Ter gelegenheid van hun 50ste huwelijksdag besluit Kees Rooze met zijn vrouw een extra lange vakantie richting Sicilië te boeken. 31 dagen bieden genoeg tijd voor ‘slow travelling’ met de trein. Dat vergt wel de nodige voorbereiding. Maar de eerste stop in Stuttgart bleek de moeite meer dan waard.

Vakantie voorpret

Het boeken van een treinreis naar Sicilië is een aardige klus. De aangeschafte digitale interrailkaart eerste klas voor 2 personen voor een hele maand blijkt niet voldoende.  Voor de meeste snelle treinen is ook nog een reservering nodig. Dat komt bovenop de prijs van de interrailkaart. En dan hebben we het nog niet over de (mede)werkzaamheid van de digitale treinreisaanbieders. Door de treinreservering word je min of meer gedwongen de hele reis te plannen van dag tot dag. We zijn er dagdelen aan kwijt om verblijfplaatsen te zoeken en de reservering daarop af te stemmen. Maar dat hoort bij de “vakantie voorpret”, zullen wij maar zeggen.

31 onderbroeken

Gelukkig  helpt onze zoon met partner met het boeken van hotels. Dan komt de vraag  hoeveel nemen we mee? 31 dagen:  dat zijn best veel onderbroeken, T-shirts en sokken. Dat is dus geen optie. We besluiten onderweg zelf te wassen of de was laten doen. Scheelt ons een hutkoffer. We kunnen onze bagage uiteindelijk gemakkelijk kwijt in het bagagerek van de trein.

Bonn, Frankfurt, Bonn

Niet te vroeg staan wij op het perron in Amsterdam te blauwbekken voor de trein naar Utrecht, want daar stappen wij op de ICE trein naar Bonn. De conducteur komt ons zeggen, dat wij een flinke vertraging hebben. En raadt ons aan naar Frankfurt door te rijden in plaats van bij Bonn over te stappen. Zo gezegd, leunen we relaxt achterover.

Vlak voor Bonn waarschuwt de attente conducteur dat de aansluitende trein óók vertraging heeft. Dat betekent dat we nu als de gesmeerde bliksem de bagage moeten pakken om snel te kunnen uitstappen. De aansluitende trein heeft inmiddels nóg meer vertraging. Gelukkig hebben we vakantie en dus maken we ons niet druk. Nog voor de avond valt, komen we in Suttgart aan.

De See blijkt boven

Oei, de afstand van het station naar het hotel in Stuttgart blijkt verder dan gedacht. Het is een gigantisch eind lopen volgens Google Maps richting Seestraße. De See van de Straße blijkt niet beneden maar vele trappen naar boven. Een jonge vrouw adviseert ons een taxi te nemen. Wij slaan haar advies in de wind. We hebben al genoeg gezeten in de trein!

Dus sjouwen we de bagage de trappen op. Nog net niet uitgeput komen wij aan in het hotel. Ook het advies van de receptie om de weg naar het centrum te verkorten via een ziekenhuis volgen we uiteindelijk niet. Aangekomen bij de psychiatrische afdeling gaan we toch liever buiten om.

Jeeps staan opgesteld voor het Museum van Mercedes Benz.
Foto: Yasamin Bayazit/Pexels
Markthal in Stuttgart: een keur aan lekkernijen uit allerlei landen.

Stuttgart is universiteitsstad

Stuttgart blijkt véél leuker en mooier dan we denken. Wie in ons voetspoor de stad bezoekt, moet beslist een kijkje nemen in de beeldentuin ‘Städtisches Lapidarium’. De Tuin bevat een verzameling van allerlei beelden, poorten en stenen, die niet een bepaalde samenhang hebben. De verzameling komt dan ook overal vandaan.

Stuttgart is een universiteitsstad en heeft veel historische gebouwen. Door de aanwezigheid van studenten is het ook levendig. Voor de autoliefhebber is er het museum van Mercedes en Porsche.

Het lapidarium in Stuttgart. Een willekeurige maar o zo leuke verzameling van beelden, stenen en poorten.
Foto: Nadja Golitschek

Markthal

Wij bezoeken liever de markthal in Jugendstil uit 1914. Daar vind je  een keur aan lekkernijen uit vele landen. Er zijn ook genoeg non-food producten met name op de bovenverdieping. Na twee overnachtingen reizen wij verder en realiseren ons op het volgende adres, dat onze toilettas (kulturbeutel) nog in Stuttgart achter de badkamerdeur hangt. Lekker handig!

Volgende keer:  Een dag is te kort voor Lugano

Meer lezen

Kees en zijn vrouw reizen wel vaker per trein. Zo maakten ze ook een treinreis naar Berlijn, met de nadruk op reis, zoals Kees schreef. Ze ontdekte Texel per trein, net voordat de Lonely Planet het eiland in zijn top 5 reisbestemmingen zette. En Stella Ruisch ontdekte in de coupé op weg naar Maastricht het genoegen van reizen per trein. Marlies Mielekamp vraagt zich af, waar we zouden zijn zonder de trein. Kijk eens om je heen, voordat je vertrekt, zegt Kees Rooze. Dan zie je ook hoe mooi treinstations kunnen zijn.

Openingsfoto: De Konigsstrasse in Stuttgart. ©Kees Rooze