Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om naar te kijken. Het is nog niet te laat om naar de televisieserie De Joodse Raad te kijken, via NPOStart. Niet gezien? Dan gauw kijken!
Waarom niet meer verzet?
Het is een vraag die telkens opkomt in gesprekken, afgelopen week zelfs tijdens een verjaardagsfeestje. “Waarom is er niet meer verzet gepleegd tegen de joden-vervolging?” Na het zien van de 5-delige serie De Joodse Raad snapt de (jonge) kijker het misschien beter.
Voorzitter van de Joodse Raad
De televisieserie draait om het verhaal van David Cohen (schitterend gespeeld door Pierre Bokma) die samen met Abraham Asscher (Jack Wouterse) aan het begin van de oorlog gevraagd wordt om voorzitter te worden van de Joodse Raad. In die hoedanigheid zijn ze de gesprekspartners van de Duitse bezetters die eerst verhuld maar later onverhuld uit zijn op de verdrijving en vernietiging van de joodse bevolking.
Onderlinge verhoudingen in gezin Cohen
‘Om erger te voorkomen’, laat de Joodse Raad zich steeds meer voor het karretje van de Duitsers spannen. Wie weet wat er komen gaat, blijft desondanks geboeid kijken naar het waarheidsgetrouwe verhaal van De Joodse Raad. Vooral omdat de geschiedenis de schil is waarbinnen scenariste Roos Ouwehand knap schildert hoe de onderlinge verhoudingen in het gezin Cohen op scherp komen te staan. Moeder (Monic Hendrickx) moet de maitresse van haar man onder haar dak dulden, dochter Virrie (Claire Bender) vervreemdt naarmate de oorlog vordert steeds meer van haar vader en kiest uiteindelijk voor het verzet.
Signalen uit kampen ontkennen
Ondertussen snappen de achterblijvers van de eerste opgepakte joden, dat de ‘werkkampen’ voor velen het einde betekenen. Toch blijft voorzitter David Cohen de signalen en verhalen over o.a. Auschwitz totdat hij zelf op de trein moet naar Theresienstadt ontkennen.
Afgelopen zondag werd de laatste aflevering van de televisieserie De Joodse Raad uitgezonden maar de serie is nog steeds te zien op NPOStart en NPOPlus. Televisie waarover je bij het koffieapparaat niet alleen wilt mee praten maar waarover je zelfs móet praten.
Meer lezen
Niet met de ogen van nu maar met de ogen van toen naar het bezette Amsterdam kijken? Dan is de lange documentaire van Steve McQueen ‘De Bezette Stad’ een aanrader. Het ‘normale’ van weerzinwekkende daden wordt zichtbaar in ’the Zone of Interest’ En het gebrek aan begrip na de oorlog voor het leed, ook in Nederlands-Indié, wordt duidelijk in ‘Als ik mijn ogen sluit’.
Openingsfoto: ©EO
Recente reacties