Supermarkten Picnic en Spar hebben Wakker Dier vorige week toegezegd dat ze meer plantaardige producten gaan verkopen, zodat vanaf volgend jaar de helft van hun eiwit-aanbod plantaardig is. Dat komt goed uit nu Stella Ruisch enthousiast is geraakt over een Engels recept van haar dochter: Jackfruit carnitas.
Jackfruit heeft de structuur van vlees
Geel en groen maar vooral héél groot hangt nangka oftewel jackfruit aan de bomen, voornamelijk in Azië en Afrika. Ik had het eerder geproefd en vond het niet zo bijzonder. Maar dat maakt de vrucht juist geschikt in een vegetarische maaltijd, blijkt nu: je kan er zelf een smaak aangeven. En dan heeft jackfruit wèl de structuur van vlees. Het is er zelfs niet van te onderscheiden.
Geen perfecte vleesvervanger
Heerlijk in de Mexicaanse variatie op carnitas (van origine een stoofvleesgerecht). Wij aten het gemengd met kidneybonen en tortilla’s, sla en tomaat, guacamole en sour cream. De avocado van de guacamole is door de eiwitten en o.a. mineralen als ijzer een prima toevoeging aan de jackfruit, die niet rijk is aan deze nooodzakelijke voedingsstoffen. Want jackfruit is dan wel een smakelijke maar geen perfecte vleesvervanger. Daarvoor zit er te weinig eiwit, ijzer en vitamine B12 in, lees ik op Wikipedia.
De afkickende carnivoor vindt het een traktatie
Bij ons mag dat de pret niet drukken en de afkickende carnivoor bij mij aan tafel ervaart deze jackfruit carnitas van Cleangreensimple.com als een traktatie. Een aanrader, ook voor niet-vegetarisch etende lezers van Meerdanvijftig.nl
Jackfruit Carnitas
Nodig voor 2 à 3 personen:
De kruidenmix;
- 2 theelepels gemalen komijn
- 2 theelepels chilipoeder
- Snufje cayennepeper
- ¼ theelepel paprikapoeder
- ¼ theelepel knoflookpoeder
- ½ theelepel oregano
- ¼ theelepel witte peper
- ¼ theelepel zout
- Snuf kaneel
- 1 theelepel citroensap
- 1 theelepel sojasaus
(De receptenmaker is heel flexibel: als je niet alles in huis hebt, volsta met wat je wel hebt…)
Voor het maken van de carnitas:
- 1 eetlepel neutrale olie (ik gebruik zonnebloemolie)
- 1 fijngesneden uitje
- 2 tenen knoflook
- De kruidenmix volgens recept hier boven
- 1 blik jackfruit van 550 gram (Fair Trade)
- 1 eetlepel ahornsiroop
Bereiding:
De meeste tijd ben je kwijt met het verzamelen van de kruiden, want daarna is het vrij eenvoudig. Verhit de olie, fruit uitje, knoflook samen met de kruidenmix. Als de ui begint te glanzen en bedekt is met het laagje kruiden, voeg dan de jackfruit en de ahornsiroop toe. De carnitas is klaar als de vloeistof is opgelost, de jackfruit gekleurd is en uit elkaar te halen is als ‘pulled pork’.
Naar keuze serveren met bruine of kidneybonen, tortilla’s, tomaat en/of sla, sour cream en/of guacamole met voor de snoepers tortillachips. Smullen maar!
Meer heerlijke vega-recepten
Op zoek naar meer vega recepten? Stella Ruisch maakte eerder een eenpersoons linzencurry. Karin de Lange kookt uit haar hoofd deze vegetarische chili met ratatouille maar ook sperziebonen in een indonesisch jasje. Van linzen kun je natuurlijk ook een lekkere soep maken. Brigitte Leferink maakte een lekkere aardappelsoep en van de restjes in haar koelkast chili sin carne. ‘Een campinggerecht’ noemt Stella Ruisch haar tahoe met taugé. En natuurlijk kun je dan ook een keer een lekkere salade maken. Of probeer eens dit recept van ‘vergeten’ geroosterde groenten. Meer recepten lezen, kan. Klik dan hier.
Openingsfoto: Rakeem Burrell/Unsplash
Recente reacties