Foto: Flickr.com/Daniel Antal

Met de komst van de Japanse keizer Naruhito in 2019 is het tijdperk Reiwa (harmonie bewerkstelligen) begonnen. Een bijzonder moment dat ook de nodige aandacht heeft gekregen in Nederland. Want Japan geniet een groeiende belangstelling. En dat is niet alleen vanwege de sushi en de teppanyaki. Neem bijvoorbeeld de Japanse tuin op het landgoed Clingendael bij Den Haag. Alleen in het voor- en najaar enkele weken geopend voor het publiek.

Japanse tuin slechts 8 weken per jaar open

Souvenir uit Japan. Foto: Pixabay

Marguerite M. Baronesse van Brienen (1871-1939), de toenmalige eigenaresse van landgoed Clingendael, reisde naar Japan en nam als souvenir lantaarns, beeldjes, bruggen en een watervat mee naar Nederland en liet rond 1910 op haar landgoed een Japanse tuin aan leggen. Het is de enige Japanse tuin in Nederland uit dat tijdperk en hij is goed bewaard gebleven. Vanwege de historische waarde is het inmiddels een rijksmonument. De kwetsbaarheid van de tuin is de reden dat je er slechts acht weken per jaar doorheen kunt lopen. Dit jaar is dat van 27 april tot en met 9 juni en van 12 oktober tot en met 27 oktober.

De weg ernaartoe is lust voor het oog

Japanse tuin
In de tuin stelen azalea’s de show. Foto: Pixabay

In de tijd dat ik in Den Haag woonde kwam ik er ieder jaar enkele keren. De tuin is prachtig. De weg ernaar toe is in het voorjaar een lust voor het oog als de rododendrons volop bloeien. In de tuin stelen azalea’s de show. Hun heldere kleuren steken af tegen de verschillende soorten mos dat in allerlei groene tinten de bodem bedekt. Wanneer de zon schijnt filtert het fraaie blad van de Japanse esdoorns het licht en weerspiegelen de rode bruggetjes in het water. De rode kleur symboliseert vreugde én weert boze geesten af.

In vijver ligt eiland in vorm van schildpad

Verspreid door de tuin vind je tientallen stenen lantaarns, sommige met een Boeddha aan de voet, andere versierd met een hert, in Japan een heilig dier. In de vijver ligt een eiland in de vorm van een ander heilig dier, de langstaartige schildpad.

Het wordt nooit te druk in de Japanse tuin

Het paviljoen achter in de tuin is de perfecte plek voor een overzicht op de zeldzame planten en bomen. De plek om te genieten van het totaalplaatje, inclusief fotograferende bezoekers en bruidsparen die gewillig en stralend poseren in de Japanse tuin. Om te voorkomen dat het te druk wordt en dat je door de mensenmassa de tuin geen recht kunt doen, is er maximum aantal bezoekers dat tegelijk de tuin in mag. Het kan voorkomen dat je even moet wachten voor je naar binnen mag. Maar het is het wachten meer dan waard.

Voor bezoekers, bruidsparen en fotografen is het rode bruggetje hoogtepunt. foto: Flickr.com/ Gerard Stolk.

Je mist alleen de geur van Japanse tuin…

Ben je niet in de gelegenheid naar Den Haag te gaan, of wil je alvast een voorproefje, bekijk dan deze video die in mei 2015 is gemaakt. Je hoort de vogels fluiten en krijgt een goed beeld van de tuin. Je mist alleen de geur. Meer informatie over een bezoek aan de Japanse tuin op de website van de gemeente Den Haag.

Meer lezen van Brigitte Leferink….

Brigitte Leferink schrijft regelmatig over opvallende onderwerpen in de samenleving. Zo verwonderde ze zich over het aantal dierendagen, verklaarde ze haar moedertaal, het Twents, de liefde en schreef ze samen met Marlies Mielekamp over hun alcoholvrije januari. Daarnaast schreef ze ook een boek over het eerste jaar na een echtscheiding.