Zou dit jaar de droom van Iris Keasberry (51) uit Gorinchem uitkomen? Al 3 jaar roeit ze bij De Gorcumse en nu hoopt ze na de wherry, de C-4 en C-1-boot en haar examen voor de gladde 2 ook te kunnen beginnen in een gladde 1, de skiff. Als ze dat haalt, kan ze ’s morgens vroeg álleen het water op gaan. Genieten van het vroege ochtendlicht, de jonge watervogels en misschien wel een ijsvogel spotten op de Linge. Zoals ze dat nu ook wel doet met de andere 3 leden van haar team. In onze rubriek In Beweging deze keer de passie van Iris Keasberry voor het roeien. Een verhaal over techniek, roeitermen maar vooral heerlijk buiten sporten.
Er gaat niets boven roeien in de buitenlucht
“Ik keek al langer naar de roeiers op het Merwedekanaal. Ik ging naar de sportschool en dan roeide ik ook wel ‘droog’. Nu ook nog steeds maar er gaat niets boven sporten in de buitenlucht. Uiteindelijk heb ik 3 jaar geleden de stap samen met mijn schoonzusje genomen en me ingeschreven bij De Gorcumse.
Je begint dan in een wherry, een bredere boot, waar je zelfs met zijn tweeën naast elkaar kan zitten. En waar een instructeur en/of stuurman bij kan. Een C-boot, de volgende stap in de ontwikkeling van een roeier, ligt ook nog stabiel doordat hij een kiel heeft. Maar een skiff, die is zo glad en wiebelig, als je niet oppast dan lig je zo in het water. Daarvoor moet je de roeitechniek en bijvoorbeeld ook ‘veilig boordhangen’ onder de knie krijgen.”
Roeien in perfecte flow, dat is zó mooi
“Roei je in perfecte flow in een gladde 4, met alle riemen (dat is de term die roeiers voor roeispanen gebruiken) tegelijk in en uit het water; dat is zo mooi….Maar dat punt dat bereik je niet zo gauw, hoor. Als je in een team van 4 roeit, dan heb je mensen van verschillend gewicht, lengte en kracht. Je moet bijvoorbeeld tegelijk uittrappen (afzetten op voetenbord) en de riemen door het water halen. Daarom moet je wel 2x in de week trainen.”
Wedstrijd roeien in verenigingskleuren
Nee, roeien is niet duurder dan bijvoorbeeld tennissen. Voor 265 euro per jaar ben je lid. Het materiaal wordt onderhouden door een commissie. Na afloop moet je zelf de boot schoonspuiten, droogwrijven en naar binnen brengen met zijn allen. En je kunt het doen in een trainingspak.
Alleen als je wedstrijden roeit is het wel leuk als de roeikleding in verenigingskleuren is.”
Soms wel eens kopje onder
“Bij de examens komt de nodige kennis en vaardigheid kijken. Het is geen vanzelfsprekendheid dat je ze haalt. Ik ben vorig jaar gezakt voor de gladde 2. En ik ben ook wel eens kopje onder gegaan. Net een fout gemaakt bij het afzetten van het vlot, zo noemen we de -drijvende- steiger. Ik was niet in paniek maar ik weet dat sommige mensen het toch wel eng vinden. Omdat je voeten in riempjes vast zitten in het voetenbord. Maar ik was dichtbij de steiger, dus ik kon mezelf weer uit het water trekken.“
Met fish&chips naar Engelse Boatrace kijken
“Ik verheug me op het komende seizoen. Het is nu nog een beetje vroeg donker ’s avonds; we redden het net een uur als we om 18.30 u in het water liggen. Maar op zaterdagochtend kan het langer, via Gorcum, de Linge op en dan via Arkel rond. Dat is zo’n 10 kilometer. Afgelopen weekeinde hebben we de aftrap van het seizoen gedaan. In Engelse stijl, tegelijkertijd met de roeiwedstrijden in Oxford en Cambridge. We roeiden in gemixte teams, om elkaar te leren kennen. En na afloop met fish&chips naar The Boatrace kijken op een groot scherm, dat hoort er dan bij. Gezellig maar voor mij staat het sportieve voorop. We willen dit jaar zeker aan 2 evenementen met een wedstrijdkarakter zoals de Lingebokaal of de Dommelregatta meedoen.”
Meer informatie over roeien: www. knrb.nl en
http://roeiblad.blogspot.nl/p/alle-roeiverenigingen.html
Recente reacties