Niet alleen op muziek van de Wiener Philharmoniker….

Kijken maar ook zelf de stoute -dans-schoenen aantrekken: Karin de Lange kan het iedereen aanraden. Maakt niet uit of je houterig of sierlijk danst. Maar kijken kan natuurlijk ook…niet alleen met de feestdagen maar heel 2025 jaar lang!

Elk jaar vaste prik, het nieuwjaarsconcert uit de Wiener Musikverein. Kaartjes kosten honderden euro’s. De zaal zit stikvol met beroemdheden en rijken uit de diverse werelddelen. Overal staan bloemen die zeker niet spontaan in december groeien en bloeien. De Europese tune kondigt het programma al aan. Ik zit, kater of niet, op de bank met mijn eerste – overgebleven- oliebol van het nieuwe jaar en koffie.

Moeder walsde door de kamer op muziek van Strauss

Een traditie die ik al lang in ere houd. Vanaf mijn tiende jaar. Mijn moeder was een groot liefhebber van de walsen van Strauss. Om te horen en om te dansen. Terwijl zij de kerstboom opruimden, stond de televisie aan met het nieuwjaarsconcert. Het is niet alleen muziek in het nieuwjaarsconcert! Er zitten steevast een paar balletten in. Meestal worden die in fabelachtig mooie jurken gedanst in een Oostenrijks kasteel of landhuis met een prachtig park er om heen. En ik dans in mijn huiskamer mee.

Jong geleerd, oud gedaan

Op mijn zevende gaf mijn moeder mij en mijn zusje op voor balletles in het parochiehuis van de kerk. Mijn eerste kennismaking met ballet. Als fee mocht ik sierlijke rondjes draaien en medefeeën een tikje op de schouder geven. Mijn zusje was een kaboutertje. Op mijn tiende volgde ik, al weer in het kerkzaaltje, een jaar klassieke balletles.Talloos zijn de jazzballet-, afrodans- en dansconditielessen die ik gedurende mijn leven heb gevolgd. Zelfs nu, in de zeventig, volg ik nog een moderne danscursus voor leeftijdgenoten. Dans is een rode draad in mijn leven. Er waren maar enkele jaren waarin ik niet danste, behalve zo nu en dan in huis als ik aanstekelijke muziek hoorde.

Kijken doet dansen

Behalve zelf dansen kijk ik er ook graag naar. Vooral klassiek en ook modern. De laatste twee moderne dansvoorstellingen die ik zag, waren op keiharde elektronische muziek. Dat kon ik niet waarderen. Ik ben weer teruggekeerd naar klassiek ballet. Mooie voorstellingen van het Nationaal Ballet. Zoals Raymunda, Dancing Dutch en Next Generation. Raymunda was een verhalend ballet met indrukwekkend veel decor- en kostuumwisselingen. Maar iets te veel show naar mijn smaak. Onder de indruk raakte ik van het grote balletorkest met wel twintig violisten! Dancing Dutch en Generation Dance waren samengesteld uit verschillende choreografiën van beroemde balletnamen als Hans van Manen, William Forsythe en Jírí Kylian.

De Notenkraker speelt weer

De Notenkraker is een ballet dat vaak rond de Kerst te zien is. Ook dit jaar. Het is een bewerking van het verhaal van de Duitse schrijver E.T.A. Hoffman, Nussknacker und Mausekönig, dat in een Duits stadje op Kerstavond speelt. Voor de voorstelling is het verhaal bewerkt en speelt het zich af in een Nederlandse omgeving. Het verhaal speelt op pakjesavond in een gezin in een pand aan de Amsterdamse grachten. Klara krijgt een Notenkrakerpop die in haar droom tot leven komt en met haar de strijd tegen de Muizenkoning aanbindt. Deze voorstelling is van choreograaf Toer van Schayk en Wayne Eagling. Een voorstelling die zowel jong als oud kan bekoren! Echt iets voor dansende oma’s en kleinkinderen….

Meer lezen

Eerder schreef Karin de Lange dat dansen ook zeker nog voor zestigplussers is. Stella Ruisch zag een mooie dansfilm over het leven van Merce Cunningham. In de serie ‘In beweging’ deelde Paula en Herman te Paske hun passie voor stijldansen.

Openingsfoto: Patrick Vierthaler/Flickr.com en Youtube.