Na 3 jaar is er weer een 50PlusBeurs. Tot en met zaterdag 17 september in de Utrechtse Jaarbeurs te bezoeken. Een tikje kleiner dan de vorige editie in 2019 maar nog steeds is er van alles te vinden voor wat Ivo Niehe, ook aanwezig op de 50PlusBeurs 2022,  ons ‘derde leven’ noemt.

Elektrische fietsen, vakantiebestemmingen en massage-apparaten

De meeste vakantiebestemmingen zijn op een grote cruise-aanbieder na, wat dichter bij huis. Elektrische fietsen kunnen we nog steeds uitproberen op het Fietsplein. En voor de vermoeide voeten die we in onze eerdere twee levens hebben opgelopen, zijn er massageapparaten. En de bekende sta-op-stoelen ontbreken ook niet.  Maar de nadruk op de 50PlusBeurs 2022 ligt op de meer serieuze onderwerpen die we als 50plusser op ons pad kunnen tegenkomen.

Pensioenakkoord en energie besparen

Ineke Rep, voorzitter van ouderenbond KBO/PCOB, geeft een lezing in het beurszaaltje van het magazine Plus. Aandacht voor de penibele situatie van veel gepensioneerden. En voor het Pensioenakkoord dat deze week in de Tweede Kamer werd besproken. “Maar (ongeveer) de helft van onze leden is overtuigd dat er een nieuw pensioenstelsel moet komen,” vertelt ze. En dat geldt ook voor het aanwezige publiek. Net als in het onderzoek vindt ook de meerderheid hier op de 50PlusBeurs 2022 dat gepensioneerden zouden moeten kunnen meepraten.

KBO-PCOB-voorzitter Ineke Rep over het Pensioenakkoord.

Een ander actueel onderwerp als de noodzaak van energie besparen komt aan bod bij de buren, de Vereniging Eigen Huis. Notarissen zijn er ook om de bezoekers te wijzen op het nut van een testament. En dan zijn er diverse stands waarin we op allerlei manieren worden gewezen op hoe we lichaam en geest toch vooral fit kunnen houden.

Hersenonderzoek en Hersenfestival

En helpt het; de beweging, de gezonde voeding, de sociale contacten? Dat is een van de vragen waarop hersenonderzoekers graag het antwoord willen weten. Vijf jaar geleden mocht ik op de beurs bij de start zijn van Hersenonderzoek.nl. Inmiddels hebben zich 34.000 Nederlanders opgegeven voor tientallen hersenonderzoeken. “Maar we hebben voor een leefstijlinterventie-onderzoek nog meer dan 1000 vrijwilligers nodig,” vertelt Bob Hermans van Hersenonderzoek.nl. Vandaar de aanwezigheid op de 50PlusBeurs 2022. Collega Simon Braak zoekt voor een ander onderzoek naar sociale terugtrekking en het verband met Alzheimer, schizofrenie en depressie ook nog deelnemers.

Gezocht: deelnemers.
Bob Hermans en Simon Braak van Hersenonderzoek.nl

Ons brein komt zaterdagmiddag tijdens het Hersenfestival op de 50PlusBeurs 2022 nog een keer aan de orde als de bekende hersenspecialisten prof. Dr. Erik Scherder en prof.dr. Dick Swaab optreden. Dat doen ze samen met o.a. collega’s dr. Ir. Ondine van de Rest die het effect van voeding op de hersenen onderzoekt en dr. Sietske Sikkes die zal uitleggen hoe goed het voor je hersenen is als je een keer een andere route naar huis fietst of een nieuwe taal leert. Waarbij ongetwijfeld ook de luchtige kant van de materie aan bod zal komen.

Wilsverklaring

Aan een luchtiger onderwerp heb ik ook wel behoefte na het gesprek met Donald van Kollem van Voor-Morgen.nl. Hij flyert voor de stand van ‘Café de Dood’ van de Nederlandse Vereniging voor Euthanasie. En geeft het advies voor 40 euro een digitale wilsverklaring op te slaan. Zo heb je voor hulpverleners en familie , altijd bij de hand wat je wil als je onmachtig geworden bent. “Je kan hier een wilsverklaring over euthanasie maken,” wijst hij op de NVVE achter zich, “Of een testament bij de notaris. Je kan zelfs ‘Niet reanimeren’ op je borst laten tatoeëren. Maar is het niet handiger als je je wil zo vastlegt dat artsen meteen weten wat ze wel en niet moeten doen?” Daar zit wat in, natuurlijk. Maar nu wil ik daar nog even niet aan denken.

En dan leuke dingen op de 50PlusBeurs 2022

Dan maar even langs de herinneringsspecialisten’. Hoe leuk is het om een kussen of een deken te maken van textiel waaraan je een speciale herinnering hebt? Of zelfs een boekje over je leven of familie te -laten- maken? Hanneke Kiel-de Raadt laat als voorbeeld een boekje zien dat een vader voor zijn kinderen heeft laten maken bij hun 18-jarige verjaardag.  Dat is nog eens een verrassend cadeau!

Ger Tielen en Wil van Enk omringd door oude kinderboeken.

Ook leuk is het om even te praten met de vrijwilligers van Stichting ’t Oude Kinderboek uit Lochem. Ger Tielen is tevens voorzitter van de Karl May Vereniging in Nederland en houdt meteen een pleidooi voor de onschuld van de Duitse schrijver en zijn geesteskinderen Winnetou en Old Shatterhand. Die liggen onder vuur van ‘woke’ protesten. Gelukkig roeren de feministen zich niet over ‘Afkes tiental’, dat Wil van Enk zonder dralen aanwijst als een van de populairste kinderboeken. 25.000 boeken zijn er te leen of in te zien in Lochem, waar de stichting zetelt. Het is maar dat u het weet.

Maak zelf een feestje van je derde leven!

Met de herinnering aan Pietje Bell, loop ik langs de dansvloer van Stichting Rolstoeldansen Nederland. Daar wordt net de muziek aangezet en het publiek gevraagd om een dansje te wagen. Zo is het maar net. Hoe je derde leven er ook uitziet, je moet er zelf een feestje van maken.

Uitgenodigd om van je ‘derde leven’ een feestje te maken…

Meer lezen

Bekende Nederlanders ontbreken niet op de 50PlusBeurs. Naast Ivo Niehe, wiens nieuwe podcast ‘het derde leven’ heet, ook Francis van Broekhuizen, waarover Brigitte Leferink onlangs schreef. Karin Bloemen komt donderdag over haar haakhobby vertellen. Over populaire kinderboeken als Afkes Tiental schreven wij al eerder op Meerdanvijftig.nl. marlies Mielekamp schreef over het belang van gezonde hersenen. Stella Ruisch besteedde op Wereld Alzheimerdag aandacht aan de start van Hersenonderzoek.nl. Vorige beursverslagen terug lezen? Klik dan hier.

Alle foto’s: ©Stella Ruisch