De wereld kleurt 16 dagen oranje. Vanaf 25 november, Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen tot en met 10 december, Internationale Dag van de Mensenrechten. In Nederland voeren UN Women, Zonta en Soroptimisten gezamenlijk actie om geweld tegen vrouwen uit te bannen. Dat gebeurt onder andere door gebouwen, bruggen en monumenten oranje aan te lichten. Overigens niet alleen in Nederland. De hele wereld kleurt oranje.
Hoe erg is het?
Die vraag wordt vaak gesteld. In antwoord hierop de cijfers over geweld tegen vrouwen in Nederland:
- 46% van alle vrouwen maakte ooit in haar leven fysiek en/of seksueel geweld mee
- 73% van alle vrouwen is ooit seksueel geïntimideerd
- 1 op de 10 vrouwen is ooit in haar leven verkracht
- 25 % van de vrouwen maakte ooit stalking mee
- 1 op de 3 jonge vrouwen (18-29 jaar) maakte een vorm van cyber intimidatie mee.
Cijfers die er niet om liegen en de noodzaak om actie te ondernemen ondersteunen.
Geweld tegen vrouwen dagelijkse kost
Je kunt geen krant openslaan of nieuwssite bezoeken zonder te stuiten op een bericht over geweld tegen vrouwen. Een selectie uit de afgelopen periode:
Yvonne Keuls publiceert boek over haar pleegkind Gemmetje. Een meisje dat meermalen misbruikt werd. Kappers worden getraind om huiselijk geweld op te sporen.
Franse vrouwen pikken geweld gynaecologen niet langer.
Vrouw bedreigd en beroofd dor twee mannen.
Ayşegül Karaca: ‘Mijn grootste angst: dat mama op een dag té erg in elkaar werd getimmerd’.
Jongeren waarschuwen leeftijdgenoten voor seksuele uitbuiting.
Vrouwen gedwongen tot seks en als slaaf gebruikt.
Wat gebeurt er?
Er zijn activiteiten om de oorzaken van dit geweld tegen vrouwen; de ongelijkheid, de stereotype beelden, de ongelijke machtsverhoudingen en de onveilige situaties in de openbare ruimte weg te nemen. De rijksoverheid heeft projecten ter voorkoming van huiselijk geweld en seksueel geweld op straat (project Veilige steden). Voor scholen zijn er lespakketten waarbij leerlingen leren grenzen aan te geven, weerbaar te worden en kunnen ze inzicht krijgen in problematische kanten van stereotype opvattingen.
En geweld tegen mannen dan?
Degene die deze vraag stelt, leidt de aandacht af van het probleem van geweld tegen vrouwen. Toegegeven: ja, er is ook geweld tegen mannen. Vaak door mannen, soms door vrouwen. Ook daartegen moet we wat doen. Helemaal mee eens. Maar in de komende 16 dagen richten we ons even op actie tegen geweld tegen vrouwen.
Meer over de situatie van vrouwen
Brigitte Leferink schreef al eerder over het geweld tegen vrouwen. Ze interviewde ook een slachtoffer van huiselijk geweld. De verhoudingen tussen mannen en vrouwen zijn nog steeds niet gelijk, constateerde Stella Ruisch. Het is ook pas een eeuw geleden dat vrouwen kiesrecht kregen. Toch kunnen vrouwen zelf ook wat aan hun emancipatie doen door zichzelf niet in woorden te verkleinen, benadrukte Brigitte Leferink.</p>
Openingsfoto: Alexas_fotos/Pixabay
Recente reacties