Wie snel is kan nog genieten van De Cleyne Hortus in Nieuw Beerta vormen. Bijzonder is dat ze zijn ontworpen op basis van de plattegrond van een Benedictijnerklooster. In 2024 kan er tot en met zondag nog doorheen worden gewandeld en sla dan ook de theetuin niet over! Sowieso is het een goede reden om volgend voorjaar eens niet naar het populaire Zuid-Limburg af te reizen maar een tripje richting het hoge noorden in de agenda te zetten. Het is er mooier dan menigeen denkt, weet Brigitte Leferink.
Een kloostergang van groene bogen
Zeven tuinen ontworpen op basis van een plattegrond van een Benedictijnenklooster en een zonnige theetuin vormen samen De Cleyne Hortus in Nieuw Beerta, gemeente Oldambt in Groningen. De kloostergang wordt gevormd door groene bogen. Aan de buitenkant ervan liggen, net als vroeger de gebouwen van het klooster, de verschillende tuinen. Het middelpunt van de kloostergang is een open plek met fleurige bloemen in grote bakken en overal groene onderdoorgangen naar de tuinen.
Middeleeuws eten
De Cleyne Hortus is een initiatief van De Middeleeuwen Oldambt. Een organisatie die zich bezighoudt met alles wat met de middeleeuwen te maken heeft. Zo is er een mogelijkheid (van november t/m februari) om met een groep een middeleeuwse maaltijd te eten. Ze hebben zo’n 90 verschillende gerechten ontwikkeld rond thema’s als avontuur & reizen, dagelijks leven, muziek, dans & kunst en natuur
Wildernis
Verwacht in De Cleyne Hortus geen strak vormgegeven siertuinen. De planten zien er eerder uit als een wildernis. Ze mogen uitbundig groeien. Op de bordjes erbij staat welke plant er is en staan bijzonderheden vermeld. In de kruidentuin bijvoorbeeld, kun je bij elke plant lezen voor welke kwaal deze plant verlichting biedt of welke rol er in de keuken voor is weggelegd.
In de Arabijn, ook wel Arabische hemelse tuin genoemd, staan de planten in bakken die bekleed zijn met tegeltjes met kleurrijke Moorse motieven. De bloeiende planten trekken veel vlinders aan. Verder zijn er een druiventuin, een boomgaard(je), een moestuin met veelal vergeten groenten en een besloten tuin waar met kussens een bankje is gecreëerd dat uitnodigt om even te gaan zitten en te genieten van de rust.
Moeder Aarde, Vrouwe Fortuna en de heilige Christophorus
Na afloop kan een bezoek aan de theetuin niet ontbreken. De tafels en banken staan verspreid in een boomgaard. Een mooie plek om na te praten of na te denken. Bijvoorbeeld over deze tekst die op de website staat: Moge Moeder Aarde ons allen groeikracht en bestendigheid geven, moge Vrouwe Fortuna voorspoed geven, moge Mercurius moed en kracht geven, moge St. Christophorus elke dag begeleiding geven en moge Vader Zon zijn warme stralen schijnen op al de planten, bloemen, bomen, groenten en het fruit.
De middeleeuwse tuinen zijn van half mei tot half september iedere vrijdag, zaterdag en zondag te bezoeken van 09.30 uur tot 17.00 uur. De tuinen zijn vrij toegankelijk. De theetuin heeft dezelfde openingstijden.
Meer lezen
De Cleyne Hortus is aangesloten bij stichting Het Tuinpad Op/In Nachbars Garten. Hierin werken 120 open tuinen samen in de provincies Groningen, Drenthe en noordwest Nedersaksen. Brigitte Leferink schreef eerder over andere tuinen die ook hierbij zijn aangesloten: Domies Toen, Museum de Buitenplaats en Fraeylemaborg. Kees Rooze ontdekte onlangs in Amsterdam de verborgen schoonheid van de tuinen van Darwin. Karin de Lange bezocht een tentoonstelling over tuinen in de middeleeuwen en de hortus in Leiden.
Alle foto’s: ©Brigitte Leferink
Recente reacties