer tips voor musea

  • Van plan om een bezoek aan Texel te brengen en het weer valt tegen? Dan vermaakt u zich prima in Kaap Skil.
  • De Zutphense musea zijn tegenwoordig samengevoegd in een historisch pand dat geheel gerenoveerd is.
  • Het publiek bombardeerde het Maritiem Museum in Rotterdam vorig jaar tot lieveling.
  • Ga met mooi weer picknicken bij Haarzuilens.
  • En sla More in Oost-Nederland ook niet over…