Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om naar te kijken. Deze week: de televisieserie Planet Finance geeft een boeiend inkijkje in de financiële wereldhandel. Ook voor mensen die niet van pratende hoofden houden!
Geld schiet heen en weer in digitale cijfers
Sinds de economische crisis in 2008 ben ik gebiologeerd door de wereld van het geld. Naast onze dagelijkse wereld is er een parallelle wereld. Dat is de wereld van het handelen in allerlei soorten aandelen, in allerlei markten, op beurzen wereldwijd. Deze wereld is voor het grote publiek onzichtbaar en speelt zich voornamelijk online af. Het geld schiet heen en weer in digitale cijfers naar computers wereldwijd. Het lijkt wel op een aparte planeet, Planet Finance.
Geen pratende hoofden
De televisieserie Planet Finance is gemaakt door regisseuse Marije Meerman. Zij is bekend van documentaires voor het VPRO-programma Tegenlicht. Zo maakte ze ook een documentaire over Joris Luyendijk, die schreef over de Londense financiële wereld. Voor je denkt: “Alweer zo’n saaie serie met veel gepraat…” bekijk dan de trailer. De interviews in en rondom het huis van de maker maken de interviews levendig. Graphics illustreren de informatie over de snelheid van de wisselkoersen die de hele wereld overgaan. We zien de kabels met digitale informatie uit zee in Japan aan land komen en in vogelvlucht volgen we de route naar Tokio. Daar staat de beurs van Japan. Informatie is bijna poëtisch samengevat.
Beurshandelaren
In de eerste aflevering van Planet Finance worden traders oftewel oud-beurshandelaren die werkten op de ‘vloer’ van beurzen geïnterviewd. Ze vertellen hoe het vroeger ging met de beursnoteringen en het aantal verkopen en aankopen van aandelen. Dat liep via een groot bord waarop de koersen, aankopen en verkopen werden genoteerd. In eerste instantie met de hand opgeschreven, later ingetypt op een digitaal bord met verspringende getallen. Nu zijn er programmeurs die algoritmes bewerken en controleren. En deze algoritmes bepalen de handel, de aan- en verkoop van producten en aandelen.
Angst en stress
Het grote bord van vroeger op de beursvloer is nu een grote server die elke seconde informatie verspreid rond de hele wereld. Hoe komt de beslissing om voor grote sommen geld te kopen of te verkopen tot stand? Achteraf blijkt altijd pas of het goed uitpakt. . Een speciale psychologe, zelf ook ooit beurshandelaar, begeleidt haar oud-collega’s. De voornaamste opgave is volgens haar om het hoofd koel te houden.
Want rampen en crisissen bieden deze mensen juist kansen. Gevraagd naar het hoogtepunt in zijn werk, luidt het schokkende antwoord “9-11”, de aanslag op de Twin Towers in 2001 in New York. De handel wordt dan in beurstermen ‘volatiel’, er wordt druk gekocht en verkocht.
Rampen, olie, beleggen en bubbels…
Dat zijn de andere onderwerpen die in Planet Finance aan bod komen. De aflevering over olie gaat over het effect van de pandemie op de olieprijs die onverwacht volledig instortte. De makers van het programma gaan ook in op de stap van spaarders naar de beleggingsmarkt om iets te doen aan de lage of negatieve rente op spaargeld. We zien hoe er gegokt wordt op waar met handel het meest verdiend kan worden en het effect daarvan op de beurzen in China die als eerste openen. Komende maandag gaat de slotaflevering over de enorme rijkdom die sommigen hebben weten te vergaren door juist tégen de verwachtingen in te gaan.
Planet Finance wordt uitgezonden op maandagavond op NPO 2. Alle afleveringen zijn gratis terug te zien op NPOStart. Vind je de hele serie kijken teveel. Van alle afleveringen is een verkorte versie te zien op Youtube.
Meer lezen over documentaires
Documentaires hebben op televisie en in de bioscoop bestaansrecht veroverd. En terecht. Want wat zijn er mooie gemaakt. In de bioscoop biedt ‘De Koninklijke Republiek‘ een kijkje achter de schermen bij de percussiesectie van het Concertgebouworkest. Marlies Mielekamp schreef over de serie ‘Molukkers in Nederland‘. Karin de Lange was onder de indruk van de documentaire 100Up van Hedy Honigmann. Maar Meerdanvijftig.nl tipte ook Le regard de Charles (Aznavour), Tina Turner en het ontroerende Lourdes. Nog meer ‘Kijk Eens’ lezen, klik dan hier.
Openingsfoto: Particuliere valutabelegger Kii Fujinoki. ©Matthew Allard/VPRO
Recente reacties