Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om naar te kijken. Deze keer de documentaire op Netflix over het beroemde Chinese ‘Terracotta Leger’: Mysteries of the Terracotta Warriors.

Levensgrote beelden van soldaten

Het is al weer 50 jaar geleden dat het Terracotta Leger werd ontdekt: de beroemde soldaten van het grafcomplex van de eerste keizer van China. Bij toeval ontdekten een paar jonge boeren terwijl ze een put aan het graven waren de levensgrote beelden van soldaten, ruiters met paarden, wagenmenners en boogschutters. In 2008 was een aantal van de inmiddels beroemde soldaten in het Drents Museum in Assen te zien. Op Netflix kun je nu een documentaire bekijken over dit ‘paleis voor de eeuwigheid’.

Bedolven onder zand

Keizer Qin Shi Huang liet in de derde eeuw voor Christus een mausoleum voor zichzelf bouwen in de buurt van wat nu de stad Xi’an is. Hij liet de tombe bewaken door duizenden terracotta soldaten zodat hij na zijn dood in het hiernamaals beschermd verder kon leven. Natuurlijk omringd door prachtige voorwerpen. Na de dood van de keizer ging zijn rijk ten onder aan chaos en raakte het grafcomplex in de vergetelheid. Uiteindelijk werd het bedolven onder een dikke laag zand.

In Mysteries of the Terracotta Warriors komt de boer die de eerste soldaat van het Terracotta Leger vond aan het woord. In de documentaire hoor je wetenschappers vertellen over hoe ze te werk gaan en zie je archeologen, niet alleen op de vindplaats maar ook in ateliers bij hun onderzoek. Op die manier vonden ze een stuk dat nog gekleurd was. De meeste beelden hebben door de tijd én door het opgraven hun kleur verloren. Heel bijzonder dat je kunt zien hoe het er oorspronkelijk uitzag.

Achtste wereldwonder

Bij het Terracotta Leger zijn meerdere graven gevonden. Niet alleen van Keizer Qin Shi Huang maar ook 70.000 hovelingen, concubines, bedienden en arbeiders met hun families. De keizer was gestorven, de anderen werden levend begraven. Alleen zijn soldaten kwamen er goed af: voor hen in de plaats kwam er een gebeeldhouwde kopie. Die terracotta soldaten vormen het achtste wereldwonder. Het verhaal dat meer dan 2200 jaar omvat, is boeiend maar ook gruwelijk. Nog steeds wordt er gewerkt op de plek van de opgraving. Wie het met eigen ogen wil zien, kan naar het museum in Xi’an gaan. En als je dat niet wilt of kunt, is Mysteries of the Terracotta Warriors een interessant alternatief.

Meer Kijk Eens

Meer tips voor een paar uur kijkplezier: New Amsterdam, een serie over een ziekenhuis met een bijzondere directeur, La Chimera, volgens Karin de Lange een ‘schat van een film’, Together 99, waarin je kunt zien hoe de tijdsgeest mensen verandert of De laatste ronde, over vriendschap tot het bittere einde.

Openingsfoto: Scène uit Mysteries of the terracotta warriors. Foto: ©Netflix