Het stond al tijden op ons verlanglijstje: een bezoek brengen aan de Tuinen Mien Ruys in Dedemsvaart. De stormwaarschuwing slaan we in de wind: in het oosten van het land valt het vast wel mee, zeggen we dapper tegen elkaar. En- zoals dat meestal het geval is, wordt ons optimisme beloond. We brengen de hele dag door in de prachtige tuinen en hebben onze paraplu’s maar af en toe nodig.
We genieten van elke plant, elke doorkijk
Op het terrein zijn maar liefst dertig verschillende tuinen ingericht. Ze geven een overzicht van 70 jaar werk van de beroemde tuinarchitecte Mien Ruys (1904-1999). We komen ogen tekort. Van de Oude proeftuin met de kleurige zomerborder, waar Zonnekruid en Zonnehoed uitbundig bloeien, tot de Moerastuin waar we middels vierkante vlonders over een rechthoekige vijver met water- en moerasplanten lopen; we genieten van elke stap, elke plant, elke doorkijk.
‘Wat te doen met al die planten?’
De tuinen zijn aangelegd op het terrein van kwekerij Moerheim in Dedemsvaart, waar Bonne Ruys en zijn vrouw Engelina Fledderus ruim honderdtwintig jaar geleden een kwekerij van vaste planten begonnen. Mien Ruys was één van hun acht kinderen en ging op Moerheim werken. Als tuinarchitect, want niet het kweken van planten maar hun toepassing –‘wat te doen met al die planten’- had haar grote belangstelling.
Niet alleen tuinen voor rijkelui
Mien Ruys werd één van de bekendste tuinarchitecten in binnen- en buitenland. Ze ontwierp niet alleen tuinen voor ‘rijkelui’, maar kreeg ook veel opdrachten van woningbouwverenigingen. De gemeenschappelijke tuin van de Geuzenhof in het sociale woningbouwproject in Amsterdam-West is hiervan een goed voorbeeld. Het park dat ze in Bergeijk rondom de fabrieksgebouwen van De Ploeg ontwierp is inmiddels tot rijksmonument verklaard.
Terechte rijksmonumenten
Ook in Dedemsvaart hebben verschillende tuinen, bijvoorbeeld de Stadstuin en de Verdiepte Tuin, deze status gekregen. Terecht vinden wij, want opgegroeid in de jaren zestig en zeventig, is het hier, voor ons, een waar feest der herkenning, waaraan alleen nog de karakteristieke speeltuin van Aldo van Eyck ontbreekt.
Spoorbielzen gaven Mien Ruys bijnaam
De U-elementen van beton, die als krukjes dienst doen, de betonnen banken met een houten zitting van latten, de borders binnen oude spoorbielzen- waaraan Mien Ruys haar bijnaam ‘Bielzenmien’ te danken had-, en de beroemde grindtegels; hier is alles toegepast zoals ‘De Meester‘ het bedoelde. Gecombineerd met grasvelden, vijvers en fraaie borders vol heesters en planten is het resultaat prachtig en inspirerend.
Mien Ruys inspiratie voor eigen tuin
Met een stapel boeken, beplantingsplannen en een doos vol vaste planten keren we huiswaarts. Onderweg maken we mooie plannen voor onze eigen tuin.
Wiette van Klingeren schreef eerder over Bergeijk in het teken van de kunststroming De Stijl, Ze schreef ook over 1001 toonaangevende Nederlandse vrouwen, waartoe Mien Ruys ook behoort. Lees verder van haar 5 tips voor mooie tuinboeken en 5x kijken naar tuinprogramma’s.
Recente reacties