De komst van de Koning en zijn gezin naar de Gelderse Doetinchem vandaag, was voor Stella Ruisch aanleiding een wandeling te maken op het in de gemeente gelegen prachtige landgoed en kasteel Slangenburg. Een walhalla voor wandelaars.

Doetinchem zwaar getroffen in WOII

Er zullen weinig beelden te zien zijn van de koninklijke familie tegen de achtergrond van historisch Doetinchem. In de Tweede Wereldoorlog werd de stad in de Achterhoek zwaar getroffen door een vergisbombardement van de Geallieerden, die het verderop gelegen Duitse Isselburg en Anholt als doelwit hadden.  Het gevolg is dat er vooral wederopbouwarchitectuur in het hart van Doetinchem is te vinden. Dat overigens in de bodem sporen van duizenden jaren bewoning bergt.

Voorjaarsconcert bij Slangenburg

Des te meer reden het goed bewaarde, nabijgelegen prachtige kasteel Slangenburg uit de 14de eeuw te koesteren. En dat gebeurt ook door de Stichting Monumentenbezit die het kasteel en de historische inrichting beheert. Het is mogelijk om het kasteel te bezichtigen maar daarvoor komen we vandaag niet.

Het is stralend voorjaarsweer, de bloesem aan struiken en bomen is uitbundig en de vogels hebben er zin in. Op onze wandelroute (gekozen uit de mooie app ‘routes in de Achterhoek’) bij Doetinchem krijgen we een heel concert te horen. We destilleren het winterkoninkje, roodborstje, koolmeesje en merels uit de vogelzang. Jammer dat ook hondenliefhebbers de paden rond het kasteel hebben gekozen om hun viervoeters uit te laten. Zodra de honden uitgelaten blaffend voorbij stuiven is het gedaan met de vogelzang.

Reeënparadijs

Het blauwe voetje van de route leidt ons langs moerasachtige velden (Staatsbosbeheer heeft hier het waterpeil verhoogd, zodat verdwenen planten als de bosanemoon weer kunnen terugkomen. Een stel grauwe ganzen komt snaterend overgevlogen, in het struikgewas ontwaren we een zwartkop-paartje. Er is hier ook nog een hertenkamp (mág dat nog van dierenbeschermers?), terwijl een bordje aan de ingang de 600 hectare van het landgoed tot reeënparadijs bestempeld. Zouden ze elkaar wel eens treffen aan beiden zijden van het hek…

Bloeiende bosanemoontjes.

Dode bomen en jonge aanplant

De laatste particuliere eigenaren, een Duitse industrieel en zijn familie, hebben hier een rustieke begraafplaats aangelegd, in eerste instantie voor de 21-jarige dochter des huizes die hier rond de vorige eeuwwisseling overleed aan voedselvergiftiging na het eten van een oester. Na de oorlog werd Slangenburg onteigend. We kunnen ons de gevoelens, met het vernietigde stadscentrum van Doetinchem voor ogen, voorstellen.

We passeren opvallend veel dode bomen, vooral beuken, zo te zien. Wellicht slachtoffer van klimaatverandering, denken we meteen. Daar staan gelukkig heel veel jong aangeplante boompjes tegenover die net nieuw jong groen blad vertonen. Er is nog hoop voor moeder aarde!

Happy stones kroon op koninklijke wandeling bij Doetinchem

Zo’n beetje halverwege leidt de route ons naar de al eeuwenoude herberg ’t Onland voor een aangename rustpauze. Op de terugweg kiezen we in de kerk van de in jaren vijftig gebouwde St. Willebrordsabdij voor een moment van meditatie, voordat we weer verder lopen. Onderweg krijgen we van een passerende jongen een ‘happy stone’, een -door zijn oma, zegt hij- beschilderde kei, in de handen gedrukt.

Beeld van twee monniken die elkaar steunen voor St.Willebrordsabdij.
‘Happy stones’ op wandelroute.

Daarna zien we er her en der nog veel meer liggen. Het is -zeg maar- een extra kroon op deze ‘koninklijke’ wandeldag….

Meer lezen

Stella Ruisch wandelt graag en veel in de Achterhoek. Daar word je zen van, schreef ze al eens. De regio biedt genoeg afwisseling. Vlakbij ligt bijvoorbeeld ook het Deelerwoud als je van de hei wil genieten. En bij Ruurlo kun je het mooie liefdespad bewandelen. Met dodenherdenking en bevrijdingsdag in het verschiet laat een bezoek aan het Onderduikmuseum in Aalten je niet onberoerd.

Openingsfoto: Kasteel Slangenburg te bezoeken en om uit te rusten met een drankje…Alle foto’s: ©Stella Ruisch