Er wordt minder voedsel verspild in Nederland maar toch wordt jaarlijks nog ruim 33 kilo eten per persoon weggegooid. Bij Meerdanvijftig gooien we zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegen we daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’ noemen we dat. Oké, dit keer zijn het geen kliekjes in onze rubriek maar trotse beetjes uit eigen tuin. En ze zorgen voor een fruitige zomer in 2025!
Eigen moestuin(tje)
We schreven al eerder over het plezier van een eigen moestuin(tje). Onze bak op poten heeft aan de voet inmiddels gezelschap gekregen van bakken, vooral met tomatenplanten, want doseren is een uitdaging. Inmiddels is het niet alleen nieuws dat ik uitwissel met buren maar ook takjes kruiden; rozemarijn, tijm, peterselie. In de app meldt schoonzoon dat hij nu toch maar de stengels rabarber heeft geoogst, ook al vond hij ze nog wat groen.
Mooiste kersen plukken
Achter ons vakantiehuis in Zutphen blijkt de kersenboom allesbehalve kaalgeplukt te zijn door vogels. Dus op dag 1 van ons verblijf sta ik samen met manlief op een wankel trapje a la Jantje geen pruimen maar met gevaar voor eigen leven de mooiste kersen van takken te plukken. Ze zijn heerlijk! En van de minder mooie maak ik nog twee potten jam. Ik krijg de smaak te pakken en zwicht als de kersen op zijn ook voor een bak op de markt. Wat een fruitige zomer!
Een simpel genoegen in deze fruitige zomer
Want naast de kersen eten we de smaakvolste aardbeien en inmiddels zijn ook de bramen en de aalbessen rijp. Ook daarvan is de oogst zo overvloedig dat de vogels gelukkig genoeg overlaten. Natuurlijk kunnen we allerlei ingewikkelde (en heerlijke) bewerkingen verzinnen deze fruitige zomer maar soms is de smaak zo heerlijk dat je er maar weinig aan toe hoeft te voegen. Zo is ons favoriete toetje heel simpel: vanillevla met aalbessensap, een eenvoudig oerhollands genoegen….

Vanillevla met aalbessensap
Nodig:
- Een grote bak of een pond aalbessen
- Naar smaak basterdsuiker,
- Pak of fles vanillevla
- Een vork, een schaal en een roerzeef
Bereiding:
Ris met een vork de besjes van de takjes af. Verwijder vuil en slechte vruchtjes. Doe de geriste aalbesjes in een vergiet of zeef en spoel goed af. Pak daarna een schaal waarop de roerzeef (met fijnste gaatjesschijf) past en doe de bessen in de roerzeef. Draaien en tegendraaien om de besjesprut los te maken. Als je denkt genoeg sap te hebben uitgeperst, nog even met de vork aan de onderkant de roerzeef boven de schaal schoonvegen. Dat kan een roze schuim geven, die je door het sap roert. Voor zoetekauwen: schep 2 à 3 eetlepels basterdsuiker naar smaak door het sap heen. Met vanillevla is juist een beetje zuurfris lekker. Je kunt ook yoghurt geven maar dan is iets zoeter sap waarschijnlijk lekkerder.
Meer lezen
Jam maken van vers fruit, daar krijg je zin in als je het verhaal leest van Wendy Voois. En dat deed ze ook van aalbessen! Zin in iets anders met aalbessen? Het is wel iets meer werk maar dan heb je Haagse Bluf. Dreigt het fruit op de schaal door overvloed overrijp te worden. Ook die lenen zich uitstekend voor jam, legt Karin de Lange uit.
Openingsfoto: De kersenpluk. Alle foto’s ©Stella Ruisch