Er wordt minder voedsel verspild in Nederland maar toch wordt er jaarlijks nog ruim 33 kilo eten per persoon weggegooid. Bij Meerdanvijftig gooien we zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegen we daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’ noemen we dat. Bij het leegruimen van het huis van een oude tante kwam Karin de Lange nog een pakje ouwelpapier tegen. Na al die jaren nog heerlijk als onderkant (tegen het plakken) van kokosmakronen!
Eetbaar papier
Uit de keukenkast van onze overleden oude tante kwam een stokoud pakje ouwelpapier tevoorschijn. Voor de jongeren onder de meerdanvijftigers: dat is eetbaar papier. Eén en al nostalgie riep dat pakje op. Alleen het oude lettertype al……Dus dat pakje ging mee naar huis en niet de prullenbak in. Want in principe bederft ouwel niet. Op de voorkant van het pakje stonden twee recepten voor kokosmakronen.
Hosties
Is er nog iemand die weet, dat er van ouwel ook hosties worden gemaakt? Nonnen maakten vroeger de hosties van ouwel die later gezegend werden. Als gezegende hosties stellen ze het lichaam van Christus voor tijdens de communie in de Heilige Mis. Daar smelten ze tijdens het bidden op de tong van de gelovigen. Zo herbergen alle goede Rooms Katholieken in principe een kannibaal in zich…. Ik herinner me nog dat het weeïg en flauw smaakte. Niet bepaald een reclame voor ter communie te gaan.
Overigens drinkt de pastoor daarna als enige een slokje rode wijn als symbool voor het bloed van Christus. Naast ‘kannibalisme’ wekte dit vroeger ook ‘bloeddorstigheid’ bij sommige priesters op…..Hadden de nonnen overigens maar kokosmakronen in plaats van hosties gemaakt! Dan zat de kerk gegarandeerd vol. Hier volgt het recept zoals op het pakje van mijn oude tante.
Kokosmakronen
Nodig:
- 100 gram gemalen kokos
- vel ouwelpapier, maar kan ook zonder en dan gewoon op bakpapier
- 150 gram basterdsuiker
- 50 gram bloem
- 1 ei
- scheut (haver)melk om het deeg smeuïger te maken
Bereiding:
Ik heb het recept iets aangepast. De hoeveelheid suiker leek me echt teveel. Volgens mij kun je er 100 gram suiker van maken. Ook de melk is een toevoeging want het mengsel viel zonder melk niet te kneden.
Oven voorverwarmen op 180 graden. Kokos, suiker en meel mengen. Daarna het ei erdoor klutsen. Dan met een eetlepel in hoopjes op het ouwelpapier leggen (schuif het met een tweede lepel van de eerste lepel af). Of er met je handen balletjes van rollen en die iets plat drukken. Bij mij moesten iets langer dan voorgeschreven in de oven: 20 minuten. Maar dan wel checken of ze niet te bruin worden. Uit de oven halen als het lichtbruin is. Een half uur laten afkoelen en eventueel los knippen uit de ouwel. Of van het bakpapier af trekken. Lekker als afwisseling op de pepernoten deze dagen!
Meer sjieke zoete kliekjes…
Er valt van restanten in je koelkast of elders nog zoveel lekkers te maken! Van overgebleven slagroom en chocolade maak je bijvoorbeeld een heerlijke mousse. Deze tips hebben we voor zoetekauwen: die gerimpelde appeltjes op de schaal, tovert Brigitte Leferink om in plaatkoek. Komen er mensen op bezoek dan maakt ze van haar oude eieren deze sharlotka. En ook overrijpe bananen krijgen een zalig einde: in bananenbrood. In de zomer eiwitten over? Daar maak je met aalbessen een heerlijke Haagse Bluf van. Tot slot: oud brood gooi je niet weg, die zijn als wentelteefjes heerlijk bij het ontbijt.
Alle foto’s: ©Karin de Lange
Recente reacties