Er wordt minder voedsel verspild in Nederland maar jaarlijks wordt toch nog ruim 33 kilo eten per persoon weggegooid. Bij Meerdanvijftig gooien we zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegen we daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’ noemen we dat. Deze week maakt Brigitte Leferink een heerlijk zomers recept met restjes uit de koelkast: gevulde tomaten met spinazie en kaas.
Ouderwets scheuren
Het kooktijdschrift Boodschappen is mijn favoriete inspiratiebron voor recepten. Er staat altijd wel iets van mijn gading in en veel recepten passen in mijn koolhydraatarme menu. Ik ben nog van het ouderwetse scheuren: de pagina met een recept dat me lekker lijkt scheur ik uit het tijdschrift, de rest gaat in de oud papierbak.
Perfect voor de restjes uit de koelkast
In het laatste nummer stond een recept voor gevulde tomaten met spinazie en kaas. Het stond erin als bijgerecht voor 4 personen, maar de basis van dit recept is perfect om restjes uit je koelkast op te maken. En juist bij zomerse temperaturen is dit een heerlijk gerecht. Bovendien krijg je met tomaat gemakkelijk de minimale 2 ons groenten per persoon binnen. En dan is nog eens rijk aan kalium, vezels en vitamine C en vitamine B11. Vooral het kalium zorgt voor de geleiding van zenuwprikkels voor het gebruik van spieren maar het zorgt deze dagen ook voor een goede bloeddruk en vochtbalans. En het is ook nog eens gewoon lekker!
Gevulde tomaten met spinazie en kaas
De basis is tomaat. Per persoon twee: snijd de kapjes van de tomaten en hol ze met een lepel uit. Vet een ovenschaal(tje) in met olijfolie en zet de uitgeholde tomaten erin.

Foto: Pixabay
Vervolgens maak je de vulling door ingrediënten in olie te bakken en daarmee de tomaten te vullen. Eventueel aftoppen met (een mengsel van) geraspte kaas en dan het kapje erop.
15 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven.
Voor de vulling kun je allerlei variaties bedenken. Kijk gewoon wat er aan restjes in je koelkast of voorraadkast ligt. Enkele voorbeelden:
- knoflook, pijnboompitten en spinazie, aftoppen met een mengsel van crème fraîche, geraspte kaas, knoflook en kerriepoeder;
- knoflook, rundergehakt, maïs en peterselie, aftoppen met geraspte kaas;
- knoflook, kruidenboter, peterselie, restjes oud brood, peper en zout;
- knoflook, ui, restje gekookte rijst, doperwten, verse munt, gemalen komijn;
- feta, kerriepoeder, paprikapoeder, koriander, peper en zout.
Eet smakelijk.
Meer lezen
Nog zo’n zomerse hit van Brigitte: tonijnsalade. Niet uit de koelkast maar wel aan de boom: de kersen die de vogels dit jaar ruimschoots hebben laten hangen. Stella Ruisch maakte van de gebutste en aangepikte exemplaren in navolging van Karin de Lange en Wendy Voois jam. Op zoek naar verkoeling? Karin de Lange maakte deze 3 zomerse recepten van wat er toch in huis was.
Openingsfoto: ©Brigitte Leferink