Brigitte Leferink doet al een paar jaar mee aan de uitdaging om elke week een boek te lezen. Dat betekent 52 boeken in een jaar. Het lukt niet elke week, soms maakt ze een inhaalslag, maar met nog iets meer dan een maand te gaan, ligt ze precies op schema. Ze deelt haar favorieten van de afgelopen weken.
Bijzondere familiegeschiedenis
‘De ongekroonde koningin van de literaire non-fictie’ noemt NRC Annejet van der Zijl. In haar nieuwste boek verwerkte ze het succesvolle Boekenweek-geschenk Leon & Juliette. In Fortuna’s kinderen vertelt ze het ongelofelijke maar ware verhaal van de Nederlandse jonge avonturier Leon Herckenrath die verliefd wordt op de jonge slavin Juliette. Hun leven speelt zich af in New Orleans in Amerika en Monster. Hun kinderen groeien op in Nederland maar hun oudste dochter keert terug naar haar geboorteland. We volgend haar belevenissen en die van haar Hollandse man tijdens de goldrush in Californië. Een verhaal over grote rijkdom en armoede. Over ziekte, moord en doodslag. Over een onverwoestbare liefde die zich niet laat weerhouden door verschillen in huidskleur. Een prachtig boek met veel foto’s waardoor de hoofdpersonen nog meer gaan leven.
De opkomst van de nazi’s
Sebastian Haffner beschrijft in Het verhaal van een Duitser zijn jeugd en jonge jaren in de periode 1914-1933. Over de onbevangen kijk op de Eerste Wereldoorlog, die toen nog ‘gewoon’ de ‘oorlog’ heette. Over de fascinatie voor sport en sporthelden, de opkomst van het nazisme, de inflatie in de jaren twintig en hoe Gustav Stresemann daar een eind aan maakte en natuurlijk schrijft hij over Hitler. Nog nooit eerder las ik een verhaal over deze periode dat zo van binnenuit beschreven werd. Haffner vluchtte in 1939 naar Engeland maar keerde enkele jaren na de oorlog terug naar zijn vaderland. Dit boek was het eerste dat ik van hem las, maar het zal niet het laatste zijn.
Op stap met Herman en Bart
Alsof je samen met Bart Chabot op stap gaat met Herman Brood. Zo voelt het lezen van Brood. De biografie. Deze nieuwe uitgave waarin de vier eerder geschreven biografieën van onze nationale knuffeljunk gebundeld zijn, neemt ons me op een jarenlange reis vol seks, drugs en rock-‘n-roll. Chabot oordeelt nergens maar legt vast wat hij hoort en ziet. Het is een verhaal van een bijzondere vriendschap, een vol leven en veel tragiek. Soms moet je schaterlachen, soms een traan wegpinken. Het meest bizarre is de passage over de zelfmoordplannen van Herman. Waarin hij zegt ‘De keus gaat tussen… van het Okura-hotel springen… of van het Hilton.’ En dat Bart dan antwoordt dat die keus nogal simpel is: ‘… het Hilton is aanzienlijk dichter bij huis. Dat bespaart je sowieso een flinke tippel.’ En Herman springt ruim een jaar later van het Hilton.
Een half jaar op Urk
Journalist Matthias M.R. Declercq woont een half jaar op Urk en probeert de lokale gemeenschap te doorgronden. De geschiedenis van het voormalige eiland en de bewoners, hun geslotenheid, godvruchtigheid en de afsplitsingen binnen de geloofsgemeenschappen die soms hele families splijten komen aan bod in De ontdekking van Urk. Hij gaat op zoek naar de drijfveren. Probeert door te dringen tot de echte Urker. Het kost moeite en niet iedereen laat hem toe. Toch schetst zijn boek een aardig beeld van een van de meest gesloten gemeenschappen van ons land. Een gemeenschap die dankzij de handelsgeest contacten heeft over de hele wereld maar toch de eigenheid weet te bewaren. Het licht een tipje van de sluier. Als buitenstaander kom je waarschijnlijk niet dichter bij de Urker.
Meer lezen
Brigitte Leferink houdt ons regelmatig op de hoogte van de boeken die ze leest. In augustus deelde ze een selectie uit de boeken die ze de eerste helft van dit jaar las in Van lezen krijg je nooit genoeg. Soms verdient een titel extra aandacht zoals Zoeken naar Sara, het waargebeurde verhaal van een vader die op zoek is naar zijn dochter. Daarnaast las ze ‘Hartritme’ van Bart Chabot voor het interview dat ze onlangs met hem had. Karin de Lange wees ons pas nog op de indrukwekkende boeken en films over Afghanistan en Marlies Mielekamp las het laatste deel van de zeven zussen.
Recente reacties