Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch werd er in 2019 nog 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Stella Ruisch en Brigitte Leferink nemen regelmatig het stokje van haar over. Elk jaar blijkt er te veel fruit te blijven liggen tijdens de feestdagen. Wat doe we met de mandarijnen op de schaal die nu écht dreigen te verschrompelen?

Zoektocht naar recept voor mandarijnen

Heb ik me toch laten verleiden om mandarijnen per 10 op de markt te kopen voor ons tweepersoonshuishouden. En dat vlak voor de Kerst. Naast de kiwi’s, de peren en de bananen krijgen we die niet snel genoeg op door de feestdagen. Dit feestweekeinde is zo anders dan anders dat het fruit er een beetje bij inschiet.

Dus nu moet ik iets verzinnen om te zorgen dat de mandarijnen die hier en daar al een plekje hebben niet in de gft-bak verdwijnen. Een zoektocht op internet levert me wel heel wat weetjes op over de mandarijnen die naar me beste weten vooral uit Spanje en Marokko komen. Van origine komen ze echter uit Zuidoost-Azië! En de clementine, in ons huis zo geliefd, is geen échte mandarijn maar een kruising met een sinaasappel.

Natronloog en zoutzuur….

Ik was toch al niet zo’n liefhebber van fruit uit blik maar nu ik weet hoe mandarijntjes zo keurig ontveld worden in de fabriek, deins ik er helemaal voor terug. Ze gaan door een bad van natronloog en daarna worden ze afgespoeld in zoutzuur. Nu schijnen die twee stoffen bij elkaar water op te leveren, lees ik bij de Keuringsdienst van Waarde maar het idee trekt me toch niet aan.

Mandarijnen in lofsalade met walnoten

Nu op zoek naar recepten met mandarijn. Een lekker recept van een buurvrouw, waarmee ik de kinderen vroeger verlokte om lof te eten, is een salade van deze groente met veel walnoten én zo goed mogelijk met de hand gepelde en ontvelde mandarijntjes. De lof mengde ik dan met een kindvriendelijke dressing van olie, mayo, mosterd, peper en zout. Om het onweerstaanbaar te maken kwamen er patatjes of lekker gebakken aardappelen bij. Geen vlees, want dat hebben we op Eerste Kerstdag al genoeg gegeten.

Toen ik mijn dochter meldde dat ik een bestemming zocht voor de mandarijnen op mijn overvolle fruitschaal, had ze een beter idee wat ze meteen langer houdbaar maakt. Een mandarijnen-curd! Lekker in een taart, toetje of simpelweg op pannenkoeken. Bespaart je veel tijd en plakkerige handen van het mandarijnen pellen.

Curd, daar lik je je vingers bij af…Foto: James Trenda/Unsplash

Per ommegaande kreeg ik de link naar de website van ‘Culi-Sandra’ geappt. Die ik graag met onze lezers deel. Hierbij het recept:

Mandarijnen-curd

Nodig:

  • 2 mandarijnen
  • 150 gr boter
  • 2 eieren
  • 125 gr suiker

Bereiding:

Rasp de mandarijnen en pers ze daarna uit. Doe het sap en de rasp van de mandarijn in een steelpannetje. Voeg de boter toe en laat dit mengsel op laag vuur smelten.

Klop ondertussen de eieren los met de suiker. Giet het boter-mandarijn mengsel door een zeef bij het ei-suiker mengsel zodat de rasp achterblijft, zo krijg je een gladde mandarijnencurd. Je kunt er ook voor kiezen om geen zeefje te gebruiken, schrijft Sandra, dan krijg je een curd met sliertjes mandarijn, ook heel leuk! Meng alles goed door elkaar met een garde en doe het mengsel terug in de steelpan.

Breng het mengsel onder constant roeren met een garde aan de kook en laat het ongeveer 2 minuten zachtjes doorkoken, je zult merken dat het mengsel dan dik wordt. Giet de mandarijnen-curd in het schone weckpotje, sluit af en laat volledig afkoelen.

Meer sjieke kliekjes

Kerstmis levert vaak kliekjes op. Vorig jaar schreef Stella Ruisch over ‘Wat doen we met de groenten? Vorige keer ontdekte ze de ‘vergeten’ schelvis. Brigitte Leferink maakte een feestelijke sjarlotka en ter gelegenheid van wereld veganismedag een heerlijk chocolade bananenbrood. Lees ook hoe ze van kliekjes een heerlijke aardappelsoep extra maakt. Van een restje pastinaak maakt Karin de Lange een lekkere linzensoep. Stella Ruisch weet van het restant bietjes iets lekkers te maken. Of maak van een kliekje Brussels lof een gerecht waarmee je zelfs gasten kunt verrassen. Probeer eens een vergeten groente uit als koolraap of kiest pastinaak voor geroosterde groenten à la Ottolenghi. Nog meer lezen over sjieke kliekjes? Klik dan hier.

Openingsfoto: ©Kees Rooze