Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om naar te kijken. Dit jaar is het 60 jaar geleden dat Walt Disney Mary Poppins tot leven bracht. Voor Karin de Lange een aanleiding om samen met haar kleinkinderen te kijken of de film de tand des tijds heeft kunnen doorstaan.
Glansrol voor Julie Andrews
Een jaar voor die andere filmklassieker The Sound of Music, verscheen Mary Poppins in 1964. Beide films betekenden een glansrol voor Julie Andrews, die dat succes later nooit meer heeft overtroffen. En hoewel Mary Poppins het niet tot de succesvolste film schopte (dat was in 1964 Goldfinger), behoort de film tot mijn lievelingen. In de 60 jaar na de verschijning hebben er meer musicalfilms het licht gezien maar in 1964 was het concept nog gloednieuw.
Verliefd op film
Mary Poppins was zelfs mijn allereerste bioscoopfilm. Ik was op slag verliefd. Sindsdien ben ik tot de dag op vandaag bijna wekelijks in de bioscoop te vinden. Ik vroeg me af hoe mijn kleinkinderen anno 2024 de film zouden vinden. Stiekem was dat niet de enige reden waarom ik Mary Poppins aan hen wilde laten zien. Het was voor mij ook een excuus om zelf nog eens te kijken, nu als volwassene. Zou ik opnieuw met Mary Poppins en haar paraplu de lucht in gaan?
Tempo
Mary Poppins bleek niets verloren te hebben aan glans. De film is nog steeds een magische mix van musical en tekenfilm. Zelfs het bezwaar dat deze door zijn gedateerdheid traag is, gaat niet op. Nu was de aankleding van Mary Poppins al ouderwets want het verhaal speelt zich af in de jaren dertig. Het geeft een nostalgisch tintje aan de film en dat versterkt de magie. De film heeft tempo door snelle wisselingen van scènes en elk deel van het verhaal is interessant. Natuurlijk zitten er achterhaalde stereotypen in de film. Toch zijn ze niet zó achterhaald…..
Moderne personages
De film van Walt Disney is gebaseerd op de boekenserie uit 1934 van Pamela Lyndon Travers. Het kostte de tekenfilmtycoon bijna 30 jaar om de rechten te ontfutselen aan de Australische schrijfster. Een strijd die in 2013 zijn eigen verfilming kreeg in Saving mr. Banks. In de titel van deze film wordt verwezen naar de George Banks in Mary Poppins. Die is manager bij een grote bank, terwijl zijn vrouw Winifred Banks zich bezighoudt met de strijd voor vrouwenrechten.
Twee drukke ouders die je ook vandaag de dag kunt vinden. De conservatieve vader en de moderne moeder leven langs elkaar heen. Ze hebben geen tijd voor hun kinderen Jane en Michael. Elke gouvernante jagen de kinderen binnen de kortste keren het huis uit. Zo krijgen ze in elk geval een beetje aandacht. Hoe modern wil je het hebben? Ook al heet de gouvernante tegenwoordig au pair. Een hele achteruitgang voor kinderen… Ik gun ze een Mary Poppins. Zij is vanaf haar entree in huize Banks de spraakmakende uitzondering op de rij strenge gouvernantes.
Opvoeden met magie
Mary Poppins vliegt de lucht in met haar paraplu, haalt planten, kapstokken, hoeden en lampen uit haar kleine koffertje. En dan laat ze ook nog het speelgoed zichzelf opruimen. Vanaf dat moment spreekt den film mijn kleinkinderen pas ècht aan! Ze zijn ‘betoverd’. “Net Harry Potter!”, roept mijn kleinzoon. Niet zo gek, want ook de aankleding van deze film is in de stijl van de jaren dertig. Vanaf dat moment zijn de kinderen eindeloos geboeid door de film.
Disney betekent ’tekenfilm’
Mary Poppins gaat met de kinderen naar het park en daar ontmoet ze haar evenknie in magische avonturen: de schoorsteenveger Bert. Die wordt gespeeld door de in de jaren zestig populaire Dick van Dyke. Hij staat bij het park goocheltrucs te doen en straattekeningen te maken. Samen met de kinderen verdwijnen Mary en Bert in een tekening en beleven daar allerlei avonturen. Deze scènes zijn gemaakt met acteurs in animaties. Een knap staaltje filmwerk, als je bedenkt dat dit in de jaren zestig handmatig moest worden gedaan.
Meezingen
Uit volle borst heb ik tijdens het kijken de pakkende liedjes meegezongen. Het begint met “A spoonfull of sugar makes a medicin go down”. Daarna komt het bijna onuitspreekbare “Supercalifragilisticexpialidocious” aan de beurt. En als laatste het opgewekte “Chum Chum Cheree” over hoe je van zingen gelukkig wordt. Ik denk dat heel wat lezers van mijn leeftijd bij het lezen al de melodie horen! Ze zaten na een week nog in mijn hoofd.
Mary Poppins is een blijvertje
Mary Poppins heeft in de loop der tijden meer dan 103 miljoen dollar opgebracht. De film kreeg Oscars voor de rol van Julie Andrews, de beste song, voor de visuele effecten, de editing (het samenstellen, bewerken en monteren van de beeld- en geluidsfragmenten) en voor de filmmuziek. Schande dat Dick van Dyke niet beloond werd met een Oscar voor zijn vertolking van Bert. Hij danst geweldig in het ballet op het dak van de schoorsteenvegers. Fenomenaal mooi en spectaculair in beeld gebracht. Wat mij betreft de allerbeste scène uit de film. En mijn kleinkinderen? Ze hebben met open mond gekeken.
De film Mary Poppins is te streamen via Pathé Thuis. En natuurlijk op het kanaal waar de film geproduceerd werd: Disneyplus.
Meer lezen
Wiette van Klingeren brak al een lans voor Mary Poppins in 2016, hetzelfde jaar waarin een ‘nieuwe’ musicalfilm het licht zag: Lalaland. En dat deed ze ook voor The sound of music. Ook The Lion King uit 2019 (of uit 1994…) is ook zo’n film om samen met kleinkinderen te zien en mee te zingen.
Openingsfoto: screenshot uit de film die te zien is op DisneyPlus
Recente reacties