Met de trein ben je in 3uur en twintig minuten in Parijs. Dat maakt het mogelijk wat vaker te gaan. Je kunt zelfs met één overnachting bijna twee hele dagen in Parijs doorbrengen. Goede gelegenheid om bijvoorbeeld alleen voor een mooie tentoonstelling te gaan. Karin de Lange tipt drie bijzondere Parijse musea voor als je het Louvre en d’Orsay al gezien hebt.

Palais de Chaillot: drie in één

Als je geïnteresseerd bent in architectuur en bouwkunst, moet je één keer in je leven in het Palais de Chaillot geweest zijn. Plan je je bezoek aan Parijs in het weekeinde, dan is de toegang ook nog eens gratis. Het Palais bestaat uit zelfs drie musea (Er is nog een museum gewijd aan de marine en een aan de ontwikkeling van de mens). Daarnaast is er ook een theater gevestigd voor dansvoorstellingen! Wij bezochten er het Musée de Monuments Français.

Gered in de Franse Revolutie

In 1795 begon amateur archeoloog Alexandre Lenoir al met het verzamelen van middeleeuwse en 15de, 16de eeuwse bouwresten, die dreigde slachtoffer te worden van de Franse revolutie. Inmiddels is de tentoonstelling uitgebreid tot de 20ste eeuw. Wij hebben het gered tot de 17de eeuw. Drie overweldigend grote en hoge hallen staan vol met complete poorten en kerkportalen. Daarnaast fonteinen, pilaren, heiligenbeelden soms drie keer zo groot als een mens van normaal postuur. Er zijn ook maquettes van gebouwen te zien. Afkomstig uit alle delen van Frankrijk. Er was zelfs een volledig glas-in-loodraam te bewonderen.

Hier kan een museumbezoeker úren zoet zijn. Na 2 uur wilden wij ook even een ander deel van het museum bezoeken. Dat was de tentoonstelling over de samenwerking tussen Parijse en New Yorkse architecten en kunstenaars tijdens de Art Deco. Als u nu de trein pakt, kunt u het nog zien: de tentoonstelling duurt tot en met morgen.

Een blik in het Musée des Monuments Français.

Gebruiksvoorwerpen in het Musée des Arts Decoratifs

Dit museum trekt vooral bezoek vanwege tijdelijke tentoonstellingen. Wij waren er voor de tentoonstelling over de toegepaste kunsten van de jaren tachtig (tot 16 april). Leuk om gedateerde reclamefilmpjes van de Franse televisie te zien! Maar je komt er natuurlijk ook voor de vaste collectie. Die bestaat uit allerlei (gebruiks)voorwerpen vanaf de middeleeuwen tot aan de 20ste eeuw. Vooral de stijlkamers ingericht naar bepaalde stijlen, zoals de Empirestijl of Art Deco waren fraai. Zalen waren gewijd aan één bepaald voorwerp, zoals reukflesjes of reiskoffertjes, bestekken, sieraden. Er was bijvoorbeeld een muur met allerlei stoelen: grappig om te zien.

Kamer in Empire stijl in Musée des Arts Decoratifs.
Doe mee met de quiz welke stijl heeft deze stoel?

Palais de Tokyo

Het is een toonbeeld van Art Deco-architectuur; het gebouw waarin het museum van Moderne Kunst van Parijs gevestigd. Het Palais de Tokyo is net als het Palais Chaillot (en als zoveel Franse musea) op zondag gratis toegankelijk. De bezoekers moeten zich dan wel langs de skaters die daar buiten de monumentale muren en trappen hun ‘hangout’ hebben.

Binnen is zowel ruimte voor een tijdelijke tentoonstelling als zalen met de vaste collectie moderne kunst. Tot 25 juni is er nu aandacht voor Anni en Josef Albers, twee kunstenaars van het Bauhaus. De zalen bevinden zich onderin het gebouw. Daar zijn ook twee schilderijen te zien van de Nederlandse schilder Karel Appel te zien. Een aparte belevenis is een ovale zaal die van vloer tot plafond bestaat uit een doorlopende muurschildering, La Fée Electricité van Raoul Dufy. Hij wil hiermee een ode geven aan de elektriciteit en de natuurkundige uitvindingen die eraan vooraf gingen.

Twee werken van Karel Appel in het Museum voor Moderne Kunst in Parijs.

De ene hoek in het Museum voor Moderne Kunst begint bij de Griekse filosofen en eindigt in de hoek ertegenover met een orkestscène. Tussentijds passeren we grote uitvinders zoals van de stoommachine, de gloeilamp en de telefoon. In twee andere zalen bevinden zich nog twee bijzondere muurschilderingen van Matisse, toegelicht met een filmpje over zijn werkwijze.

Voor ons is het weer tijd om naar huis te gaan. We vertrekken in de wetenschap dat Parijs nog vele mooie tentoonstellingen en musea voor ons in petto heeft.

Meer lezen over Parijs

Karin de Lange biedt de toerist in Parijs ook een ander uitzicht. En ze is niet de enige fan van Parijs. Ook Ellen Groenveld tipte een paar bijzondere musea in haar verhaal Parijs modestad. Brigitte Leferink gaf 7 tips voor een bezoek aan de lichtstad. En als we dan toch ons oog op Frankrijk richtte….Karin de Lange beschreef ook de aantrekkingskracht van Amiens en Gert Nonnekes wandelde met zijn vrouw door Nancy. Karin de Lange bezong ook de romantiek van de Route de Soleil.

Openingsfoto: Het Palais de Tokyo is op zondag een hangout voor skaters. Alle foto’s: ©Karin de Lange