Buikdansen, slangen bezweren, vuur spuwen en nog veel meer…
Waarom zouden alleen bekende Nederlanders als politici of bekende voetballers boeiende mémoires kunnen schrijven? En dus las ik het boek dat de Groningse Carla Goos (69) over haar leven heeft geschreven. Kleine kans dat u Carla ooit bent tegengekomen als Samiera; buikdanseres, slangenbezweerster annex vuurspuwster in de jaren ’80, ’90 op het hoogtepunt van haar artiestenleven. De P.C. Hooftprijs of de Libris Literatuurprijs zal Carla niet winnen met ‘Dansen met slangen en vuur’ (uitgeverij Elikser, €22,50). Maar haar autobiografie geeft wel een fascinerend inkijkje in de wereld van goochelaars, acrobaten en andere artiesten van de revue.
300 pagina’s vol anekdotes
Samiera’s podium bevond zich tussen de buffetten, bij jubilea, huwelijksfeesten, in buurt- en winkelcentra en bij studentenverenigingen. Het bracht haar uiteindelijk zelfs een paar keer voor de televisiecamera’s, onder andere voor Veronica’s PinUp Club en de opening van de zender Nederland 3. Op meer dan 300 pagina’s heeft ze alle anekdotes gepend over haar bomvolle artiestenleven, dat zich inmiddels ‘beperkt’ tot waarzegster en tarotkaartenlegster.
Zonder dat Carla/Samiera er meteen erg in had, schetst ze in haar boek een tijdsbeeld van de Nederlandse feestcultuur. “Kwamen de mensen na het avondeten pas voor een optreden, in de jaren negentig en begin 2000 werd het eten op feesten belangrijker. En stonden wij als artiesten tussen de buffetten onze acts op te voeren.” Samiera was onder andere ook een geziene gast bij de inmiddels beruchte Groningse studentenvereniging Vindicat. Ze wond -niet zo verrassend- vooral de mannen om haar sjaaltje, de vrouwen lieten zich minder snel verleiden tot een dansje.
Eigen toekomst niet in glazen bol
Dat haar levenswerk nu sinds mei in de boekhandel ligt, is te danken aan het coronavirus. Optredens werden afgezegd. Om wat om handen te hebben, begon Samiera maar wat herinneringen op te schrijven voor haar website. En kwam van het een het ander. “Zo is het altijd wel gegaan in mijn leven,” vertelt ze aan de telefoon.
Had Samiera als Carla op haar 19de in een glazen bol kunnen kijken, dan had ze haar toekomst niet zo kunnen voorspellen. Na de HBS-A, lag een secretaresse-opleiding in het verschiet. Aan seksuele voorlichting werd in het Appingedam van de jaren zestig, waar Carla opgroeide, weinig woorden vuil gemaakt. Dus raakte ze ongewild zwanger en was ze voordat ze het wist, getrouwd en moeder van twee zonen. Maar Carla liet zich niet beperken tot het huishouden. Ze begon met haar schoonzus een winkeltje, waarin ze zelfgemaakte kleding verkochten. “Want ik was handig met een naaimachine.”
Van Carla naar Samiera
Die gave kwam goed van pas, toen Carla zich, voor de lol, in 1980 opgaf voor een cursus buikdansen en ze van een presentatie in het ene na het andere betaalde optreden rolde. Ze zette zich achter de naaimachine en toverde zichzelf om tot Samiera, een oosterse buikdanseres en werd zo onderdeel van de revue Het Showpalet. Goochelaar Ritsko van Vliet ontpopte zich daar als een soort mentor, die Carla stimuleerde om haar act uit te breiden met vuurspuwen en dansen met boa constrictors en pythons. Opvallend is het gemak waarmee Carla/Samiera deze slangen tot haar huisgenoten bombardeerde. Menig Nederlander zou er nog een nachtje over slapen.
Meer met ratjes dan met slangen
“Ik heb nog even getwijfeld of ik een hoofdstuk in het boek zou wijden aan de ratjes,” vertelt Samiera, als ik haar ernaar vraag. “Want eigenlijk had ik meer met die beestjes dan met de slangen.” Ze fokte de ratjes om ze uiteindelijk te voeren aan Pietje en Bo, zoals de opeenvolgende slangen door haar werden genoemd. Had ze daar dan geen moeite mee? “Nee, net zoals de boeren; je geeft om ze maar je weet hoe de natuur in elkaar steekt,” legt ze uit. Net zo gemakkelijk als ze slangen bij haar optreden betrok, breidde ze haar repertoire uit met vuurspuwen. Geen gemakkelijk kunstje. Zo schrijft ze in haar boek, dat ze al een slok petroleum heeft genomen, terwijl haar act wordt uitgesteld….
“Aan het begin van de avond geloven ze niet in tarotkaarten….”
Toen het in 2015 werd verboden om met wilde dieren op te treden, raakte ook haar optreden met slangen uit de gratie. “Ook al was het nog toegestaan om met slangen op te treden, ik kreeg steeds minder aanvragen voor Meet and Greet the Snake,” vertelt Samiera in het boek. Maar haar agenda bleef met een buikdansschool en optredens als tarotkaartenlegster en waarzegster toch gevuld. En ook in het coronajaar 2020 heeft Samiera nog wel workshops georganiseerd. “Bijvoorbeeld voor een vrijgezellenavond. Dan komt zo’n groep vriendinnen bij me en wordt er bij binnenkomst gezegd: ‘ik geloof er niet in, hoor’ maar aan het eind van de avond zie je ze op bloeien. ’Ik vond het toch wel leuk’, zeggen ze dan.” En dan te weten, dat het begon met een spel tarotkaarten als cadeautje van haar zoon voor haar verjaardag…
Rest de vraag, waaruit Carla/Samiera (“Ik reageer op beide namen”) het meeste plezier heeft geput als ze op haar bijna 70-jarige leven terugkijkt. “Aan mijn tijd als buikdanseres,”antwoordt ze zonder aarzeling. “Want applaus is zo mooi. Dat krijg ik niet als ik tarotkaarten leg of waarzeg.”
Signeersessie als Samiera
Voorlopig gaat de Groningse vooral op stap met een stapeltje boeken onder de arm. Voor verkoop of signeersessies bij boekhandelaren. “Ik maak er een optreden van als Samiera.” Voor wie eens wat anders wil lezen dan de memoires van een politicus of een bekende voetballer.
Meer lezen over bijzondere mensen?
Marlies Mielekamp interviewde financiële topvrouw Arlène Denissen over haar bijzondere levenspad. Ze kwam ook poppenmaakster Marijke van Ooijen tegen. Stella Ruisch sprak met een van de laatste kofferreparateurs van Nederland. En Wouter Ganzeboom wisselt zijn advocatenpraktijk af met een zangcarrière.
Recente reacties