Nieuwe dingen leren. We zouden het tot op hoge leeftijd moeten doen. Vooral om de cognitieve functies van ons brein te verbeteren, zegt neuropsycholoog Erik Scherder. Hoe ouder je wordt hoe meer je cognitieve functies achteruit gaan. En die heb je nodig om kennis en informatie op te nemen. Ook andere mentale processen zoals redeneren, rekenen, lezen en schrijven, plannen en initiatieven nemen behoren tot de cognitieve vermogens. Je hebt ze dus voortdurend nodig!
Hersenfunctie verbetert door stevig doorwandelen
Heel belangrijk voor het verbeteren van de cognitieve functies van je brein is bewegen, stelt Erik Scherder in onderstaand youtube-filmpje uit. Hij vertelt daarin over een onderzoek van Art Kramer, een Amerikaanse hoogleraar Psychologie en Neurowetenschappen. Daaruit bleek dat drie kwartier brisk walking, in een flink tempo lopen, de hartfunctie verbeterd. Daardoor verbetert ook de werking van de frontale lob in de hersenen. De frontale lob is pas rond het 25e levensjaar volledig ontwikkeld maar de functies nemen helaas ook meteen het eerste af. Beweging kan dit aftakelingsproces dus remmen. Meer beweging bereik je al door vaker de trap te nemen in plaats van de lift of elke dag een lunchwandeling te plannen als je de hele dag op kantoor zit.
Nieuwe dingen leren
Ook het leren van nieuwe dingen vertraagt dat proces. Dat kan heel simpel zijn, zoals eens een nieuwe weg nemen naar het doel waar je heen wilt. Je kunt jezelf ook uitdagen door (als het straks na de corona-spertijd weer kan) vaker de trein te pakken en naar een museum, een concert of een ‘moeilijke’ film te gaan. Zelf kan je ook nog zorgen dat je zo min mogelijk hersenschade oploopt. Alcohol bijvoorbeeld is slecht voor je brein. Daarnaast is alles wat slecht is voor je bloedvaten, ook slecht voor je hersenen, zorg dus dat je die hoge bloeddruk, je hoge slechte cholesterolwaarde en suikerziekte onder controle krijgt.
Voorbeelden waardoor je je brein kan verbeteren
Hoe mooi is het dat je juist door nieuwe dingen te gaan doen de werking van je hersenen kan verbeteren? Wij geven een paar voorbeelden om de cognitieve functies van je brein te verbeteren:
1.Begin eens met elke dag een half uur stevig door te wandelen. De activiteit in de hippocampus, een hersengebied, neemt door beweging toe en dat orgaan speelt een belangrijke rol bij het leren en onthouden. Bovendien krijg je door een wandeling meer licht en juist licht vermindert de snelheid van de achteruitgang van het geheugen. Daarnaast zorgt het voor de aanmaak van broodnodige vitamine D.
2. Leer een nieuwe taal. Ga je al jarenlang met vakantie naar Spanje dan is nu wellicht hèt moment die taal te leren. Leuk om te weten: door naar Spaanse liedjes te luisteren en die mee te zingen gaat het leren van een vreemde taal makkelijker, vertelt dit filmpje.
3. Ga dansen. Op scans is te zien dat bij dansen een aantal neurale netwerken wordt geactiveerd, waarmee cognitieve reserve wordt opgebouwd. Kun je al stijl dansen? Dans dan weer eens de quick step en de wals of ga op tangoles. Hou je niet zo van de verplichte pasjes bij deze dansen dan kun je ook proberen of het meer spirituele Biodanza iets voor je is.
4. Scherder zelf is begonnen met viool spelen. Daarbij heeft hij niet de illusie dat hij ooit een topper gaat worden maar het bezorgt hem veel plezier. Alleen al naar muziek luisteren activeert de frontale lob die zo belangrijk is. Uit een studie blijkt ook dat door het luisteren naar muziek zelfs de bloeddruk zakt, legt Scherder hieronder uit.
5. Pak een sport weer op die je vroeger leuk vond of begin met een nieuwe sport. Peter de Kok noemde golfen altijd ‘knikkeren voor volwassenen’, maar geniet als 60-plusser nu zo’n drie keer per week van deze sport
Met welke dingen houd jij je brein fit?
Zelf begon ik ver na mijn veertigste aan een deeltijdopleiding Journalistiek en werk ik nog steeds in de journalistiek. Maar nog steeds dagen nieuwe dingen me uit: zo vond ik het heerlijk als 50-plusser een opleiding tot trainer Pilates-trainer te doen en geef ik nog steeds Pilates training aan 50-plussers. Als 60-plusser begon ik met Spaanse lessen en ook een workshop ‘Tassen maken’ bij IPS leerlab daagde me onlangs uit. Hoe leuk is het om met niets te beginnen en 4 uur later een mooie handgemaakte tas in je handen te houden? Nu ben ik benieuwd naar welke nieuwe dingen andere 50plussers zijn begonnen.
Recente reacties