In de westerse wereld piekeren we er niet over ter nagedachtenis aan de doden féést te vieren. Ook bij ons is 2 november bekend als Allerzielen maar dan denken we over het algemeen in stilte aan overleden dierbaren. En we steken hooguit een kaarsje op.  Hoe anders in Mexico, waar 1 november (Allerheiligen) en 2 november massaal wordt gevierd als dia de muertos. In het kader van de tentoonstelling Intens Mexico is toegang tot het Cobra Museum in Amstelveen zaterdag gratis en kan iedereen meer leren over de cultuur van het Midden-Amerikaanse land.

Breng foto naar Mexico-tentoonstelling

Er zijn al wat foto’s neergezet maar er kan nog meer bij in Amstelveen!

Bezoekers kunnen, als ze willen, een foto of een ander aandenken achterlaten op het altaar, dat prominent in het midden van de tentoonstellingsvloer staat opgesteld. Net zoals de Mexicanen zelf dezer dagen inrichten in hun eigen huis, met kaarsjes en versieringen. “Ze geloven dat de zielen van de overledenen op 1 en 2 november voor één dag terugkeren op aarde,” legt interim-directeur Stefan van Raay uit, terwijl hij draait aan een opgehangen van crêpe-papier gemaakt paardje bij het altaar. “Hier worden snoepjes aan vastgemaakt die de kinderen moeten zien te pakken.”

Feest van de doden

In Mexico zelf wordt het feest van de doden niet alleen thuis gevierd maar ook op straat en op de kerkhoven, waar bij het graf het lievelingseten van de overledene wordt gegeten, terwijl zijn of haar lievelingsmuziek wordt afgespeeld. Morbide? Of juist een eerbetoon aan de mensen die een belangrijke rol in ons leven hebben gespeeld?

Mexico is meer dan drugsoorlogen

Bij de ingang van de tentoonstelling hang een groot graffiti-werk van een Nederlands-Mexicaans kunstcollectief.

Wie op zoek gaat naar een antwoord op de klein maar fijne tentoonstelling ‘Intens Mexico’ krijgt in ieder geval een genuanceerder beeld van het leven in het land dat net zo groot is als West-Europa en meer dan 100 miljoen inwoners telt. Aan het begin van de tentoonstelling heeft een Nederlands-Mexicaanse kunstenaarscollectief een werk gemaakt, dat ongewild aanhaakt bij het overheersende idee dat er in het land vooral drugsoorlogen worden gevoerd met tientallen -verdwenen- slachtoffers. Stefan van Raay: “Als ik in Mexico ben en er gebeurt 3000 kilometer verderop wat, krijg ik meteen sms-jes of alles goed met me is.”

Directeur Stefan van Raay bij het in Nederland wel bekende Acapulco-stoeltje uit de jaren vijftig.

Europese kunstenaars zochten toevlucht

De Cobra-directeur schetst al wandelend langs de kunstwerken die ondergebracht zijn in Mexicaans ogende ‘huisjes’ met thema’s als Politiek, Identiteit, Seksualiteit en Dood,  een ander beeld. “De socialistische revolutie van Zapata, ruim een eeuw geleden, zorgde ervoor dat veel Europese kunstenaars, met name Spaanse, eind jaren dertig, begin jaren veertig hun toevlucht zochten in Mexico. Zoals de Spaanse regisseur Buñuel. Mexico is veel ‘Europeser’ dan bijvoorbeeld de VS. Ook door de Spaanse kolonisatie die eeuwen eerder plaats vond.”  

In Amstelveen hangen werken van Diego Rivera maar voor zijn mooiste werk; muurschilderingen moeten bezoekers naar Mexico zelf. Bladeren in boeken in Amstelveen kan wel!

Cobra in Mexico-City

De directeur is deze week in Mexico-City, want het Museo de Arte Moderno opent daar een Cobra-tentoonstelling. Pikant detail:  “Karel van Stuijvenberg, rond wiens verzameling ons museum is opgebouwd, kwam juist in Mexico voor het eerst in aanraking met Cobra.” In een uitruil met het Mexicaans museum hangen hún werken van schilders als Orozco, Rivera en Costa van het museum in Amstelveen.

Oeroude rituelen en seksuele bevrijding

Na het zien van  ‘de fruitverkoopster’ van Olga Costa, ‘The revolutions give back culture’ van David Alfaro Siquieros maar ook de foto’s van fotografe Graciela Iturbide én het werk van het beroemde schilderende echtpaar Diego Rivera en Frida Kahlo,  is de interesse voor Mexico gewekt. Wat een boeiend land waar oeroude rituelen een rol spelen maar waar ook de jaren zeventig net als bij ons in West-Europa in het teken stonden van de seksuele bevrijding.

Leuke ‘hebbedingetjes’ in de museumwinkel voor wie volgend jaar Dia de Muertos thuis wil vieren.

Kortom een tentoonstelling die naar meer smaakt. Zowel in Assen als in Amstelveen volgen eind 2020 nog twee grote exposities. “Het werk van Frida Kahlo bevindt zich in veel privé-collecties. En iemand als Madonna geeft ze helaas niet in bruikleen. Maar de twee grootste verzamelingen zullen straks in Assen en Amstelveen zijn te zien”, kondigt Stefan van Raay aan. Een mooie gelegenheid om ons nog verder te verdiepen in Mexico!

Grootste verzameling Frida Kahlo

Speciaal voor onze nieuwsbrieflezers mag Meerdanvijftig.nl 5×2 gratis toegangskaarten voor het Cobra Museum, geldig tot mei 2020, weggeven. Bent u nog geen lid? Geef u dan snel op en mail ‘Cobra’ naar info@meerdanvijftig.nl!

Eerder verschenen museumtips bij Meerdanvijftig.nl: Toorop Dynastie in Alkmaar, Steentijdman in Castricum, Kaap Skil in Texel en More, wij willen meer.