Vandaag worden heel veel kinderen én volwassenen blij verrast met Lego als cadeau van de Sint. Want wees eens eerlijk, wie heeft er niet met LEGO gespeeld? Zelf als kind, met je eigen kinderen of kleinkinderen? LEGO is een familiebedrijf dat uitgroeide tot een wereldmerk in optima forma. Daarover is een prachtig boek geschreven: LEGO, het verhaal van het speelgoed van de eeuw. Gert Nonnekes las het in één adem uit.
Het begon met alleen maar losse steentjes
Onze jongste zoon is de afgelopen zomer met zijn gezin naar LEGOLand geweest. Geweldig om dat in foto’s voorbij te zien komen! Te horen hoe de kinderen hebben genoten. Een paradijs op aarde voor wie met LEGO is opgegroeid. Maar het verhaal achter het speelgoed is er eentje met veel ups en downs, lees ik in het boek dat ik voor mijn verjaardag heb gekregen.
Ik speelde vroeger veel met LEGO. Maar wat had je toen nog? Rode en witte steentjes in een paar verschillende maten, gemeten in de nopjes op het steentje: 4, 6, 8. Later ook schuine daksteentjes. Stereotiep in het rood. Er kwamen kleuren bij en je kon steentjes kopen met lampjes erin. Die brandde op een batterij. Ook steentjes met teksten erop. Wielen met rubberen banden kwamen nog later. En ramen met ‘net echt’ glas. Heerlijk om mee te bouwen. Uit het hoofd, zonder voorbeeld. Poppetjes? Nee, die had je toen nog niet.
Van kleine naar steeds grotere dozen
Onze kinderen hebben er ook mee gebouwd, maar het werd per jaar uitgebreider, mooier, technischer. Gericht op afzonderlijke leeftijden. Maar ook kwamen er steeds meer LEGO-dozen met kant en klare modellen, hele steden kon je bouwen. Groter en groter werden de dozen. Daar waar ik nog een doosje kocht met tien steentjes, krijgen nu tussen de 80 en 90 miljoen kinderen in de wereld een doos LEGO cadeau. En nog eens 10 miljoen volwassenen geven het zichzelf cadeau.
Het boek vertelt het verhaal
LEGO, het verhaal van het speelgoed van de eeuw, is niet zomaar een boek. Het is een fascinerende familiegeschiedenis, een boek over het gezin van Ole Kirk Christiansen dat toevallig bekend is geworden door LEGO. Maar het is ook een ondernemersboek, je kunt er écht wat van opsteken. Winnen en verliezen. Het overwinnen van obstakels. Halsstarrigheid die leidt tot hoogte- en dieptepunten. Successen worden afgewisseld met tegenvallers in de groei in Europa en dan de risicovolle stap naar het grote Amerika. Maar uiteindelijk een wereldmerk dat zijn weerga niet kent en nog steeds met dezelfde familie aan het hoofd.
Billund is LEGO
Mooi is het ook om te zien hoe de familie hun stad Billund een dienst bewijst. Voor wat, hoort wat. Ze zijn er nooit weggegaan. Wel het plan gehad maar toch steeds weer de keuze gemaakt te blijven en er uit te breiden of te vernieuwen. Bijna iedereen in Billund werkte bij LEGO of had er gewerkt. Een hechte gemeenschap. In goede en in slechte tijden.
Jens Andersen heeft er in samenspraak met de familie Kirk Christiansen een fijn leesbaar boek van gemaakt. Een boek voor elke LEGO-liefhebber. Over hoe een timmerman – LEGO is ooit begonnen met houten speelgoed- op het idee kwam iets met die plastic steentjes te doen. Je ziet de kinderwereld, en niet alleen van het speelgoed, per hoofdstuk veranderen.
LEGO World: als een groot kind in een speelgoedwinkel
Als LEGO-fan heb ik niet alleen het boek gelezen. We bezochten dit jaar ook met onze jongste zoon en gezin LEGO World! Een jaarlijks terugkerend evenement in de Jaarbeurs in Utrecht. Het was dit keer de 20e editie. Hallen vol met LEGO in verschillende thema’s en voor verschillende leeftijden. Ook een stukje geschiedenis. Ja, daar liggen die steentjes die ik van vroeger ken. Het gaat meteen weer leven. Hier zie ik ook het boek terug. Want zelfs het oude houten speelgoed waarmee het allemaal is begonnen, is aanwezig. Voor LEGO, het verhaal van het speelgoed van de eeuw wist ik niet eens dat het bestond.
Jong en oud is op lange tafels aan het bouwen. Je gaat vanzelf meedoen. En wat er tentoon gesteld is, is indrukwekkend. Filmscènes, de Jungle met de ‘top vijf’ aan wilde dieren en ga zo maar door.
Bouwsels van echte fans van LEGO
Mooi waren de tafels met de bouwsels van de échte LEGO-freaks. Mannen en vrouwen die enorme dorpen bouwen. De Efteling nabouwen en vrachtwagens hebben ontworpen. Alles op maat. Een hele groep heeft een enorme balletjesbaan gebouwd met ongelofelijke ‘machines’. Je kunt er uren naar blijven kijken.
Uitzonderlijk waren de auto’s die helemaal van LEGO waren en gewoon net zo groot waren als een normale (race)auto. Er stond bij hoeveel uur en hoeveel steentjes het heeft gekost… Het duizelde me.
LEGO: het zal nooit verdwijnen. Over zo’n 75 jaar is het ongetwijfeld weer ‘speelgoed van de -nieuwe- eeuw’.
Meer lezen over Denemarken
LEGO World is een goede reden om naar Denemarken te gaan voor een vakantie. Neem dan ook meteen de tijd om meer van het land te zien. Zoals Kees Rooze en zijn vrouw deden, al fietsend naar Kopenhagen maar ook naar Helsingor. Brigitte Leferink at ook nog een heerlijk Deens dessert!
Alle foto’s: ©Gert Nonnekes
Recente reacties