Er zijn niet alleen haakverslaafden die sjaals, kleding en huis-, tuin- en keukendingen haken, er is nog een aparte categorie. Zij haken schattige knuffelbeestjes, de zogenaamde amigurumi.

De proporties van amigurimi kloppen niet en dat vertedert

Amigurumi haken komt uit Japan. Het woord is afkomstig van het Japanse ami (breien of haken) en nuigurumi (knuffelbeest). De meeste amigurumi zijn in het rond gehaakte beestjes met een groot hoofd en menselijke kenmerken. Het feit dat de proporties niet kloppen, maakt ze vertederend. Net als over het haken van sjaals zijn er ook tal van Facebookpagina’s over dit onderwerp. Een drukbezochte is die waar gratis patronen op staan.

Mannelijke amigurumist

Omdat amigurumi haken erg populair is in Nederland zijn er inmiddels  ook Nederlandse ontwerpers van amigurumi, zoals Christel Krukkert en Tessa van Riet-Ernst. Maar net als de breiende, Noorse mannen Arne&Carlos, hebben wij hier ook een eigen hakende, mannelijke amugurumist: Dendennis.

amigurumi

Dennis van den Brink op #BYAF, Bring Your Amigurumi Friday.

In het echt heet hij Dennis van den Brink (40) maar omdat hij als klein jongetje door zijn grote broer Dendennis werd genoemd is dat nu zijn ‘artiestennaam’.
Van beroep is Dendennis grafisch ontwerper, daarnaast is hij van jongs af aan al dol op alles wat met knutselen en handwerken te maken heeft. Tot enkele jaren geleden gebruikte hij zijn passie voor papier in zijn hobby origami. Maar toen hij 4 jaar geleden een boek over amigurumi bij een vriendin zag, was hij verkocht: dat wilde hij ook kunnen!

Eigen ontwerpen en boeken over amigurumi

Het lukte Dennis eerder nooit om te leren haken, maar door zijn inzet en motivatie én met hulp van zijn moeder en YouTube dit keer wél. Dendennis: “Toen ik merkte dat het haken naar een patroon me erg gemakkelijk afging, ben ik zelf amigurumi gaan ontwerpen. Een van mijn eerste ontwerpen was voor de zus van mijn vrouw die

amigurumi

de kies die Dennis van den Brink voor zijn schoonzus ontwierp.

tandarts is. Zij vroeg of ik een kies wilde ontwerpen. Ik begon meteen met schetsen en met veel vallen en opstaan en hulp van mijn moeder, ontwierp ik mijn eerste patroon.”
Zijn ontwerpen bleven niet onopgemerkt en na korte tijd benaderde een uitgever Dendennis om een boek uit te brengen. “In maart 2016 is mijn zesde boek uitgegeven, twee daarvan zijn al in het Duits vertaald. In juni 2017 wordt mijn derde boek in Duitsland uitgebracht.”

Gemeenschap die haakt is erg gezellig

Nog steeds runt Dendennis een eigen grafisch ontwerpbureau. “Gelukkig heb ik daar een aantal fantastische medewerkers, want inmiddels heb ik bijna een dagtaak aan mijn haakwerkzaamheden”, legt hij uit. “Dat is niet alleen haken en patronen maken maar ook de styling van de gemaakte ontwerpen, het fotograferen, afspraken maken en aanwezig zijn op beurzen en evenementen. En ik ben elke dag wel bezig met social media om alle vragen te beantwoorden. Gelukkig is de haakgemeenschap erg gezellig en krijg ik vaak positieve feedback. Dat motiveert me om door te gaan!”

Klik hier voor de gratis patronen van Dendennis.