Veel mensen werken nu vanuit huis. Ook Brigitte Leferink. Lekker in een slobberbroek, douchen midden op de dag, geen make-up op… tot ze zichzelf tijdens een videovergadering zag. De een had er wat meer werk van gemaakt dan de ander maar ze voelde zich net Onslow, de slonzige broer van Hyacint Bucket uit Keeping up appearances‘. Zeker vergeleken bij de collega die eruitzag om door een ringetje te halen. Nu wordt voorspeld dat thuis werken èn vergaderen onderdeel wordt van het dagelijks bestaan, heeft ons uiterlijk een andere aanpak nodig. Tijd om te rade te gaan bij Yvonne Stoevelaar. Zij runt Het Imagobureau en weet als geen ander wat uitstraling voor je doet.

Yvonne Stoevelaar.

Rituelen tegen verslonsing

Steeds meer mensen werken nu vanuit huis of zitten noodgedwongen en zonder werk thuis. Hoe voorkom je dat je verslonst?

Yvonne: “Wat mij helpt zijn kleine rituelen. Onder de douche lekkere douchegel gebruiken. Je insmeren met bodylotion. Jezelf dwingen je op te maken. Je realiseren dat je het waard bent. Denk aan tandenpoetsen, dat doe je ook elke dag”

In deze onzekere tijd zoek je naar behaaglijkheid en comfort, ook als je moet thuis werken. Een flanellen pyjama voelt heerlijk aan maar daarmee ga je niet achter je laptop zitten voor een zakelijke bespreking. Wat kun je aantrekken om representatief te zijn én je geborgen te voelen?

Yvonne: “Je hoeft nu niet per se een jasje of jurk aan te trekken of hakken. Wat wel helpt een professionele indruk te maken, zijn een gladde stof of breisel en een hoge mouwinzet. Dat laatste zorgt voor een duidelijke belijning en geeft vorm. Hoe duidelijker je vorm, hoe beter je verhaal overkomt. Een grover gebreid vest, oogt meer als cocooning; je vorm is ronder. Schoenen aantrekken helpt, ook als je een stevig gesprek moet voeren. Schoenen geven letterlijk stevigheid.

Tips om tijdens thuis werken goed over te komen

Bij videobesprekingen zie je vooral je gezicht. Er zijn door het thuis werken nu veel minder profileringsmogelijkheden en je mist een groot deel van de non-verbale communicatie. Toch kun je er met een paar tips voor zorgen dat je zo goed mogelijk overkomt.”

  • Ga niet te dicht bij het scherm zitten. Neem de ruimte.
  • Houd je handen boven tafel (je kunt ze dan beter gebruiken) en ga niet onderuit zitten.
  • Hanteer de ‘kat-en-muis-truc’: ga zo zitten dat er een muis tussen de leuning van de stoel en je rug kan lopen en zover van de tafel/bureau dat er een kat op schoot past. Zo krijg je vanzelf een goede houding.
  • Daarnaast is je stem belangrijk. Praat rustig. Zet in je hoofd punten tussen zinnen.  Je overtuigt makkelijker met een lage stem.
Een vest maakt je vorm ronder, een jasje maakt zakelijker.

Kleding helpt bij je professionele rol…

Op Twitter vertelde iemand dat ze overdag, als ze thuis werkt, zich kleedt alsof ze naar kantoor gaat en aan het eind van de middag zich omkleedt in haar huiskloffie. Waarom zou je onderscheid maken tussen werk- en thuiskleding, afgezien van uniformen of werk waarbij je beschermende kleding draagt?

Yvonne: “Werkkleding kan helpen in je professionele rol te stappen, ook bij thuis werken. Denk aan Sinterklaas. Als je zo’n mantel aantrekt, word je Sint: je stem wordt vanzelf lager, je praat langzamer. Mannen die op hun werk een pak dragen, trekken dat vaak uit als ze thuis komen. Het pak hoort bij de dresscode op de zaak of kantoor, niet bij je vrijetijdsbesteding.”

…En bij je gemoedstoestand

Kun je iets meer zeggen over de rol die kleding speelt bij je gemoedstoestand?

Yvonne:  “Kleding weerspiegelt vaak je stemming: lichte kleding aantrekken als je je licht voelt, als de zon schijnt. Aan de andere kant: als je somber bent, kies je vaak voor een donkere outfit. Bij gelijkmatige personen, die niet veel pieken en dalen in hun humeur hebben, zie je ook in kleding vaak weinig verschil.”

Doe kleren die niet meer goed passen weg

Niet naar buiten kunnen, is een mooie aanleiding voor een grote voorjaars-schoonmaak of -opruiming. Bijvoorbeeld je kledingkast uitmesten. Is er een handige manier om dat aan te pakken?

Yvonne: “Begin met zomer- en winterkleding te scheiden. Heb je een kleuradvies gehad (een aanrader, BL) dan kijk je bij elk kledingstuk of het je flatteert of niet. Kijk daarnaast wat nog past. Doe de kleren die niet meer lekker zitten, weg. Bewaar het niet voor andere tijden, dat blijkt in de praktijk vaak een illusie. Wees eerlijk.”

Yvonne Stoevelaar laat zien wat kleuradvies kan doen. Alle foto’s: ©Het Imagobureau

Kledingcapsules

“Maak vervolgens zogenaamde kledingcapsules van acht à tien bij elkaar passende kledingstukken: een broek, een paar bovenstukken (blouse, T-shirt, truitje) een jasje, een rok, jurk en vestje. Zet er een schoen met hak en een sneaker bij en je capsule is klaar. Vergelijk het met je koffer inpakken als je op vakantie gaat. Dat doe je ook zo efficiënt mogelijk met stukken die slim te combineren zijn. Heb je in je werk met verschillende klanten/situaties te maken (denk bijvoorbeeld aan een makelaar) dan kun je door het verwisselen van een vestje voor een jasje en sneakers voor een schoen met hak in een handomdraai van stijl wisselen terwijl de basis dezelfde is. Op deze wijze winkel ik ook met mijn klanten. Het is de meest praktische manier om een goede garderobe samen te stellen. Je voorkomt dat je een prachtige blouse in de kast hebt hangen maar niets hebt om erbij aan te trekken.”

Maak een selfie

 Heb je tot slot nog een handig tip?

Yvonne: “Om te weten of een kledingstuk je goed staat, kun je een selfie maken en die vervolgens in zwart/wit bekijken. Als je een harmonieus geheel ziet, is het goed. Als de aandacht naar de kleding gaat, is er geen balans. Dan kun je het beter in de winkel laten hangen.”

Meer over mode lezen? Op Meerdanvijftig.nl verschenen eerder: