Vlak voordat Nederland door het coronavirus op slot ging, landde Stella Ruisch op Schiphol na bijna een maand door Zuid-Amerika te hebben getrokken. Dus de gedachte dat een buitenlandse reis er voorlopig niet meer in zou zitten, klonk zo erg niet. Bovendien: Nederland is ook mooi! Maar na bijna 5 maanden lokken de sfeervolle foto’s van buitenlandse bestemmingen in de bladen opnieuw. Ondanks alle risico’s. Dan toch maar de staart van de zomervakantie 2020 gebruiken om een reisje te boeken?
Kriebelen
Gek, het begon te kriebelen toen ik twee jonge Duitse toeristen tegen de achtergrond van de prachtige binnenstad van Lissabon bij het NOS-journaal hoorde zeggen, hoe heerlijk rustig ze rondwandelden. Omdat daar net code oranje was afgekondigd, hoog risicogebied voor Covid-19-besmettingen. Tot dat moment had ik me verzoend met de gedachte dat het vermoedelijk 2021 zal worden, voordat ik weer verder reis dan Nederland en omgeving. Niet dat ik na de Journaalbeelden onmiddellijk een zomervakantie naar Lissabon zou willen boeken, zo voorzichtig ben ik dan ook wel. Maar plotseling klonk het avontuur van een andere taal, gewoonten, eten, landschap, mooie gebouwen voor het eerst sinds half maart weer aantrekkelijk.
Azuurblauw baaitje
En de zon, niet te vergeten, de zon en een blauwe lucht. Want, bood het voorjaar troost door prachtig weer, inmiddels heeft de afgelopen maand zich ontpopt tot een typische Hollandse zomer. En dus begint het beeld van zo’n mooi azuurblauw baaitje op een Grieks eiland op me in te werken als op iemand die de drank heeft afgezworen en een ontstellende trek krijgt in een wit wijntje. Was het ook niet zo, dat in de corona-topmaanden het aantal besmettingen in Griekenland ook ver onder de Nederlandse gebleven op de grafieken? Dus waarom niet, zegt een stemmetje in mijn hoofd.
Later, maar ze gáán
Ik ben niet de enige die behept is met reislust. Veel van mijn leeftijdgenoten trekken er graag op uit. En daar zien ze niet zo snel van af. Dat kreeg ik nog eens bevestigd, toen ik begin juli een onderzoek onder ogen kreeg van de website grijsopreis.nl. Samen met het sociale platform Klup hebben ze 935 mensen gevraagd naar hun vakantieplannen in verband met het coronavirus. Bijna driekwart van de ondervraagden gaf aan nog steeds met vakantie te willen. Sommigen gaan door het coronavirus naar een andere bestemming, andere naar dezelfde ‘maar dan later’, sommigen gaan later én naar een andere bestemming. Maar ze gáán.
Veiligste land
Gewoon voor ‘de leuk’ even een paar reiswebsites bezocht om te kijken hoe reisorganisaties omgaan met het gegeven dat de wereld gebukt gaat onder het coronavirus. Op de website van de ANVR, de overkoepelende organisatie van reisondernemingen wordt onder het kopje reisinformatie, keurig op alfabet de actuele situatie in landen geschetst. En welke maatregelen er zijn genomen. Handig als ik via het wegstreepsysteem het veiligste land wil kiezen. En ik realiseer met dat ik niet per se hoef te vliegen, auto rijden kan natuurlijk ook. Bijvoorbeeld naar Italië…
Verzekering
Verder tref ik online bij de reisorganisatoren veel voorkomende trefwoorden bij de te boeken zomervakantie. Zoals ‘repatriëring’. ‘gezondheidsverklaring’ en ‘reis- en annuleringsverzekering’. Toch fijn, dat we een volk zijn, dat zich graag tegen calamiteiten wil kunnen verzekeren. Een zorgverzekering is natuurlijk te allen tijde een must. Maar nu helemaal.
Agenda checken
Helemaal ontzorgd raak ik, als ik op zoek naar een zomervakantie lees dat het boeken van een pakketreis, zelfs inclusief een Covidcareservice is. Voor het geval iemand van het reisgezelschap onverhoopt besmet raak, wordt overal voor gezorgd. Verplicht langer blijven? Geen probleem voor wie onder één dak leeft. Alleen de baas thuis moet dan alleen nog op de hoogte worden gesteld. Zullen we dan maar? Hmmm, even in de agenda kijken of ik in ieder geval niet te veel afspraken heb in augustus of september…!
Meer lezen over reizen? Klik dan hier
Openingsfoto: Unsplash/Matthew Waring
Recente reacties