‘Dat lijkt me wel wat om zo dood te gaan’, stelt haar echtgenoot Stella Ruisch voor naar aanleiding van het nieuws dat oud-premier Dries van Agt hand in hand met zijn vrouw Eugenie vorige week op 93-jarige leeftijd heeft gekozen voor een vrijwillig levenseinde. En Stella’s man is niet de enige die zo reageerde op het bericht van de gezamenlijke euthanasie. Dat bekend werd, toeval of niet, tijdens de Week van de Euthanasie.
Ondraaglijk lijden
9000 mensen hebben in 2022 gekozen voor euthanasie volgens cijfers van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde, NVVE. Daarvan waren er 29 paren, dus 58 mensen. Niet veel, ook al stijgt dat cijfer wel. Maar er moet dan ook voor de beide partners gelden dat er sprake is van ondraaglijk lijden.
Dus zo romantisch is het besluit niet geweest van Dries en Eugenie van Agt. Het meest verrassende van hun gezamenlijke euthanasie is dat de twee als trouwe rooms-katholieken te boek staan. En in hun geloof is het aan God om het moment van sterven te bepalen. Als minister van Justitie probeerde Van Agt immers nog de abortuskliniek Bloemenhove te sluiten.
Het is uw leven
Ik vraag me af hoe hun drie kinderen hebben gereageerd op de wens van hun beide ouders tot gezamenlijke euthanasie. Net als mijn twee zussen en ik waarschijnlijk, toen mijn moeder aangaf dat ze de strijd tegen kanker niet langer menswaardig kon voeren. “Het is úw leven. Daarover mag u zelf beslissen,” vonden wij.
Helaas kúnnen mensen niet altijd zelf beslissen hoe ze de laatste fase van hun leven voor zich zien. Dat lukt niet meer als ze niet langer over hun geestelijke vermogens kunnen beschikken, . Of als ze misschien wel vinden dat hun leven voltooid is maar er geen sprake is van fysiek uitzichtloos lijden. Zo luidt nog steeds de wetgeving, ondanks dat D66 eerder tevergeefs een wetsvoorstel indiende om 75plussers die hun leven voltooid achten de mogelijkheid van euthanasie te bieden.
De week van de Euthanasie
De NVVE heeft de Week van de Euthanasie aangegrepen om opnieuw een pleidooi te houden om ouderen ruimere mogelijkheden te bieden een eigen tijdstip van overlijden te kiezen. Zelf heb ik de romantische verwachting van mijn man gezamenlijk onze laatste uren door te brengen wat getemperd. Allereerst met de wettelijke voorwaarden die daarvoor dus nog steeds bestaan. En ik heb hem gewezen op ons leeftijdsverschil. In tegenstelling tot Eugenie en Dries van Agt die even oud waren, ben ik 5 jaar jonger.
Gelukkig zijn we als 60plussers van plan nog een flink aantal jaren in gezondheid aan onze leven vast te plakken. En hebben we hopelijk genoeg tijd om nog over gezamenlijke euthanasie na te denken.
Meer lezen
Juist voor wie op leeftijd raakt maar nog een goede gezondheid geniet, is het misschien wel het moment om een wilsverklaring op te stellen. Ook daar helpt de NVVE bij. Voor- en tegenstanders van een verdergaande mogelijkheid tot euthanasie zijn nog steeds met elkaar in discussie. Eerder schreef Stella Ruisch over euthanasie het artikel Nooit Hoppakee en over de campagne van SGP tegen het wetsvoorstel Voltooid Leven. Geïnteresseerd in de discussie? Lees dan ook het artikel over overbehandeling van zieke bejaarden. Of kijk naar de film ‘Pink Moon’, waarin het onderwerp euthanasie centraal staat.
Openingsfoto: Katharzyna Grabowska/Unsplash
Recente reacties