Een unieke manier om met duizenden anderen een stad te zien. Gert Nonnekes, zijn vrouw Betty en zoon Elmer hebben na hun deelname aan de Dam-tot-Damloop in september de smaak te pakken gekregen. Dus schreven zij zich in voor de 17 kilometer lange City Walk in Amsterdam half oktober en doen ze volgende week mee aan de Urban Walk in Utrecht. Een sportieve prestatie in een toeristisch jasje.
Flarden van gesprekken
Op Radio 10 hebben ze dagelijks het programma ‘Somertijd’, met regelmatig het item: “Waar gaat het eigenlijk over?” Dat gevoel heb ik ook altijd met dit soort wandelingen. Ik loop in mijn eentje omdat ik niet zo snel kan door mijn heup. Mensen lopen me voorbij en daardoor hooi ik telkens flarden van gesprekken. Zoals: “Vanavond lekker stamppot bij oma (-) die ruzie op kantoor heeft over mijn elektrische auto (-) en mijn nieuwe huis is zo goed als klaar (-) maar we gaan niet op vakantie en de kinderen gaan naar mijn zusje o, die heeft een nieuwe vriend.”
Soms wel lachen hoor. Lopen we op de Prinsengracht met een meute wandelaars -er deden er op 15 oktober zo’n 10.000 mee- vraagt een toerist aan haar vriendin: “Waarom lopen die mensen allemaal de andere kant op?” Tja, wat moet je daar op zeggen?Misschien doe ik de volgende keer toch maar oordopjes met muziek in.
Een koggetje op Olympische sintelbaan
Bijzonder is de start in het Olympisch Stadion met een ronde over de sintelbaan en onze eerste écht Amsterdamse versnapering: een koggetje. Dit koekje waarvan de naam verwijst naar het schip in het voormalige stadswapen, kent een leuke geschiedenis. Vandaar even een linkje. We lopen vervolgens kris-kras door Amsterdam-Zuid. Waar we onder andere langs de Vredeskerk komen. Een bord met ‘Welkom’. Blijkt er een Eucharistische aanbiddingsdag te zijn. Snel een fotootje en door.
Het Sarphatipark brengt eindelijk sfeer in de wandeling. Eerste stempelpost met opzwepende hoempapa muziek. Stempelen en dan een heerlijk Amsterdams chocolaatje. Ik pik er stiekem twee. Oppassen met de natte, glibberige herfstbladeren.
City Walk door hartje Amsterdam
Verder door de 19de, begin 20ste eeuwse stadswijk De Pijp. Proosten in de buurt van André Hazes -ik houd het bij water- op De Albert Cuypmarkt. Daarna lopen we richting de Amstel. Toch altijd weer mooi hoor, die rivier waar Amsterdam zijn naam aan te danken heeft. Wist u dat het eerst Aemestelle (droge veilige plek bij het water), later verbasterd tot Amstellerdam (1275), toen er een dam in de Amstel werd aangelegd, heette?
Via de Herengracht gaat de Amsterdam City Walk dan door hartje Amsterdam langs het Rembrandtplein naar de Nieuwmarkt. Dit is het oudste deel van Amsterdam en laat ik het maar gewoon zeggen: de hoerenbuurt. Langs de Oude Kerk naar het Beursplein. Tweede stempelpost. Gewoon een tentje. Geen muziek. Jammer. Wel een heerlijk Amsterdams Korstje. Een soort koekje wat zit tussen ontbijtkoek en taaitaai. Nu maar eentje genomen…
Over écht Amsterdams gesproken
Van de Dam naar de Westerkerk en via de Prinsengracht en de Elandsgracht -inmiddels regent het jammer genoeg- en een paar kleine straatjes en grachten naar het Museumplein. Eerst onder het Rijksmuseum door. Dat doe je ook niet elke dag. Het is er druk met mensen die door het slechte weer -net op dat moment het flinke buitje- gekozen hebben voor een bezoek aan het museum.
Voor de rest is de route niet meer zo spannend. Alleen nog het Vondelpark door voor de derde stempelpost en een versnapering. Wel een bijzonder tussendoortje. Een lekker stuk zure bom van Kesbeke. Over écht Amsterdams gesproken! O ja, er was ook muziek. Het Smartlappenkoor en het Havenkoor, vlakbij elkaar maar die hadden allebei tegelijkertijd pauze toen ik daar liep… Dat hadden ze toch wel beter kunnen afspreken. Dat zingen helpt echt in die laatste kilometers!
Volgende week de Urban Walk in Utrecht
Nu woon ik zelf in Amsterdam maar wat is het leuk om op deze manier met een stad kennis te maken: een sportieve prestatie in een toeristisch jasje! Ook zin gekregen? De Urban Walk Utrecht op 6 november is 20 kilometer maar er is ook een tocht van 12 km. Kijk gerust op de website als jouw interesse in wandelen is gewekt. En misschien volgend jaar op 14 oktober de Amsterdam City Walk. Wij wel hoor!
Meer lezen over wandelen
Eerder nam Gert ons al mee op een wandeling door het mooie historische dorp Sloten maar ook naar het historisch beladen Westerbork. Wandelen in het donker deed hij ook tijdens de Midzomernachtloop. Nederland verder te voet verkennen? Vorig jaar beleefden we de lente bij de Veluwse Renderklippen. We beproefden het Liefdespad bij Ruurlo. Grensoverschrijdend wandelen deden we bij de Vaalserberg. En we genoten van het bijzondere landschap van de Wouwse Plantage. Kees Rooze trad in het voetspoor van de oermens bij de Pietersberg.
Alle foto’s: ©Betty en Gert Nonnekes
Recente reacties