Nog op zoek naar inspiratie voor de tuin? Natuurlijk kunt u naar de tuinen van Mien Ruys gaan in Dedemsvaart maar in Amsterdam-Oost vindt u ook de vrij toegankelijke Bloementuin van Darwin. Onlangs werd deze door de toonaangevende Engelse krant The Guardian in het rijtje van de mooiste tien verborgen tuinparels van Europa gezet. Dat ontdekte Kees Rooze en zijn vrouw op de fiets naar de bakker.

Zonder er erg in te hebben vele malen langs gefietst

Talloze malen zijn mijn partner en ik al langs het Darwinplantsoen gefietst op de terugweg van de bakker in de Amsterdamse Wibautstraat. Zonder er erg in te hebben dat we pal langs de Bloementuin van Darwin kwamen. Er zullen mensen zijn die ons voor gek verklaren, dat wij in totaal 16 kilometer fietsen om brood te gaan halen. Maar ik kan u verzekeren dat een bezoek aan bakkerij Hartog in de Wibautstraat die moeite waard is. Ja, inderdaad: wat je ver haalt is daar lekker.

Het is druilerig weer maar mijn vrouw weet mij te overtuigen dat het de moeite waard is om vandaag ook de Bloementuin van Darwin te bezoeken. Het prachtige maar zelfs voor veel Amsterdammers onbekende bloemenpark in de Watergraafsmeer, om de hoek waar ooit die bekende voetballer met rugnummer 14 in Betondorp het levenslicht zag.

De mooiste tuin van de wereld? In ieder geval van Europa…

Jammer dat je in de tuin ook het verkeer hoort maar dat nemen we op de koop toe tussen de bloemenpracht. We treffen een bezoeker die het zelfs de mooiste tuin van de wereld noemt. Nu vind ik dat  een beetje overdreven maar de man brengt het met veel enthousiasme. Een vrouw die ons hoort, vertelt dat de Engelse krant The Guardian de Bloementuin van Darwin dit jaar wel tot de mooiste tuinen van Europa rekent.

Anemoon,
Zonnekruid,
en stokroos in de Bloementuin van Darwin.

De ambities zijn groot

En inderdaad wordt de tuin op de website geroemd om wat een goed georganiseerde groep vrijwilligers vermag waar de meeste gemeenten zoals Amsterdam niet het noodzakelijke onderhoud  faciliteren. ‘Een heerlijke plek om aan de drukte van de stad te ontsnappen,’ concludeert de schrijver uit het land waar het tuinieren zo’n beetje is uitgevonden. De ambities met de Bloementuin die ooit in jaren vijftig ten tijde van de Wederopbouw door tuinarchitect Hans Warnau is ontworpen, zijn groot. Voorzitter Sonja Vetter-Samuels droomt op de website van Vriendenvanparkdarwin.nl ervan net zo toonaangevend te zijn als het kasteelpark van Sissinghurst in Kent en de Jardins de Monet in Giverny, plekken waar de ware tuinliefhebber geweest moet zijn.

Hans Warnau

Hans Warnau zette trouwens niet alleen zijn handtekening onder de Bloementuin van Darwin maar ook het nabijgelegen park Frankendael. En er is nog meer waar de tuinliefhebbers in Amsterdam-Oost hun hart kunnen ophalen. De bezoekster die The Guardian citeert, verzorgt zelf als vrijwilligster de bomen van de in dezelfde buurt gelegen Oosterbegraafplaats.  Daar wordt elke eerste zondag van de maand een parkrondleiding gegeven tussen de meer dan 1000 verschillende bomen. Ik wil er wel eens een kijkje nemen, zeg ik haar, maar ik heb nog geen behoefte om er te blijven!

Bloementuin van Darwin nu op zijn mooist

De Oosterbegraafplaats vindt ze zelf het mooist in het voorjaar, dus wij dwalen dan nu maar door de Bloementuin van Darwin. Die is namelijk met 155 verschillende planten en bloemen in augustus op zijn mooist!

Op de website van Vrienden van Park Darwin staat deze leuke video.

Meer lezen over tuinen

Niet alleen Hans Warnau liet mooie tuinen en parken na. Natuurlijk is er ook nog steeds Piet Oudolf die wereldfaam heeft verworven met zijn tuin- en parkontwerpen. Karin de Lange schreef ook over ex Provo Robert Jasper Grootveld en de drijvende tuinen die hij herontdekte. Waarvan de mooiste voorbeelden in Amiens te zien zijn. En dan mogen we natuurlijk ook de toonaangevende Mien Ruys niet overslaan!

Alle foto’s: ©Kees Rooze