De zomer breekt aan en veel grootouders gaan op stap met de kleinkinderen. Door op te passen helpen ze de ouders de zes weken schoolvakantie te overbruggen. Een goede gelegenheid voor kindervoedingscoach Tamara Harberts om tips te geven. “Ga je kleinkinderen verwennen met aandacht, niet met snoep,” zegt ze.

Daar gaan opa en kleinzoon (5), grote blauwe herenfiets naast helrood kinderfietsje. Samen ‘boodschappen doen’ met tot slot een waterijsje als beloning. Daarvoor zijn we immers grootouders? Van kindervoedingscoach Tamara Harberts (32) mag een ijsje op zijn tijd best maar toch zegt ze: “Probeer je kleinkinderen wel verantwoord te verwennen.”

Andere band dan voorgaande generaties

Op bezoek bij opa en oma was voor onze generatie iets bijzonders. Dan mocht ik op de schoorsteenmantel de hoed van het rieten Mexicaantje optillen en lagen daar voor mij de sigarenbandjes van opa die ik spaarde. En er waren koekjes van de banketbakker, heerlijk. Met mijn eigen kleinkinderen heb ik een heel andere band. Sinds hun geboorte passen we om de week op en behoren we tot een brede, vaste kring familie rond het gezin.

“Precies!”, zegt Tamara. “Daarom moet je op oppasdagen meer de opvoedkundige koers van de ouders volgen.” En op andere momenten mag je dan meer opa en oma zijn van wie niet zo veel moet en vooral veel mag. En daar hoort op zijn tijd een snoepje bij. Dat snapt Tamara Harberts ook. “Maar dan wel het liefst zonder geraffineerde suikers.” Want die zijn slecht voor jong maar ook voor oud. “Kies dan liever bijvoorbeeld fruitmatjes van 100 procent fruit. Deze bevatten geen toegevoegde suikers en onnodige toevoegingen en kan je daarom best eens geven. Let wel; het is een gezonder alternatief dan het reguliere snoepgoed maar geef het met mate.”

Biologische betekent niet automatisch dat het wèl goed is om te geven, waarschuwt Tamara Harberts. Want ook in deze koekjes voor mijn eenjarige kleinzoon zit natuurlijk suiker.

Van snoep naar troosteten

Probeer te vermijden dat kinderen snoep en chocola gaan zien als een beloning, waarschuwt ze ook. Daardoor gaan ze later bij tegenslag in hun leven ook snel naar zoetigheid grijpen als ‘troosteten.’ Hmmmm, ik koesterde juist de herinnering dat ik in Kersttijd met mijn step was gevallen en het topje van mijn vinger bijna had verspeeld. Van iedereen kreeg ik chocolade kerstkransjes toegestopt,,,,,

“Probeer je kleinkinderen op een andere manier te verwennen. Bijvoorbeeld met samen lekker lezen, naar de speeltuin gaan of een spelletje spelen. Volsta met een knuffel, als de kleine is gevallen. Want een kind komt zelf niet op het idee zoetigheid te vragen.” Waarom pakjes appelsap geven als een kind aangeeft dat hij iets wil drinken? Dorst les je beter met water. “En kinderen zijn net zo blij met snackgroenten. Voor je er erg in hebt is het schaaltje leeg en hebben ze weer wat groenten binnen gekregen,” vult Tamara aan.

Voeding speelt rol in gezondheid

Eigenlijk zouden we ons allemaal wat meer moeten verdiepen in het voedsel op ons bord, vindt Tamara die begonnen is als oncologieverpleegkundige in de reguliere gezondheidszorg maar zich daardoor steeds meer is gaan verdiepen in de rol die voeding in onze gezondheid speelt. “Mijn zoontje van inmiddels 2,5 kreeg heel erg last van eczeem. Daarvoor heb ik heel even hormoonzalf gesmeerd. Uiteindelijk bleek een tekort aan gezonde vetzuren en het eten van bewerkte voeding de oorzaak was.”

Tarwe en geraffineerde suiker: Tamara ziet ze het liefst verdwijnen uit ons dieet. “In mijn orthomoleculaire opvatting houden we ons aan de schijf van 3: koolhydraten, eiwitten en vet. En dan vet in onbewerkte vorm. Dus geen margarine maar roomboter. Olijfolie in plaats van zonnebloemolie. En ja, je hoort het goed: koolhydraten. Maar die haal je dan niet uit brood maar uit groenten en bijvoorbeeld boekweit.”

Kleinkinderen verwennen door aandacht te geven

Als ze willen, kunnen grootouders helpen in de bewustwording en de smaakontwikkeling van hun kleinkinderen. “Wij maken thuis bijvoorbeeld wafels waarin groente zit verwerkt. Een speelse manier om groente binnen te krijgen. Bestrijd de peuterpuberteit met kleurrijke groente op het bord, maak er eens lachende gezichtjes van.” En als je kruiden in potten hebt of zelfs een moestuinhoekje, neem je kleinkinderen er in mee. Laat ze helpen wieden en water geven. En laat ze ook proeven van de zelf gekweekte kruiden, groente en fruit. Zo leren ze spelenderwijs door opa en oma gezond én probleemloos te eten.”

Laat kleinkinderen meehelpen water geven…Foto: Filip Urban/Unsplash

Meer over voeding en gezondheid

Marlies Mielekamp schreef al eerder over de rol van voeding bij onze gezondheid. Ze interviewde daarvoor orthomoleculair arts Gert Schuitemaker. Huisarts Tamara de Weijer liet ze aan het woord over het bestrijden van het prikkelbaar darmsyndroom (pds). Karin de Lange ontdekte voor welk voedsel ze intolerant was door middel van het eleminatiedieet. Lees alle verhaal op meerdanvijftig.nl/gezondheid.