Sprekend Nederland heet de nieuwste film van John Appel die vanaf morgen, 4 oktober, in de filmtheaters is te zien. Iedereen die in Nederland woont, hier geboren of later aangesloten, moet deze documentaire zien! Regisseur John Appel, eerder maker van de bioscoophit ‘Zij gelooft in mij’ over André Hazes, heeft een eigentijdse documentaire gemaakt. Net als Alleman van Bert Haanstra uit 1963, die de meeste vijftigplussers nog wel kennen, belooft het een echte klassieker te worden. Sprekend Nederland is een portret van Nederland aan de hand van toespraken op bruiloften, partijen, begrafenissen en openbare manifestaties. Door de verschillende scènes zonder enig commentaar aaneen te rijgen, laat Appel een Nederland zien dat verdeeld is in clubjes en subculturen.
Nieuwe burgers tot tranen toe geroerd
De documentaire, met camerawerk van Erik van Empel en John Appel, gaat van start met vrolijke beelden. We kijken naar de parade van Nederland voor Ieder1, die in september 2016 in Amsterdam werd gehouden. Doel was verschillen te vieren en verbondenheid te tonen. Daarna zijn we getuige van een naturalisatieceremonie.
De ambtenaar somt een aantal kwaliteiten van ons land op, zoals het feit dat Nederland een van de welvarendste landen van de wereld is, met het minste risico op armoede en vrijheid van meningsuiting. Daarna vraagt hij nadrukkelijk:” Weet u het zeker dat u Nederlander wilt worden?” De nieuwe burgers betreden één voor éen het podium en spreken, vaak tot tranen toe geroerd, hun trouw aan de grondwet uit: ”Dat beloof en verklaar ik!” Een enkeling voegt eraan toe: “Zo helpe mij God.” Besef van het achterliggende leed van deze nieuwe burgers en hun hoop op een beter leven dringt zich op.
Van volkskroeg tot protestdemonstratie
Wat volgt is een indrukwekkende verzameling aan scènes die samen een geheel vormen. Van een Limburgs fanfarecorps naar een anti-islam demonstratie. We vieren een verjaardagsfeestje in een Amsterdamse volkskroeg mee om vervolgens mee te lopen in protestdemonstratie tegen ‘homogeweld’. De camera is aanwezig in het Paleis op de Dam waar Koning Willem-Alexander 150 burgers ontvangt voor een gezamenlijk verjaardagsfeest. Vervolgens bezoeken we met Wilders een stad in Nederland. Daarna legt Sylvana Simons op een bijeenkomst uit, waarom ze politiek actief is geworden. Om in de film over te gaan naar een diploma-uitreiking op een middelbare school.
Diepe ontroering
Het resultaat is een ontroerend beeld van een samenleving in verandering. Een land waarin mensen op zoek zijn naar wegen om zich te verbinden in hun verscheidenheid. Waar sommigen zich met hand en tand verzetten tegen een multiculturele samenleving die allang een feit is. Sprekend Nederland brengt de emoties in beeld die daarmee, voor alle partijen, gepaard gaan. De documentaire wist mij onverwachts en diep te ontroeren. “Denk met je hart”, zegt de 12-jarige Samia in haar toespraak op het Museumplein tijdens de demonstratie Nederland voor Ieder1. En dat is dan ook precies waar deze film je het diepste raakt!
Te zien op het Nederlands Filmfestival nog tot 5 oktober en vanaf 4 oktober 2018 in de bioscopen. ‘Sprekend Nederland’ wordt uitgebracht door Cinema Delicatessen.
Recente reacties