Hoofdrol in vaderlandse geschiedenis
Voor velen is Nederland deze zomer vakantieland. En waarom ook niet? De uitspraak ‘het regent hier altijd’ gaat ook niet meer op. De komende 12 weken laat Meerdanvijftig.nl de zon schijnen in evenveel provincies. In ons Rondje Nederland is na Zeeland, Brabant, Zuid-Limburg, Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland, Groningen en Noord-Holland nu Utrecht aan de beurt
Wie Utrecht zegt, denkt meestal aan een knooppunt van snel- en spoorwegen. En dus aan filemeldingen in de zomer en treinen die niet verder gaan dan Utrecht Centraal omdat er in het najaar blaadjes op de rails liggen. In januari stappen duizenden Nederlanders er graag uit om zich te oriënteren op hun volgende vakantiebestemming in de Jaarbeurs. Maar Meerdanvijftig.nl nodigt ze graag uit over hun schouder eens de andere uitgang van het station te nemen…
Gezellige winkels, musea en genoeg horeca
Dan zouden ze een stad ontdekken met gezellige winkelstraatjes vol heerlijke eet- en drinkgelegenheden en niet te vergeten een paar leuke musea zoals het boeiende Catharijneconvent. En dan hebben we het niet eens over de rest van de gelijknamige provincie. Geboren en getogen in Amsterdam, was Utrecht voor ons gezin dichtbij om boswandelingen te maken en paddenstoelen te zoeken. Op de kaart kan ik dan ook zo mijn jeugdherinneringen aanwijzen.
Austerlitz, Ouwehands en het hertenkamp in Zeist
Zoals het schoolreisje naar de piramide van Austerlitz en de talloze bezoeken aan Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Zondagse uitstapjes waren de wandelingen in de bossen bij Zeist met steevast als slot een zakje friet bij het hertenkamp (dat er nog steeds is). En op de terugweg even langs Paleis Soestdijk rijden om te kijken of toen nog koningin Juliana thuis was. “Als de vlag in top is, dan is de koninklijke familie thuis,” doceerde mijn moeder vanaf de voorbank.
Toen konden we niet verder kijken dan het hek, waarachter een marechaussee de wacht hield. Tot 1 september kunnen bezoekers tegenwoordig op woensdag en vrijdag voor 5 euro het park bezoeken en wegdromen hoe hier het leven voor de koninklijke familie tot 15 jaar geleden zich voltrok. Nederlands bekendste tuinarchitect Zocher tekende voor het ontwerp van het groen rondom het paleis. Er is veel te doen rond de toekomst van deze historische plek; wie nieuwsgierig is kan tijdens zijn bezoek meer te weten komen over de plannen.
Geen Soestdijk zonder Lage Vuursche…
Royaltywatchers kunnen natuurlijk ook niet om de Lage Vuursche heen. Even gluren bij de koninklijke buren. Want sinds 2014 woont prinses Beatrix weer op Drakesteyn, waar ze zoveel gelukkige jaren met haar gezin heeft doorgebracht. Dat de gluurders niet de enigen zijn, blijkt wel uit het rijtje cafés en restaurants dat zich in Lage Vuursche heeft genesteld. Bij zo’n bezoek (eventueel te combineren met een wandeling door de bossen) hóórt een pannenkoek.
Niet alleen voor de koninklijke familie, ook voor onze eigen geschiedenis is Utrecht belangrijk geweest. Neem alleen al Wijk bij Duurstede, nu een schattig provincieplaatsje maar na het vertrek van de Romeinen was het als Dorestad een paar honderd jaar lang een van de belangrijkste steden van Europa. Tijdens onze stedentrip in Stockholm, pronkte Dorestad als roofbestemming op de tijdlijn in het Vikingmuseum. Het stadje staat nog steeds op mijn verlanglijstje als vertrekpunt voor een mooie fietstocht door het gebied van de Lek en Linge, ook wel bekend als de Betuwe.
Misschien zou ik Utrecht en ook Amersfoort van mijn lijstje kunnen afvoeren. Genoeg biertjes gedronken in en om de Oudegracht in Utrecht en nog onlangs -opnieuw- een stadswandeling gemaakt die natuurlijk langs de beroemde Domtoren voerde. Amersfoort was een paar jaar geleden de afgesproken plek voor een ontmoeting met familie. Daarom kan ik vertellen dat voor 5 euro p.p. de stad te ‘doen’ onder leiding van een stadsgids van het Gilde Amersfoort een aanrader is. Met een beetje geluk mag je mee helpen draaien aan het rad waarmee het schot in de Koppelpoort, de oude stadspoort van Amersfoort kan worden opgehesen. Vroeger werd het door gevangenen gedaan (juist, ja, de raddraaiers…), tegenwoordig mogen toeristen hun spierballen laten rollen.
Maar toch, elke keer als ik deze Utrechtse parels in de ketting van Nederlandse steden verlaat (tegenwoordig eerder per trein dan per auto), blijft er een reden om een keer terug te gaan!
5 Redenen om tijd door te brengen in de provincie Utrecht:
- Niet alleen de panda’s zijn een reden om Ouwehands Dierenpark in Rhenen te bezoeken, wij vonden het al een leuk dierenpark, toen ze er nog niet waren.
- Amersfoort heeft een leuke historische binnenstad, winkelstraatjes en een mooi museum Flehite. Maar het is ook op loop- en fietsafstand van groen en water. Wij maakten er ooit een mooie tocht langs de Eem naar Spakenburg.
- Spakenburg is een bezoek meer dan waard. Ook al zijn van de vele lokale festiviteiten deze zomer gecanceld, de museumhaven met de ‘grootste botterhaven’ ter wereld is wel te bezoeken.
- De Grebbeberg dankt zijn bekendheid aan de meidagen 1940 toen Nederlandse soldaten daar alles deden om te voorkomen dat ons land door de Duitsers werd bezet. In augustus zijn er nog een aantal rondleidingen mogelijk met gids, die ook de natuurhistorische kant van de Grebbeberg belicht. Check de website van de Utrechtse Heuvelrug.
- Wel of niet goed om zo met dolfijnen om te gaan? Feit blijft dat het Dolfinarium nog steeds een bijzonder dagje uit biedt in het mooie Harderwijk. Overigens is in deze stad ook een museum gewijd aan een andere -bedreigde- vissoort: de paling.
Openingsfoto: Pixabay/0805Edwin
Recente reacties