Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch wordt er nog jaarlijks zo’n 34 kilo eten per persoon weggegooid. Bij Meerdanvijftig gooien we zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegen we daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’ noemen we dat. Opnieuw heeft Stella Ruisch slagroom over. Met dit warme weer maakte ze er deze keer citroen-roomijs.

Slagroom naderde einddatum

De dagen verstreken en in de koelkastdeur naderde een half liter slagroom zijn einddatum. Wat te doen, terwijl de temperatuur buiten zomerse waarden aantikte? Zo ontstond het idee voor citroen- roomijs.

De slagroom schoot over door mijn dochter. Ik liet haar het eerste resultaat zien van mijn nieuwe oven: prachtig gelukte soesjes, die nog moesten worden gevuld en van oranje glazuur moesten worden voorzien om ’s avonds bij het EK voetbal te worden genuttigd. ‘O, ik heb ook nog slagroom over en die moet écht op’, was haar reactie en kreeg onmiddellijk haar pakje overhandigd. Maar daardoor bleef mijn al aangeschafte pakje slagroom in de koelkast staan…Nederland verloor uiteindelijk de halve finale en mijn slagroom dreigde te bederven.

Inmiddels werd het steeds warmer. Te warm om nog eens in de keuken te gaan staan bakken. Dus besloot ik tot een zomerse oplossing: citroen-roomijs!

Ijs maken mèt en zonder ijsmachine

Het recept dat ik vond in een heel oud boekje ‘Ijs maken’ (Kijk op Bol.com en je hebt een ruime keuze uit receptenboeken) bleek niet ingewikkeld: ik hoefde er zelfs geen ijsmachine voor te gebruiken. Maar aangezien ik die wel in de kast heb staan, wilde ik die ook eens gebruiken. Zo gezegd, zo gedaan.

Bron voor het recept voor citroen-roomijs.

Het leverde een half liter heerlijk fris ijs op dat uitstekend smaakte met aardbeien. Er was maar een probleem: het ijs was een tikkeltje te zacht en smolt daardoor voordat we de laatste hap hadden kunnen nemen. Dus de volgende keer neem ik wat meer tijd tussen het maken van citroen-roomijs en het serveren….

Citroen-roomijs maken

Nodig voor een halve liter ijs:

  • 1,5 dl. citroensap (ik had daar 3 citroenen voor nodig)
  • Geraspte schil van 1 citroen
  • 175 gr. suiker
  • 3 dl. slagroom
  • 3 dl. melk

Bereiding:

Doe het citroensap met de citroenrasp, de suiker en de slagroom in een kom. Klop het mengsel met de mixer tot een lobbig geheel ontstaat. Voeg onder voortdurend kloppen met de mixer de melk beetje bij beetje toe.

Schenk het mengsel in een ijslaatje en zet die de vriezer. Laat het mengsel in ca. 1,5 uur uur gedeeltelijk bevriezen. Doe het ijs in een kom en klop het opnieuw met de mixer goed dooreen. Doe het ijs daarna terug in de vriezer. Laat het daar nog een 2,5 uur volledig bevriezen. Schep het tijden het bevriezen af en toe door om kristalvorming te voorkomen.

Ben je in het bezit van een eenvoudige ijsmachine zoals ik (zo een, waarvoor je 18 uur van tevoren het vriesgedeelte in de vriezer moet zetten), dan is na het lobbig mixen een fluitje van een cent. Gooi de emulsie met een kan in de draaiende ijsmachine en laat het zo’n drie kwartier tot een uur draaien.

Daarna in een bak scheppen en nog een paar uur echt goed laten bevriezen en niet zoals ik na een uurtje eruit halen voor het dessert. Dat bleek een tikkeltje te vroeg. Maar de smaak was er niet minder om, verzekerden man en kinderen. En die zijn doorgewinterde ijsexperts….

Meer ‘sjieke kliekjes’

Er valt van restanten in je koelkast of elders nog zoveel lekkers te maken! Zo maakte Karin de Lange 3x lekkers voor in de zomer. Van overgebleven slagroom en chocolade maak je bijvoorbeeld een heerlijke mousse. Deze tips hebben we voor zoetekauwen: die gerimpelde appeltjes op de schaal, tovert Brigitte Leferink om in plaatkoek. Komen er mensen op bezoek dan maakt ze van haar oude eieren deze sharlotka. En ook overrijpe bananen krijgen een zalig einde: in bananenbrood. In de zomer eiwitten over? Daar maak je met aalbessen een heerlijke Haagse Bluf van. Tot slot: oud brood gooi je niet weg, die zijn als wentelteefjes heerlijk bij het ontbijt.

Openingsfoto: Lilin Chin/flickr.com