Kruiden op de vensterbank, op het balkon of in de tuin. Heel wat huishoudens tellen inmiddels wel een basilicum- of een peterselieplantje. Karin de Lange plantte haar salie-plantje is in de tuin. En het bleek niet om een Jan Salie te gaan, want het plantje bleek vol levenslust. Inmiddels is het zelfs uitgedijd tot een heel bed, ontdekte Karin. Leuk als borderplant (ook al geeft hij geen bloemen) maar ook onuitputtelijk in mogelijkheden in de keuken. Inmiddels gebruikt ze salie zo’n beetje elke dag en maakt ze haar hele omgeving blij met een stekje van haar salie….

Voorlichtingsbureau voor de voeding

Ooit heb ik een boekje over tuinkruiden besteld bij het Voorlichtingsbureau voor de Voeding. Een mooi boekje met tekeningen à la Marjolein Bastin. En erg handig, omdat een verhaaltje over het kruid met een grote afbeelding van het kruid, gevolgd wordt door een beschrijving van het gebruik van het kruid, hoe je het kan oogsten en in welke recepten je het kan gebruiken. Eén recept over het gebruik krijg je erbij.

Pagina uit het kruidenboekje van het Voedingscentrum over salie.

Thee tegen keelpijn en hoesten

In mijn kruidenboekje komt thee van salie niet voor, gek genoeg. Terwijl dat de gemakkelijkste manier is om iets aan je salie-plant te hebben. En het heeft ook nog eens een goed effect op je gezondheid. Salie werkt ontstekingsremmend. Het helpt als je keelpijn hebt en tegen hoesten. Zelf doe ik er wel een lepeltje honing bij, als ik hoest. Natuurlijk kun je het ook in een mix met andere kruidenthee gebruiken, zoals met citroenmelisse en kamille. Als je meer een chai-achtige thee wilt, kun je salieblaadjes combineren met citroen, kurkuma en gember.

Salie bewaren

Je kunt salie snel en handig drogen. Je wast de salieblaadjes en je zorgt dat er geen dorre takjes en blaadjes meer aan zitten. Hang het kruid per bosje ondersteboven op aan een touw. Belangrijk is dat ze op een donkere, luchtige en droge plek kunnen opdrogen. Wanneer de blaadjes gemakkelijk van de takken kunnen worden afgehaald, zijn je kruiden perfect gedroogd.  Je kunt ze daarna verkruimelen en in een afgesloten (kruiden)potje bewaren. Niet te lang drogen, want dan verliezen ze hun smaak. Wat een andere manier van bewaren is, kruiden, dus ook de salie in vriezen. Op de droge manier snijd je de kruiden niet fijn, maar stop je ze in een vershoudbakje en vries je ze in. Ze blijven een jaar lang te bewaren. Wil je kruiden nat invriezen, dan snijd je ze eerst fijn en dan vul je of een ijsblokjesvorm of een muffinvorm vol met de kruiden in elke blokje of rondje. Daarna vul je de ijsblokjesvorm of de muffinvormen met water en zet je ze in de vriesla. Als je ze gaat gebruiken gooi je het blokje of vormpje zó uit de vriezer in de pan. Zo blijft de smaak behouden.

Zo kun je salieblaadjes veiliger laten drogen dan in de magnetron….

Oppassen!

Ik heb ook geprobeerd de salie in de magnetron te drogen. Dat doe ik dus geen tweede keer meer, want de blaadjes vlogen in brand.

Koken met salie

Salie kan je aan veel gerechten toevoegen. Het doet het goed in stoofschotels met vlees of in gerechten met gepocheerde vis. Wat groenten betreft kun je het combineren met tomaat, doperwten, spinazie en bonen. Het recept uit mijn kruiden-boekje is voor 4 personen, dus waarschijnlijk moet je voor je eigen huidhouden de aantallen even aanpassen.

Scholfilet in een marinade met salie

Nodig:

  • sap van één citroen,
  • 1 eetlepel olie,
  • 1 ui,
  • 2 eetlepels peterselie,
  • 1 eetlepel fijngesneden salie,
  • 12 -kleine- scholfilets
  • 12 plakjes bacon.

Bereiding:

Maak de marinade van de citroen, ui, peterselie, salie en wat water. Rol de scholfilets op en zet vast met een prikker. Leg ze in een ovenschotel. Zet de schaal met opgerolde scholfilets 1 à 2 uur in de koelkast. De oven voorverwarmen op 175 graden. Doe nu om elk rolletje een plakje bacon. Zet ze terug in de ovenschaal en schenk de marinade erover. Nu 30 minuten in de oven. Af en toe even met een lepel met de marinade bedruipen.

Meer lezen

Marlies Mielekamp schreef al eerder dat ze de koning te rijk was met kruiden uit eigen tuintje. Stella Ruisch vindt het kicken: koken met kruiden uit eigen tuin. Karin de Lange maakt niet alleen van salie thee, ze haalt ook verrassende theesoorten uit de tuin én het park. Met al die theesoorten kun je ook bij elke gang van het diner afwisselen.