Het coronavirus leidt tot een herontdekking van Nederland. Het eerdere bezoek aan Terschelling maakte Stella Ruisch nieuwsgierig naar de andere eilanden. Zo toog ze met het gezin van haar oudste dochter in mei naar Texel. En warempel, wéér een mooie vakantiebestemming!
Texel of Tessel?
Eigenwijs zeg ik Teksel tegen Texel, er staat toch een x? Maar daarmee verraad ik meteen dat ik niet van het eiland ben. Want de bevolking is Tessels en bestaat uit Tesselaars. Komt allemaal door de in het Westfries geschreven x die in het Nederlands als ss wordt uitgesproken. Leuker zouden mijn auto’s liefhebbende kleinzoons het gevonden hebben dat een van de Germaanse verbuigingen van Texel Tessla is, want heet die hippe elektrische auto niet zo? Maar de boot naar Texel is óók indrukwekkend. De éénjarige wijst ‘diedie’ naar het schuim van de golven en de meeuwen die met ons mee vliegen.
Piep eindje
Met de bijna een uur durende overtocht naar Terschelling in het achterhoofd is het eindje naar Texel zo gepiept. Geen wonder, want Texel wordt alleen door het Marsdiep van Den Helder gescheiden en was tot de Allerheiligenvloed in 1170 verbonden aan het vasteland. Gegroeid is het wel. En dat komt door de aanleg van een zanddijk in de 16de eeuw en de Belg Nicolaas Joseph de Cock, die met een aantal beleggers brood zag in de inpoldering van het noordelijk gelegen Eierland. Als dank werd Nieuwdorp omgedoopt tot De Cocksdorp. Vlakbij de plek waar wij begin mei een paar dagen doorbrengen.
Het strand herscheppen
Terwijl grote kleinzoon onder de rook van de prachtige vuurtoren het strand letterlijk probeert te herscheppen, besef ik dat Nederland zoveel meer mooie stranden heeft dan ik dacht. Hoezo, Scheveningen of Zandvoort? Gelukkig is het hier nu nog niet zo druk als daar. En mag de natuur op Texel op veel plekken nog -een beetje- zijn gang gaan, tamelijk ongestoord door mensen met klapstoeltjes, parasols en koeltassen.
Wie de omvang van de veerboten ziet, verbaast zich over de snelheid waarmee de file auto’s vanaf de boot over de tweebaanswegen verdwijnen in het landschap. Uiteindelijk Dat uiteindelijk wordt gedomineerd door groepjes fietsers. Inmiddels zijn heel wat bezienswaardigheden weer te bezoeken maar in mei is dat ook de voornaamste bezigheid op Texel, buiten wandelen en strandbezoek.
De Koog mini-Zandvoort
Mijn schoonzoon heeft een ambitieuze afstand op de knooppuntenapp zo’n beetje over het hele eiland uitgestippeld. Zo vertrekken we vanuit het noordelijke puntje over een prima fietspad langs de duinenrij van De Slufter. Nooit geweten dat de bollenvelden zich ook uitstrekken tot Texel. Tijdens onze fietstocht kleuren ze prachtig maar bij het verschijnen van dit verhaal moet de bezoeker zich inmiddels richten op de vele andere attracties die Texel heeft te bieden. Eerst passeren we een mini versie van Zandvoort op Texel, De Koog. Het is duidelijk dat het ook hier in de zomer wel een wat andere, drukkere aanblik zal bieden.
Maar dan duiken we met de fiets weer de natuur in. Misschien zint dat de weergoden niet, want de lucht betrekt en een onweersbui annex wolkbreuk zorgt voor de ultieme fietservaring: kleddernat worden en daarna door zon en wind droog waaien. Als de regen ophoudt en onze blik opklaart, ontwaren wij een uitspanning die als geroepen komt: Catharinahoeve. Laat dat nu ook de naam van mijn moeder zijn én dat op Moederdag!
Ik stuur een foto naar mijn twee zussen, waarvan de oudste zegt: ‘O, dan ben je bij de Rozendijk!’ Als ze Texel zo goed kent, heeft ze wel een paar tips voor onze lezers. Zeker nu er inmiddels zo veel meer valt te genieten van Texel dan in onze meivakantie.
Tips op Texel
- De Slufter is prachtig maar vlak De Muy ook niet uit. In tegenstelling tot de Slufter is dit natuurpark gevormd door inpoldering en biedt daarom met natte duinvalleien een andere omgeving voor flora en fauna. Verschil zien? Van De Muy loop je gemakkelijk door naar De Slufter.
- Voor de VOC-schepen was de Reede van Texel een vaste pleisterplaats. Vers water werd ingeslagen bij de Wezenputten tegenover huis Brakestein. Doordat het meer dan elders ijzer bevatte, bleef het water goed. De historische plek wordt op dit moment in oude glorie hersteld. Maar wie meer wil weten over die tijd kan nu ook weer Kaap Skil bezoeken, het prachtige museum in Oudeschild.
- Texel kent heel wat leuke plaatsjes, die niet alleen het oog strelen maar ook de tong. Denk aan Texels lamsvlees, schapenkaas maar ook meerdere (!) bierbrouwerijen. De producenten willen maar wat graag hun ambacht aan het publiek tonen.
- Genieten van het uitzicht kan bij de vuurtorenop Eierland maar ook bij Fonteinsnol, waar op de Hoge Berg een uitkijktoren is. Sta dan ook gelijk stil bij de littekens die de Tweede Wereldoorlog ook op Texel heeft nagelagen. Hier is ook een monument voor de bemanning van de Lancaster die hier crashte, waarbij ze allen het leven lieten.
- De Tweede Wereldoorlog werd officieel beëindigd op 5 mei 1945. Maar op Texel werd er toen nog over en weer geschoten tussen Duitsers en Georgiërs die gedwongen dienst hadden moeten nemen en in opstand waren gekomen. De erebegraafplaats Loladse herinnert er nog aan. Op wat wel ‘het laatste slagveld van de Tweede Wereldoorlog wordt genoemd’ vielen tot 20 mei 1945 1000 doden, waaronder ook veel Texelaars.
Meer over Waddeneilanden
Texel werd in 2016 door de Lonely Planet genoemd in de Europese Top Tien van mooie bestemmingen. Wiette van Klingeren raakte onder de indruk van museum Kaap Skil in Oudeschild. Eerder dit jaar bezocht Stella Ruisch Terschelling.
Recente reacties