Mijn favoriete caissière bij de supermarkt in de buurt gaat met welverdiend pensioen. “Je ziet me alleen nog volgende week. Maar dan is het klaar,” zegt ze, terwijl ze geroutineerd de boodschappen doorschuift en wat de scanner niet kan lezen vlotjes intikt. “Heerlijk! Dan ga ik genieten. De laatste jaren viel het me zwaar op- en neer reizen tussen Almere en Amsterdam.” Want na de dood van haar man woont ze nu in….de tuin van haar dochter. Zo achter de kassa is ze onwetend van de trend die ze zet in de huisvesting van ouderen: een mantelzorg chalet!
Aanbevelingen voor zelfstandig blijven wonen
En zo krijgt Wouter Bos wellicht een van de oplossingen voor het zelfstandig blijven wonen van ouderen op een presenteerblaadje; een mantelzorg chalet. Half januari presenteerde Wouter Bos als voorzitter van de commissie Toekomst zorg thuiswonende ouderen 35 aanbevelingen. Want bejaardentehuizen zoals uit de serie Het geheime dagboek van Hendrik Groen zijn inmiddels verdwenen. Maar hoe het nu verder moet met de huisvesting van ouderen is nog allesbehalve duidelijk. “De formulering van de overheid dat we ‘langer thuis blijven wonen’ is ongelukkig gekozen. De oudere denkt daardoor vanzelf dat het om zijn huidige woning gaat”, kapittelt de commissie onze overheid.
Twee miljoen 75plussers kunnen niet allemaal thuis blijven
Zelfstandig blijven wonen, dáár gaat het om. Maar dat hoeft dus niet in het huidige eengezinshuis te zijn. Ook al kun je het daar met veel aanpassing tegenwoordig ook nog lang volhouden. Maar dat zal niet voor alle twee miljoen 75plussers in 2030 (de stip aan de horizon van Wouter Bos’ commissie) uitkomst bieden.
Woonhof en mantelzorg chalet
Een aantal jaren geleden schreef Marlies Mielekamp op Meerdanvijftig.nl over het Knarrenhof in Zwolle. Samenwonen met leeftijdgenoten in een woonhof, waar iedereen met behoud van privacy toch een beetje naar elkaar kan omkijken. Met leeftijdgenoten heb ik het er wel eens over. Maar wie de geschiedenis van het Knarrenhof volgt, weet hoe moeizaam de woonhofjes tot stand komen. Dan is de mantelzorg chalet van mijn Almeerse caissière misschien sneller te verwezenlijken.
Mobiel verblijf vergt wel wat huiswerk
Visionaire aanbieders hebben zich al op de markt van ‘mobiele verblijven’ , wat een mantelzorg chalet eigenlijk is, geworpen. Snel te bouwen en zo weer af te breken mantelzorg chalets bieden zij aan. Is de mantelzorg overbodig geworden, dan kun je het verblijf desgewenst ergens anders neerpoten of wellicht ter overname aanbieden via Marktplaats. Ze zijn er in allerlei afmetingen en mogelijkheden, zelfs tot 100 vierkante meter. Liefhebbende zonen, zwagers en (schoon) dochters die vader of moeder in de tuin willen laten trekken, moeten van tevoren wel hun huiswerk goed op orde hebben. Even kijken naar de bouwverordening in de eigen gemeente is een aanrader. Wellicht is er een omgevingsvergunning nodig.
Drempels voor woonvormen omlaag
Hopelijk pikt de overheid een aantal aanbevelingen van de commissie Toekomst zorg thuiswonende ouderen op. Met name deze: “Vereenvoudig de ondersteuning en de zorg voor ouderen.” En maken gemeenten de drempel voor woonvormen als het Knarrenhof of een mantelzorg chalet lager.
Gelukkig in Almeers tuinhuis
Intussen geniet mijn supermarktcaissière, die nog lang geen mantelzorg nodig heeft, van een slaapkamer, zitkamertje en een wasgelegenheid in de Almeerse tuin van haar dochter. “Zit u dan niet te veel op elkaars lip?”, durf ik haar te vragen. “Welnee, ik kom maar één keer in de week bij haar thuis. Om te douchen. Want eten kan ik zelf in mijn huisje klaarmaken.” Maar het idee dat ze maar twee stappen verwijderd is van het gezin van haar dochter, ja dat geeft wel een veilig gevoel. Straks in haar mantelzorg chalet.
Recente reacties