Als kind had Wouter de Back (66) al veel last van buikpijn. Veel aandacht was er niet voor zijn darmklachten. Vanaf ongeveer zijn veertigste kreeg hij huiduitslag met hevige jeuk die uiteindelijk als psoriasis werd gediagnosticeerd waarvoor hij medicijnen kreeg. Zo’n zeven jaar geleden was hij in het VU-ziekenhuis in Amsterdam vanwege zijn psoriasis toen een jonge arts hem vroeg mee te werken aan een onderzoek. “Hij vroeg of hij een biopt uit mijn huiduitslag mocht nemen. Toen bleek dat ik de ziekte van Duhring had. Een ziekte die vaak gepaard gaat met glutenintolerantie. Dat werd ook bij mij vastgesteld.”
Zonder gluten eten klachtenvrij
Nadat hij twee maanden glutenvrij gegeten had, was Wouter van al zijn klachten af. ‘Voed je gezond diëtist’ Hanneke Achterberg van diëtistenpraktijk Balans in Bunnik herkent zijn verhaal. “Als de darmen niet goed werken, gaat het lichaam andere manieren zoeken om dat te uiten. Bij deze mijnheer waren dat huidklachten. Mijn ervaring is dat huisartsen wel aandacht geven aan darmklachten, maar het meteen in de medische hoek zoeken en medicijnen voorschrijven. Terwijl wij als diëtisten zien dat veel klachten van niet goed functionerende darmen veroorzaakt worden door verkeerde voeding.”
Darmvlokken raken beschadigd
Bij Wouter bleek na een scopie van zijn slokdarm dat de trilhaartjes daar verdwenen waren. “Dat wordt veroorzaakt door de glutenintolerantie of – allergie. Daardoor raken de darmvlokken beschadigd en verdwijnen de trilhaartjes in de slokdarm”, legt de diëtist uit. “Dat geeft ernstige opnameproblemen van het voedsel door het lichaam. Mensen raken ondervoed, doordat ze te weinig vitamines en mineralen binnenkrijgen. Ze worden soms extreem moe of krijgen concentratieproblemen.”
Om de diagnose te bevestigen moeten mensen met een glutenintolerantie of coeliakie juist weer gluten eten. Dan kan een biopt uit de darmen pas duidelijkheid geven. “Heb je net de gluten eruit gegooid waardoor je ziek bent geworden en dan moet je van de maag-, darm-, leverarts weer zes weken gluten eten! Daar worden patiënten echt beroerd van”, vertelt Achterberg. Maar de patiënten hebben natuurlijk weinig keus.
Glutenvrij eten hype
De diëtist vindt het lastig dat glutenvrij eten een beetje een hype is geworden, waardoor patiënten met coeliakie en verwante aandoeningen niet meer serieus genomen worden. “Ik snap dat mensen zich beter voelen als ze iets niet meer eten, maar het is de vraag of het altijd met gluten te maken heeft. Het kan ook de broodverbeteraar in brood zijn of iets anders. Maar bij een coeliakie of een verwante aandoening mag je echt geen gluten eten, want het beschadigt je darmen.”
Darmklachten kunnen verdwijnen
Gelukkig kunnen de darmbeschadigingen zich ook weer herstellen door een glutenvrij dieet. “Onlangs werd er weer een scopie van mijn slokdarm gedaan en bleken er weer trilhaartjes te zitten”, vertelt Wouter. “Ik vind glutenvrij eten ook helemaal niet erg; als je je hele leven al darmklachten en jeuk hebt waardoor je nachten wakker ligt, is het heerlijk om enkel door een dieet ervan af te zijn!”
Dure glutenvrije producten
Er is tegenwoordig een grote sortering glutenvrije producten. Wouter krijgt veel informatie van de Nederlandse Coeliakie Vereniging https://www.glutenvrij.nl/. Zelf zweert hij bij de glutenvrije producten van Schär https://www.schaer.com/nl-nl. Maar die zijn wel veel duurder dan normale voeding. “Een glutenvrij brood kost bijvoorbeeld 2 euro meer dan een normaal brood”, vertelt Wouter.
Dieetkosten aftrekken
Ook Achterberg weet dat. “Maar mensen met een ernstige afwijking als coeliakie of een verwante aandoening kunnen een brief die op de site van de belastingdienst staat downloaden en die door hun specialist of diëtist laten tekenen. Daardoor kunnen ze 1100 euro dieetkosten aftrekken. Een kleine pleister op de wonde…”
Openingsfoto: Pixabay/Minka2507
Recente reacties