Zonder twijfel is Brigitte Leferink het meest belezen teamlid van Meerdanvijftig.nl. Er gaat geen week voorbij of ze leest een boek uit. Wat waren voor haar de mooiste 5 boeken van 2024? Ze vertelt het hieronder.
Reis door de tijd in De wezen van Amsterdam
De opa van Eric ten Hulsen was een grote onbekende in zijn familie. Willem van Hulsen overleed jong, zijn zoon heeft hem niet gekend. Ten Hulsen ging op zoek naar het verhaal van zijn grootvader. Hij dook in archieven, las kranten en speurde websites af. Hij ontdekte dat Willem jaren in een Amsterdams weeshuis doorbracht, werkte in het oosten van het land en later terugkeerde naar Amsterdam. De informatie die hij kreeg, verwerkte hij in de roman De wezen van Amsterdam. Eric ten Hulsen koos voor een verrassende opzet. In het boek kan de zoon van Willem door de tijd reizen. Het geeft een extra dimensie aan het verhaal. Feiten en fictie lopen op een mooie manier door elkaar.
Avonturenroman
Passages uit verslagen van het weeshuis, gevonden in de archieven, worden afgewisseld met verzonnen dialogen en ontmoetingen die nooit hebben kunnen plaatsvinden. Het leest als een avonturenroman. De foto’s achterin het boek illustreren de plekken die worden beschreven.
De waanzin die we met zijn allen hebben bedacht
Michelle van Tongerloo, huisarts in Rotterdam-Zuid, werkt ook als straatarts in de Pauluskerk. Over wat ze daar meemaakt, schrijft ze regelmatig op LinkedIn. Het zijn verhalen waar je wanhopig van wordt als je ze alleen al leest. Hoe mensen vermalen worden door de (soms tegengestelde) regels die landelijke en lokale overheid, zorgverzekeraars en anderen hebben bedacht. Michelle laat het er niet bij zitten. Ze richtte een stichting op die gericht geld inzamelt om mensen een nieuwe start te kunnen geven. In Komt een land bij de dokter vertelt ze haar verhaal en dat van de patiënten die ze behandelt. Een must read voor iedereen die ergens iets in de melk te brokkelen heeft en mee kan helpen het systeem waarin mensen vastlopen te veranderen. En voor alle anderen, zodat je de waanzin van wat we met zijn allen bedacht hebben leert kennen. En daarom hoort het voor mij zonder meer tot de mooiste boeken van 2024.
Misstanden in zogenaamde liefdesgestichten
De meisjes van De Goede Herder, geschreven door Christel Don is nog zo’n boek dat je vol verwondering en met afgrijzen leest. En dat je niet weg kunt leggen. De belevenissen van jonge meisjes die om verschillende redenen aan de zorgen van de bewoners van de kloosters van De Goede Herder werden toevertrouwd beslaan een periode van 1860 tot 1980. Meer dan 120 jaar konden de misstanden in deze zogenaamde ‘liefdesgestichten’ doorgaan. Niet alleen de meisjes komen aan het woord, ook oud-medewerkers en andere betrokkenen. Wie de documentaireserie van Britta Hosman over De Goede Herder ziet (nog te streamen via NPOStart) zal veel herkennen.
Een schattig Gouden Boekje van Adriaan van Dis
Het afgelopen jaar las ik veel boeken van Adriaan van Dis, ter voorbereiding op het interview dat ik met hem had. Het meest verrassende was Adje doet heel druk. Een schattig Gouden Boekje over een druk ventje met een grote fantasie. Hij kan niet stil zitten, hij heeft wiebelbillen. Zijn moeder wordt een beetje gek van hem. Ze wil dat hij gewoon doet maar ‘gewoon’ daar vindt Adje niks aan. Een leuk (voor)leesboekje, niet alleen voor drukke kinderen. De grappige illustraties zijn van Lotte Klaver.
Het kerstverhaal voor de 21e eeuw
Dit mooie boekje, In doeken gewikkeld, kon ik niet in de boekhandel laten liggen, het moest mee. Voor de prijs hoefde ik het bovendien niet te laten. Voor een prikkie is deze fraaie uitgave van het eeuwenoude kerstverhaal te koop. De geboorte van Jezus is uit Lucas 2:1-20 uit de NBV21, de Bijbel voor de 21e eeuw. Uit dezelfde Bijbel komt De vlucht voor Herodes en Archelasüs, Matteus 2:1-12. De prachtige foto’s die de tekst aanvullen zijn gemaakt door Selina De Maeyer. Een aanwinst voor iedereen die nog eens wil lezen wat de aanleiding is voor twee dagen kerstfeest.
De mooiste boeken niet uit maar in 2024
Nee, het zijn niet allemaal boeken die dit jaar zijn verschenen, zoals u misschien ziet. Maar ze zijn wel door mij dit jaar gelezen en daarom behoren ze voor mij tot de mooiste boeken van 2024.
Meer lezen
Brigitte Leferink daagt zichzelf ieder jaar uit om (minimaal) 52 boeken te lezen. Gemiddeld één boek per week. Op de Facebookpagina van Meerdanvijftig deelt ze iedere woensdag een boek. Voor deze website stelt ze regelmatig een top 5 samen, bijvoorbeeld boeken voor de zomervakantie of bespreekt ze boeken die ze van harte aanbeveelt, zoals boeken die je bij de strot grijpen. Ook vorig jaar maakte ze een top 5.
Recente reacties