Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. De komende woensdagavonden zendt SBS6 Restaurant Misverstand uit. Het programma volgt een groep relatief jonge mensen met verschillende vormen van dementie, die onder leiding van chef-kok Ron Blaauw tijdelijk als restaurantmedewerker aan de slag gaan. Presentator en luisterend oor Johnny de Mol maakt op een waardige, ontroerende en humoristische manier de maatschappelijke vraagstukken rondom dementie bespreekbaar, vindt Wendy Voois.
De openingszin om gasten in het bijzondere restaurant te verwelkomen levert menig deelnemer aan het gelijknamige programma al de nodige hoofdbrekens op. Zo komt Marianne (58) soms niet goed op haar woorden en dat frustreert haar mateloos. “Mister… misters stand… zeg ik het nou goed?” Presentator Johnny de Mol helpt haar: “Laat die maar lekker zitten, hou het gewoon hierbij, joh”. Dus blijft het alleen bij een warm “Welkom” voor de allereerste bezoekers in dit nieuwe, alweer 3e seizoen van Restaurant Misverstand.
Samenwerking met Alzheimer Nederland
De keuze voor chef-kok Ron Blaauw en Johnny de Mol is niet zonder reden. Johnny’s oma en de vader van Ron Blaauw hadden dementie, waardoor ze van dichtbij ervaring hebben met de ziekte. Ze zijn dan ook als geen ander gemotiveerd met deze serie de kennis over en begrip voor de ziekte te vergroten. En daar is samenwerkende partij Alzheimer Nederland maar wat blij mee, want hoe meer donateurs hoe beter: maar liefst 1 op de 5 mensen krijgt dementie en dat aantal zal in de komende jaren alleen maar verdubbelen. Een oplossing is er helaas nog niet, maar met meer onderzoek (lees: meer geld) kan dementie gestopt worden.
Wat kan er ondanks dementie nóg wel
Voor alle deelnemers aan Restaurant Misverstand geldt dat zij – en hun naasten niet te vergeten – sinds hun diagnose met andere ogen naar hun toekomst kijken. Het werk dat ze vroeger deden, kunnen ze niet meer uitvoeren, maar ze willen zo lang mogelijk actief meedoen in de samenleving én laten zien wat er ondanks de ziekte allemaal nog wél kan. De alleenwonende Gerda (65) houdt haar lichaam en hersenen bewust zo actief mogelijk: ze zingt in een popkoor, speelt in een sambaband, is lid van een tennisclub en heeft 3 honden te verzorgen. Bovendien is ze dikke maatjes met haar iPad, waarmee ze al haar activiteiten op slimme wijze organiseert, de boodschappen bestelt en haar wekelijkse recepten bijhoudt.
Lachen maar geen leedvermaak
Naast de wat serieuzere toon van Alzheimer Nederland, valt er gelukkig ook veel te lachen in Restaurant Misverstand en niet in de laatste plaats door de deelnemers zelf. Natuurlijk is het grappig als er iets misgaat (hoezo hoort de ossenhaas van de Beef Wellington ín het bladerdeeg en niet ernaast?) maar nergens wordt het leedvermaak. Alle jongdementerenden krijgen volop de ruimte zichzelf te laten zien en worden totaal in hun waarde gelaten. Dat maakt het een oprecht mooi en ontroerend programma, dat ook op social media op veel bijval kan rekenen.
Je ziet deelnemers groeien
Met een van mijn ouders als beginnend Alzheimer-patiënt, heb ik het programma vanaf het eerste seizoen gekeken en zit ik ook nu weer iedere week voor de buis. Mooi om te zien waar het uiteindelijk om gaat bij deze dementerenden: door van betekenis te blijven in de maatschappij en door het begrip en de steun die de deelnemers krijgen van de presentatoren én van elkaar als lotgenoten, zie je de restaurantmedewerkers groeien.
Positiever in het leven
De gezinsleden die ook ruimschoots in Restaurant Misverstand aan het woord komen, beamen dat direct: pap of mam staat sinds de deelname veel positiever in het leven, ze hebben weer een doel. Bovendien worden de (geheugen)testjes die Alzheimer Nederland met iedere deelnemer doet vóór aanvang van het programma, bij herhaling na afloop van het programma vaak beter of sneller uitgevoerd. Meer bewijs voor het feit dat actieve participatie in de samenleving voor mensen met dementie belangrijk is, lijkt me niet nodig!
Het derde seizoen is 12 oktober jl. gestart en kun je elke woensdag om 20.30 uur zien op SBS6. Op de site van Stichting Alzheimer kun je ook de vorige seizoenen terugkijken.
Meer lezen over televisieprogramma
Niet alleen dementie, ook ouder worden levert mooie, ontroerende én humoristische televisie op, bewijst omroep Max keer op keer. Zo waren we ook onder de indruk van Tweede Hans maar ook van Tenminste Houdbaar Tot. Ook het programma First Dates behandelt singles op hun zoektocht met respect, ook al valt de kijker van verbazing van zijn stoel. Wendy Voois houdt zelf ook van koken en kijkt niet alleen naar Restaurant Misverstand maar is ook fan van Masterchef.
Openingsfoto: afkomstig van website Alzheimer Nederland.
Recente reacties