‘’Het eerste velletje Kinderpostzegels heeft Chantal Janzen gekocht”, meldt de Nieuwsbrief van de Stichting Kinderpostzegels trots. Met de verkoop van dat velletje is de aftrap gegeven voor de jaarlijkse Kinderpostzegelactie. Morgen gaan maar liefst 160.000 kinderen de deuren langs om de zegels te verkopen, waarvan de opbrengst wordt besteed aan goede doelen voor kinderen over de hele wereld die in hun ontwikkeling worden bedreigd.

Feest der herkenning

Kinderpostzegels

Kinderpostzegels uit de tijd van Chantal Janzen (1983)

 

Op de website van de stichting zijn alle zegels die vanaf 1924 zijn uitgekomen te bewonderen. Wat een feest der herkenning! Ik zoek de zegels op waarmee Chantal hoogstwaarschijnlijk zelf in 1983 langs de deuren is gegaan. Zelf ging ik in 1971 langs de deuren. Ook die zegels zoek ik op; ik herken ze direct en overduidelijk als ‘mijn’ zegels. De jaren zeventig spatten ervan af! Nadat ik al een aantal jaren jaloers had aangezien hoe mijn oudere zussen thuiskwamen met grote enveloppen waar de bestellingen nauwgezet op moesten worden genoteerd, had ik eindelijk de vierde klas bereikt en mocht ik  ‘Kinderpostzegels gaan lopen.’

Middagboterham sloegen we over

Kinderpostzegels

Deurzegel zoals Wiette op de deur heeft geplakt in 1971

Na een gedegen uitleg van de leerkracht werden de enveloppen uitgedeeld. Zodra de schoolbel ging, renden we naar buiten om dit gedeelte van Amsterdam-Oost van zoveel mogelijk Kinderpostzegels te voorzien. De middagboterham sloegen we over. De zelfklevende deurzegel die, geplakt naast de deurbel, exact aangaf welke huizen al voorzien waren van Kinderpostzegels, zijn ook op het internet terug te vinden. Naarmate de woensdagmiddag vorderde werd het steeds moeilijker om nog zegelvrije deurposten te vinden. Een aantal weken later gingen we de bestellingen afleveren. Er werd contant betaald en niemand werd beroofd. Mooie tijden waren dat!

Nog steeds grootste scholenactie

Natuurlijk worden er tegenwoordig minder kaarten en brieven verstuurd en ook het aantal deelnemende scholen is de laatste 4 jaar afgenomen tot 4000. Maar daarmee is de verkoop van kinderpostzegels nog steeds de grootste scholenactie voor het goede doel. Vorig jaar werd er 9,5 miljoen euro opgehaald. Niet meer handje contantje, dat wel. Tegenwoordig tekenen de gulle gevers voor een automatische incasso. Maar dat doet niets af aan het gevoel als er kinderen met een balpen, lijst en de bekende zelfklevende zegels voor de deur staan.

Kinderpostzegels  cultuurhistorisch erfgoed

Dit jaar zijn de Kinderpostzegels bijzonder fraai vormgegeven. Ze zijn voorzien van de bekende tekeningen die Fiep Westendorp maakte bij de kinderboeken van Annie M.G. Schmidt; de beroemde en geliefde Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet , Pim & Pom en Otje. Zij maken deel uit van ons cultuurhistorisch erfgoed. Net als de Kinderpostzegels. Ik heb al besteld. Heel modern, via de website. En als er kinderen aan de deur komen, koop ik er nog meer. Voor het goede doel én omdat ze zo ontzettend leuk zijn.

Foto: website Stichting Kinderpostzegels