Meer dan vijftig betekent ook meer bezig zijn met gezonde voeding. Ons nieuwe teamlid Marlies Mielekamp gaat zeven weken lang op zoek naar wat we zouden moeten eten en welke voedingssupplementen daar een aanvulling op zouden kunnen zijn. In deze eerste aflevering vertelt apotheker, doctor in de geneeskunde en orthomoleculair deskundige Gert Schuitemaker, waar volgens hem gezonde voeding aan moet voldoen.
Een ding is voor Gert Schuitemaker duidelijk; een gezond leven begint met goede voeding. Helaas zijn er verschillende ideeën over wat gezonde voeding is en die veranderen ook nog eens voortdurend.
De term orthomoleculair werd voor het eerst in 1968 gebruikt door tweevoudig Nobelprijswinnaar professor Linus Pauling. Letterlijk betekent ‘ortho’, juist of gezond en ‘moleculair’ de moleculen betreffende. De basis voor de orthomoleculaire geneeskunde is goede voeding. Omdat het volgens orthomoleculair deskundigen bijna onmogelijk is om via onze voeding alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen, bevelen zij het gebruik van bepaalde voedingssupplementen aan. Ook in de regulaire geneeskunde wordt dat tegenwoordig toegepast: denk aan zwangere vrouwen die extra foliumzuur slikken om te voorkomen dat hun baby met een open ruggetje wordt geboren.
Voor Schuitemaker is het simpel: “Zorg dat je voeding rechtstreeks van het land of direct uit de zee komt. Liefst biologisch, maar dat vind ik niet het belangrijkste. Kijk bij de kassa in je supermarktkarretje en probeer geleidelijk alle voedsel waar toevoegingen inzitten weg te laten. Ik begrijp dat het moeilijk is, want je bent vaak gehecht aan sausje zus of koekje zo, maar besef dat het gezond voor je is onbewerkte producten te kopen.”
Peulvruchten: bron van eiwitten
Als je het advies van Schuitemaker opvolgt kom je vanzelf uit bij verse groente, fruit, vlees en vis. “Wij hebben in Nederland een fantastisch aanbod van groente en fruit. Het is nu de tijd van aardbeien, frambozen, bramen en bessen, profiteer daarvan. En het hele jaar door zijn er appels, eet die vooral!”
Waar 50-plussers op moeten letten is dat ze veel eiwitten eten. “Daarom vind ik vlees en vooral vis bij volwaardige voeding horen. Maar denk ook eens aan peulvruchten: zij zijn een prachtige bron van eiwitten.”
Pasta niet goed voor 50-plussers
Minder enthousiast is de orthomoleculair deskundige over de hoeveelheid tarweproducten die mensen over het algemeen eten. “Vooral pasta zouden 50-plussers moeten vermijden. De gluten daarin zijn erg hard en daar kunnen steeds meer mensen slecht tegen. Datzelfde geldt voor brood. Beter zijn bijvoorbeeld haver en boekweit die nauwelijks gluten bevatten. Maar heb je geen last van tarweproducten, eet dan vooral de vezelrijke variant, zoals volkorenbrood. En ook die met mate.”
Voorbeeld ontbijt en diner
Een voorbeeld van een goed ontbijt voor 50-plussers vindt Schuitemaker havervlokken, haverzemelen en boekweitvlokken met wat goiji bessen, pompoenpitten en fruit van het seizoen, overgoten met rijst- of amandelmelk. “In Nederland gebruiken we te veel zuivel, ook daar hebben veel mensen een allergie voor ontwikkeld, het is dan ook goed eens met een ander soort ‘melk’ te varieren. Sojamelk vind ik niet zo’n geschikt alternatief. Dat is namelijk een te hoog bewerkt product; er moet heel veel voor gedaan worden om soja eetbaar te maken.”
De hoofdmoot van het avondeten zouden groenten moeten zijn. “Stoom of wok bijvoorbeeld verschillende soorten groenten met een uitje, knoflook en andere kruiden en doe er wat rundergehakt of kip bij. Als je er daarnaast een klein blikje peulvruchten bij eet, mis je de pasta of aardappelen niet.”
Vetten zijn belangrijk
De orthomoleculair deskundige ergert zich aan de anti-vet campagnes. Hij wijst op het onderzoek van dr. Walter Willet van de Harvard University. In 2002 zei die: ‘de fixatie op de negatieve effecten van vet, kan hebben bijgedragen aan de epidemie van overgewicht.’ “Vet heb je nodig”, beklemtoont Schuitemaker. “Het liefst de omega 3-vetten uit vette vis en olijfolie, maar ook het verzadigde vet uit roomboter, daar is niets mis mee. Natuurlijk hoort daar voldoende beweging bij: sta op van de bank, ga fietsen of wandelen en neem de trap in plaats van de lift!”
Recente reacties