Ter gelegenheid van de herdenking van de watersnoodramp in 1953 zond de NTR de boeiende televisieserie Het water komt! uit. Het werd gepresenteerd door nieuwslezer Winfried Baijens, zelf geboren in Zeeuws-Vlaanderen. Net als eerder bij het programma Het verhaal van Nederland werden tegelijkertijd 7 podwalks op even zoveel plaatsen in ons land uitgebracht. Leuk voor een dagje uit. Stella Ruisch toog naar Zwolle dat voor 1932 aan een stormachtige zee lag.
Prominente Nederlanders
In de loop der eeuwen heeft Zwolle heel wat prominente Nederlanders voortgebracht. De liberaal Thorbecke, aan wie we onze grondwet in 1848 danken, maar ook de schrijver, dichter en oprichter van het literaire tijdschrift De Gids, Everhardus Potgieter. En de patriot Joan Derk van der Capellen tot den Pol, die voorstander was van meer democratie in Nederland. Hij was geïnspireerd door de Franse Revolutie. Er zijn er nog veel meer maar van de genoemde drie prominenten komen we de standbeelden tegen op onze wandeling door Zwolle ‘aan zee’.
Zwolle aan zee een welvarende Hanzestad
Het is toeval dat we ze tegenkomen, want waar we lopen heeft als thema het water. De leuke ervaring die we op deden met een wandeling door Deventer onder leiding van gids Daan Schuurmans, gedownload op de telefoon, smaakte naar meer. Nu wijst presentator Winfried Baijens ons de weg en meteen op het startpunt bij het station van Zwollen krijgen we een stukje kennis over Zwolle aan zee waarbij we niet eerder hebben stil gestaan.
Ja, natuurlijk weten we dat Zwolle een van de Hanzesteden is. En daardoor al in de middeleeuwen dankzij al dat aanwezige water; de IJssel, het Zwartewater, de Dieze en de Zuiderzee kon uitgroeien tot een welvarende haven. Maar deze wandeling gaat over de Noordwesterstorm van januari 1916. Een keerpunt in de vaderlandse geschiedenis, ook al verdronken er ‘maar’ tientallen mensen langs de Zuiderzee. Een storm waarvan maar weinigen van onze generatie, wat hebben meegekregen. De storm kwam in de schaduw van de veel grotere watersnoodramp van 1953 te staan.
Via ‘AR’ zien we het water stijgen
Winfried Baijens vertelt hoe spannend het dat jaar 1916 hier in Zwolle is geweest. De binnenstad liep onder maar door snel ingrijpen van de toenmalige burgemeester konden veel woonwijken van overstroming worden gered. Leuk om bij de Potgietersingel in de app van ‘Het Water komt!’ door middel van Augmented Reality (AR) te zien hoe hoog het water in 1916 stond en dat het nèt goed ging voor de statige panden om ons heen.
Niet iedereen blij met Afsluitdijk
Maar de overstroming maakte wel duidelijk, dat het plan voor een Afsluitdijk van ir. Lely dat al jaren lag te verstoffen uit een Haagse la moest worden getrokken. Nooit over nagedacht dat niet iedereen blij zou zijn met de uiteindelijke afsluiting van de Zuiderzee in 1932. In Zwolle werden hele schippersfamilies brodeloos gemaakt. Winfried vertelt het ons terwijl we net heel toepasselijk langs een drukbezochte viskraam lopen aan de Diezerkade. Vis is er nog volop in Zwolle en water ook. Het middeleeuwse stadscentrum wordt er zelfs door omringd.
Fietsenstalling en waterreservoir
Het kabbelt inmiddels in de grachten, kanaaltjes en rivieren vooral voor het plezier dat op het water is te beleven. Gelegen in de IJsseldelta moet men in Zwolle echter nog steeds op zijn hoede zijn. Als we aan het einde van de wandeling bij het Station van Zwolle terugkeren, bewonderen we de watermuur bij de fietsenstalling die hier in 2021 is gemaakt. Het is met 5800 plaatsen de grootste fietsenstalling in ons land buiten de Randstad. Maar het werkt ook als een spons als er door veel regenbuien wateroverlast dreigt te ontstaan….
Meer lezen over Overijssel
Zwolle heeft natuurlijk meer bezienswaardigheden dan alleen het water. Marlies Mielekamp spoorde ze al eens op tijdens een stadswandeling. In de buurt van Zwolle ligt ook het prachtige natuurgebied De Weerribben. En dankzij Brigitte Leferink, afkomstig uit Twente, danken we ook een aantal mooie verhalen over haar geboortegrond. Zoals ‘Twente, voor hunkertukkers en andere toeristen. Op Open Kastelendag is het ook de moeite waard om er de kastelen te bezoeken. Kees Rooze bracht een heerlijk fietsweekeinde door in Salland.
Openingsfoto: Museum de Fundatie gezien vanaf de Zwolse Stadsgracht die in 1916 dreigde te overstromen. Alle foto’s: ©Stella Ruisch
Recente reacties