25 November is de Internationale Dag van Geweld tegen Vrouwen. De dag waarop de wereldwijde campagne Orange the World (weer) van start gaat. Zestien dagen, tot 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, wordt aandacht gevraagd en actie gevoerd. Dit jaar is het thema Veiligheid, altijd en overal.

Femicide

Geweld tegen vrouwen en meisjes vindt niet alleen plaats achter de voordeur en op straat, maar ook bij het uitgaan, op school, tijdens het werk, bij de studentenvereniging, op sociale media, op de sportclub en ga maar door. Op elke plek waar mensen elkaar ontmoeten. Het geweld varieert van seksuele intimidatie tot femicide (een vrouw vermoorden omdat ze een vrouw is).

Maak het bespreekbaar

De oproep van de actievoerders is te stoppen met wegkijken. Onderneem actie. Als je ziet dat iemand lastig gevallen wordt in het openbaar vervoer. Als een collega seksueel geïntimideerd wordt of als je vriendin op een bangalijst staat, een lijst waarop vrouwen staan die een losse seksuele moraal zouden hebben. Maak het bespreekbaar, stap er tussen, spreek je ertegen uit. Er zijn zoveel manieren waarop je kunt laten merken dat je medestander bent.

Oók mannen en jongens

Het is belangrijk dat niet alleen vrouwen elkaar steunen maar dat ook mannen en jongens opstaan en laten weten dat zij medestander zijn. Dat zij het niet (langer) accepteren dat vrouwen het moeten ontgelden. Mannen en vrouwen moeten samenwerken om het tij te keren. Dat begint al thuis, bij de opvoeding. En op het werk, én in het openbaar. Alleen door gezamenlijk op te trekken biedt het vrouwen veiligheid, altijd en overal.

medestander, geweld tegen vrouwen
Niet alleen vrouwen maar ook mannen en jongens. Foto: Unsplash

Orange the world, word medestander

Laat zien dat je het belangrijk vindt en onderteken de medestander pledge. Daarmee onderschrijf je de volgende punten:

  • 1. Ik gebruik geen geweld tegen vrouwen en meisjes.
  • 2. Ik neem vrouwen en meisjes die geweld melden serieus en steun hen bij het vinden van hulp.
  • 3. Ik doe wat ik kan om te zorgen dat vrouwen en meisjes zich veilig kunnen voelen.
  • 4. Ik draag bij aan het doorbreken van het taboe rond praten over geweld tegen vrouwen.
  • 5. Ik spreek mensen in mijn omgeving aan op grensoverschrijdend gedrag.

Doen!

Meer lezen

Orange the World startte vorig jaar met de medestanderpledge. In het verhaal dat Brigitte Leferink daarover schreef, stond hoe ontstellend vaak er sprake is van geweld tegen vrouwen. Tussen de 18 en de 40 jaar is bijna de helft van alle vrouwen ermee in aanraking gekomen. En dan is er nog het boek ‘Het hele dorp wist het’. Brigitte vertelde ook het verhaal van Ester Wijnen, slachtoffer van partnergeweld. Er is nog lang geen veiligheid, altijd en overal….