Podcasts: je leest er veel over maar waar vind je ze en hoe werkt het eigenlijk? Karin de Lange besloot het antwoord erop te zoeken. En wat bleek? Het is heel simpel. Podcast is de nieuwe radio. Maar dan op het moment dat jij wilt luisteren en naar een onderwerp dat je zelf kan kiezen.
Een jaar geleden Ik vroeg mij af wat podcasts waren. Iets op internet en gesproken maar hoe kom je aan een podcast? Hoe werkt het? Een bericht in de krant gaf me het laatste duwtje. Het bleek heel simpel, zelfs voor mij als digibeet. Podcast is ontstaan uit de samentrekking van Ipod en broadcast. Met de uitvinding van de Ipod werd het mogelijk zelf een uitzending te maken en die voor luisteraars op het internet te zetten. Het bestand kan daar worden gedownload. Oorspronkelijk dus op de Ipod. Inmiddels kan het ook gewoon op je telefoon en luister je gewoon via een bluetooth draadloze koptelefoon naar het bestand op de laptop of computer.
Postcast omarmd door publieke omroep
Mijn eerste podcast vond ik via de zoekmachine, net als elke andere website. Opgejaagd ging over scholen en kinderopvang. Het was het persoonlijk relaas van een Zweedse hier in Nederland die zich verwonderde over ons systeem. Gemaakt door de VPRO. Waren de eerste podcasts gemaakt door avontuurlijke journalisten, inmiddels heeft de publieke omroep de podcast al lang omarmd als de nieuwe radio. Veel podcasts zijn gebaseerd op radioprogramma’s en dus te vinden op de site van nieuwszenders.
Momenten om te luisteren
Het voelde wat raar om op de bank te luisteren naar een podcast op mijn tablet. Geen krant in handen, geen beeld om te kijken. Het bleef een tijdlang bij die eerste podcast. Tot ik weer ging breien en dan geen tv kon kijken of lezen. Terwijl het akelig stil was. Luisteren naar een podcast bleek een uitkomst. Pauzeren was alleen nodig voor het tellen van steken. Ik merkte dat ik het ook heerlijk vond als ik moe was. Kon ik liggend op de bank, net als mijn kleinkinderen, me laten ‘voorlezen‘. Ogen dicht en ja hoor, zo viel ik soms luisterend in slaap.
Keuzemenu
En wat is het fijn dat je kan kiezen bij deze nieuwe radio. Je hoeft niet te wachten tot je favoriete programma langskomt. Als je iets anders te doen hebt, loop je het niet mis. Zo bestaat nu ook het populaire radioprogramma Vroege Vogels, dat al sinds de jaren negentig bestaat, als podcast. Je kunt een onderwerp uit het programma kiezen en dat in dertig minuten beluisteren.
Podcast via Spotify
Er zijn ook podcasts gemaakt die geen radioprogramma zijn. Op Spotify zijn die te vinden onder het kopje ‘Podcast’. Eén ervan is van Monique Huijdink, getiteld Het verhaal. Ze interviewt Nederlandse en Vlaamse schrijvers. Als je als stadsbewoner wil weten wat er zich in de provincie afspeelt, is de podcast Vertel mij wat met waargebeurde verhalen uit de Betuwe een aanrader. Ook theatermakers hebben inmiddels de podcast ontdekt en zo heeft het hoorspel, ooit bekend van de radio uit de jaren vijftig, een nieuwe impuls gekregen.
Over kunst
Dat kan mijn kleine nichtje ook is verreweg de leukste podcast over kunst. Die ook nog eens kruist met andere media. Het gaat in de vorm van een dialoog tussen een kunstkenner en een liefhebber die weinig van kunst weet. De titel spreekt boekdelen. Het is de meest gehoorde opmerking als het over moderne kunst gaat. Er zijn tot nu toe 12 afleveringen gemaakt en de meeste gaan over kunstenaars, maar er zijn ook afleveringen over de middeleeuwen, over moderne kunst en een heel aparte over licht in de schilderkunst. Voor de beelden bij de podcast wordt een Instagramaccount gebruikt. Kun je zien waarover wordt verteld.
De plantage van onze voorouders
Deze podcast van de VPRO gaat over de zoektocht van een Surinaamse, Peggy Bouva, naar de plantage waar haar voorouders als slaaf werkten samen met de dochter, Maartje Duin, uit een adellijke familie die de plantage bezat. Het ongemak en het onbegrip tussen beide families die bij de zoektocht betrokken zijn, druipt ervan af. De dialoog tussen de twee vrouwen met de zo tegengestelde afkomst is bij tijd en wijle pijnlijk, maar brengt onder woorden wat er onderhuids leeft in het racismedebat. Niet voor niets hebben zij dit jaar de Dutch Podcast Award van BNR Nieuwsradio gewonnen. Samen duiken de vrouwen in de archieven en gaan in Suriname op zoek naar de overblijfselen van de plantage Tout lui faut.
Luistergenot
Intussen heb ik vaste momenten voor de nieuwe radio. De dialoog van twee mensen met een tegengesteld standpunt tijdens een podcast, boeit. Dat is afwisselender dan bijvoorbeeld een luisterboek. Inmiddels kijk ik uit naar het vervolg op De plantage van onze voorouders en naar nieuwe afleveringen van Dat kan mijn kleine nichtje ook. Niet alleen met breiwerk of met mijn ogen dicht maar vooral als ik kook of bak. Mijn handen zijn bezig en de verhalen houden mijn hoofd bezig! Ik lach hardop en praat mee, ook al horen de podcastmakers mij niet.
Vertier tijdens lockdown
Lees ook Karin’s verhaal over de podcastserie: Waar is Sarah? Ze schreef eerder over reclamejingles op de radio. Op zoek naar vertier tijdens deze lockdown, schreef ze al eerder een verhaal over streaming is hot. Bovendien wees ze ons op de mogelijkheid om via IDFA.nl gratis documentaires te bekijken. Elke week geeft Meerdanvijftig.nl in de rubriek Kijk Eens! een verrassende tip.
Recente reacties