Elke week geven we op meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. Deze week de bioscoopfilm The Electrical Life of Louis Wain. Voor wie van katten en excentrieke Engelsen houdt.
Benedict Cumberbatch
We zagen Benedict Cumberbatch als een excentrieke Sherlock Holmes in de gelijknamige televisieserie. Als de tragische homoseksuele Alan Turing in The Imitation Game en onlangs nog in de ook onlangs uitgekomen Netflix-film van Jane Campion, als koeiendrijver Burbank in The Power of the Dog. Als kijker ga je onmiddellijk op in de rol die de Engelse acteur speelt. Ook in The electrical life of Louis Wain is Benedict Cumberbatch overtuigend als een cartoonist in het stijve Victoriaanse Engeland, die letterlijk niet binnen de lijntjes kleurt.
Gebaseerd op een waar verhaal
Manlief en ik maken altijd grappen als een film begint met ‘based on a true story’, gebaseerd op een waar verhaal. Omdat het ons meestal aanzet tot de gedachte dat er daarom juist veel van de gebeurtenissen uit de fantasie van de makers voortkomt. Ook The electrical life of Louis Wain begint met die vermelding. En ook deze keer kwam ik ietwat ongelovig uit de bioscoop vandaan. Maar achteraf lezend, blijken de makers de ontwikkelingen in het leven van Louis Wain (1860-1939) waarheidsgetrouw te hebben weergegeven.
Kat kreeg status als huisdier
De tekenaar werd bij zijn leven beroemd om zijn katten met grote ogen, die in een menselijke setting werden afgebeeld. Vooral de 150 afgebeeld in ‘A kitten’s Christmas Party’ in the London Illustrated News in 1886 zorgde voor een doorbraak in zijn carrière. Alle 150 waren gebaseerd op Louis’ kat Peter. Dankzij Louis Wain kreeg de kat als huisdier status in het Victoriaanse tijdperk.
Startte zijn succes met vermenselijkte katten, het eindigde met katten in steeds fellere kleuren in vreemdere tekeningen. De oorzaak lag in de toenmalige diagnose van schizofrenie hoewel tegenwoordig meer gedacht wordt aan een vorm van autisme. Louis voelde ‘elektriciteit’ als hij drukke bijeenkomsten bijwoonde en begeesterd raakte door zijn toehoorders.
Claire Foy ontroerend in The Electrical life of Louis Wain
Het lot wilde dat Louis, de enige zoon was met 5 ongetrouwde zussen. En daardoor als man na het overlijden van zijn vader automatisch het hoofd van het gezin Wain werd. In de film komt er om de jongere zussen te onderwijzen een gouvernante. Een ontroerende rol van Claire Foy, die we eerder zagen als koningin Elizabeth in de succes-serie The Crown.
Ongetwijfeld zal The Electrical Life of Louis Wain aantrekkingskracht uitoefenen op liefhebbers van Engels kostuumdrama. De romantiek wordt echter af en toe ernstig verstoord door de wanen die zich meester maakt van Louis/Benedict en die door de makers in felle kleuren en beelden worden vertaald. Dat werkt letterlijk vervreemdend. Maar voor wie van katten en bijzondere Engelsen houdt, is dit een hartverwarmende film op een kille winterdag.
Meer lezen:
Wie van Engeland en de Engelsen houdt mag natuurlijk ook The Crown niet missen. Evenmin als Victoria, zoals Wiette van Klingeren als liefhebber van het Brits Koningshuis schreef. Daarnaast houdt ze ook van kostuumdrama’s. Wie gehecht is aan katten, raakt zeker ontroerd bij het zien van Cat Stories.
Recente reacties