Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch werd er in 2019 nog 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Deze keer maakt ze een stamppot van radijsblaadjes.

Om mijn radijsjes langer goed te houden, snij ik er meteen het groen af. Anders gaat het vocht uit de radijsjes in de bladeren zitten en worden ze snel slap. Ik keek er eens goed naar en bedacht dat het op een mengelmoes rucola en veldsla leek. Rauw eten als salade ging me wat te ver, maar zacht geworden door gekookte aardappelen leek me wel wat. Daarmee was het idee van een nieuwe stamppot geboren. En wel eentje die je eindeloos zelf kan aanpassen aan wat je in huis hebt.

Vers

Het betekende wel: meteen eten! Je kunt het bosje bladeren na afsnijden niet nog een dagje laten liggen. Je hebt dan wel echt vers eten, want net van de wortels, die de radijsjes in feite zijn, gescheiden.

Karin’s stamppot van radijsblaadjes.

Recept voor stamppot van radijsblaadjes

Nodig voor 2 personen:

  • bosje radijsbladeren
  • kerstomaatjes
  • gerookte spekblokjes (of hamblokjes, of reepjes kipfilet)
  • halve pot witte bonen in tomatensaus of welke andere bonen je voorradig hebt
  • pond aardappelen, maar mag ook mix van 1 zoete aardappel, 2 pastinaken, kwart knolselderij met half pond aardappelen zijn
  • 3 bosuitjes
  • scheut (soja- of havermelk)melk of (soja- of haver)room
  • klontje roomboter of plantaardige margarine of flinke scheut olijfolie

Bereiding

Schil de aardappelen en snijd ze in vier stukken. Kook ze in 20 minuten gaar. Stamp ze met een klontje boter of margarine en de scheut melk of room. Snijd de radijsbladeren fijn en roer ze door de aardappelpuree. Bak de spekblokjes uit en roer er de kerstomaatjes en de bosuitjes door en smoor even mee. Op het laatst de witte bonen in tomatensaus. Hierna op hoog vuur in een minuut alles roerend verwarmen. En klaar is de stamppot van radijsblaadjes!

Meer ideeën voor sjieke kliekjes

In Sjieke kliekjes tegen voedselverspilling legt Karin de Lange uit hoe ze tot haar eigen recepten komt, mét een recept voor moussaka. Van een restje pastinaak kan ze ook een lekkere linzensoep maken. Stella Ruisch weet van het restant bietjes en asperges ook iets lekkers te maken. Een half bakje champignons deed het nog goed in een ‘campinggerecht‘ .Ook een zak paprika’s ging schoon op. Lezers tipten ook nog paprikachutney. Geïnteresseerd in vegetarische recepten? Brigitte Leferink maakt ter gelegenheid van wereld veganismedag een heerlijk chocolade bananenbrood. Lees hoe je van kliekjes een heerlijke aardappelsoep extra maakt van Brigitte Leferink. Of maakt van een kliekje Brussels lof een gerecht waarmee je zelfs gasten kunt verrassen. Probeer ook eens een vergeten groente uit als koolraap of kiest pastinaak voor geroosterde groenten à la Ottolenghi. Nog meer lezen over sjieke kliekjes? Klik dan hier.